2024. április 29. hétfő Péter

A kínai húsipar és gazdaság tovább növekszik

Agro Napló
A kínai buborék nemsokára kipukkad? Egy ideje már a BRIC országok közül - Brazília, Oroszország, India és Kína - Kína növekedésének mértéke nem csak a leggyorsabb, de a világgazdaságot is maga mögé utasító – jelzõfényként ragyog Európa és az Egyesült Államok akadozó gazdasága számára, írja a ThePigSite fõszerkesztõje, Chris Harris.

A kínai gazdaság gyors növekedése, átalakítja a lakosságot is. Növekszik a gazdagok és a középosztály száma. Az emberek inkább a városi életet választják a vidéki helyett. A lakosság és a kultúra dinamikus változása az étkezési szokásokban is változást mutat. Mint minden kultúrában, ahol a jólét emelkedik, a hús- és fehérjefogyasztás kezdi felváltani a gabonaféléket és a haszonnövényeket. Kínában a húsfogyasztás elérte az 59 kg/főt 2010-ben.



A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Kína gazdasága 14 százalék körüli növekedést ért el az elmúlt négy évben, most beállt egy nagyjából kilenc százalékos növekedési szintre. A prognózis szerint a következő évre is kilenc százalékos növekedés várható, de a Forbes szerint ez nem veszi figyelembe az európai gazdaságok lehetséges összeomlását. Azonban van öt kulcsfontosságú dolog, amit figyelembe kell venni:



- infláció elleni küzdelem,

- ingatlan buborék,

- export piacok,

- partnerségek (szövetségek),

- a jüan értéke.



A gazdasági fejlődés mögött a húsfeldolgozó piac is fejlődik és növekszik. Ösztönzik az új technológiákat és a lakosság húsfogyasztási szokásainak megváltoztatását. Egyre nő a feldolgozott és előfőzött hústermékek fogyasztása. Mivel a gazdaság nő kilenc százalékkal, a húsipar is lényegében lépést tart vele.

 


 

 

Az IBIS World Reports ebben a hónapban közzétett előrejelzése szerint, az iparág 8,3 százalékkal fog fejlődni évente, elérve a 82,38 milliárd dollárt 2016-ban. Kína húsfeldolgozó iparából származó bevételei ebben az évben a várakozások szerint nőttek 13 százalékkal az előző évhez képest, ami most 55,24 milliárd dollár. 2006 óta átlagosan 22,5 százalékos volt a növekedés mértéke évente. Azonban a hús import is jelentős Kínában az IBIS World Reports azt mutatja, hogy ez várhatóan eléri a 2,59 milliárd dollárt 2011-ben.

 



ThePigSite

Chris Harris, Editor-in-Chief

Wednesday, December 21, 2011

Fordította:

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!