Dow Seeds vetõmagok - egy falat innováció!

Agro Napló
A Dow AgroSciences innovatív és hatékony növényvédõ szereirõl ismert és méltán elismert szereplõje az agráriumnak. A 2010-ben született Dow Seeds márka egyértelmûen kifejezi a hasonló üzletfilozófiát: a vetõmagos üzletág is elkötelezett az innováció, az új értékek létrehozása mellett. Az új divízió csak úgy lehet eredményes hazánkban, ha hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlõdhessen, új alternatívákkal gazdagodjon Magyarország mezõgazdasága.  

A Dow Seeds korai kukorica hibridjei új szegmenst nyitottak a kukoricatermesztésben „korai koncepció” néven. A koncepció olyan speciális genetikai felépítésû, rövid tenyészidejû kukorica hibridekre épül (MT Nele FAO 170, MT Lena FAO 180, MT Mattes FAO 190 MT 261 FAO 250 és MT ECO FAO 260), melyek már 6°C fokos talajhőmérsékleten csíráznak, és fejlődnek, így lehetővé teszik a korai vetést. A korai vetés és a rövid tenyészidő kombinációjának számos előnye van:



- kisebb a kukoricabogár-kártétel kockázata, mivel a kukorica fenológiája megelőzi a károsító fejlődését,



- jobb termékenyülés, szemtelítődés, mivel a virágzás június elejére esik, megelőzve ezzel a rendszerint forró, aszályos napokat,



- korai betakarítás szárítás nélkül, vagy jóval alacsonyabb szemnedvességgel, mivel a vízleadás időszaka a meleg, általában csapadékszegény augusztusra esik, amikor naponta 1,5%-os nedvesség-csökkenés is lehetséges,



- kitûnő terményminőség, mivel a környezeti feltételek augusztus végén, szeptember elején nem kedveznek a gombafertőzésnek,



- kedvező terményértékesítési feltételek, primőr termékként még ókukorica árában.



A március végi vetésidőnél a korai Dow Seeds kukoricák hasznosítani tudják a kora tavaszi talajnedvességet, ami óriási előnyt jelenthet egy aszályos évjáratban a normál vetésidőben vetett akár hosszabb tenyészidejû hibridekkel szemben is.

 



Krieser János a paksi Pusztabir Kft. ügyvezető igazgatója így nyilatkozik az MT 261-es kukorica hibridről, mely a korai koncepció vezérterméke:



- Tavaly 1343 hektáron termeltünk kukoricát. A Dow Seeds-től már harmadik éve az MT 261-t vetem, általában március végen vagy április legelején. 2010-ben 8,5 tonnát termett és az első kukorica volt, amit aratni lehetett. 2011-ben 7,5 t/ha-t értünk el ezzel a hibriddel, mely meghaladta a 7,35 t/ha üzemi átlagunkat. Már augusztus 23-án elkezdtük a betakarítását 27-28% szemnedvességgel. Abban az időben a konkurens fajtákhoz képest a legalacsonyabb szemnedvességgel rendelkezett. Értékesíteni nedves kukoricaként az elsők között tudtuk. Szabadegyházára került, a Hungrana Kft.-hez, ahol prémium árat fizettek érte. A betakarítás 3-4 napot vett igénybe és ezek után azonnal hozzá kezdtünk a repce vetéséhez. A vetéstől betakarításig csak 170 mm csapadék esett ezen a területen, aszályos volt a tenyészidő. Véleményem szerint a rendkívül csapadékszegény 2011-es év után meg kell növelni az igen korai és a korai kukoricák területi arányát.

 


Krieser János, a paksi Pusztabir Kft. ügyvezető igazgatója

 

 





DA Sonka az újgenerációs Dow Seeds kukorica hibrid

Az első, már amerikai vonalakat tartalmazó hibrid, amelyik a magyar piacra bevezetésre kerül, a DA Sonka. Ez az újgenerációs DOW SEEDS kukorica a maga 380-as FAO-számával és kiváló terméseredményeivel méltó versenytársa a magyarországi piacon meghatározó jelentőségû hibrideknek. A DA SONKA a cég saját kísérleteiben kiválóan szerepelt a 2010-es csapadékos évjáratban (lásd az ábrát). 2011-ben is kimagaslott termőképességével és kiváló vízleadásával a többi hibrid közül. A Magyar Kukorica Klub (MKK) független kísérleteiben is bizonyította kvalitását, összevetve az MgSzH sztenderd és a versenytársak hasonló éréscsoportú fajtáival szemben. Az MKK debreceni kísérletében a legnagyobb termést érte el, maga mögé utasítva az összes prémium kategóriás hibridet. Dobogós helyen van a szárszilárdság tekintetében is. Jászboldogházán is a legjobbak közt maradt talpon, ahol komoly vihar tette próbára a hibridek állóképességét.

 






Dow Seeds termékfejlesztési kísérletek 2010.

Nagyításhoz katt a képre







DA SONKA az a kukorica, amely nemcsak nevével, de jó termőképességével, kiváló termés/szemnedvesség arányával étvágyat gerjeszt, mindenkit arra biztatva, hogy ha eddig nem tette kóstoljon bele a (DA) Sonka termesztésbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egyszerű kukoricatermesztés

Az egyszerű kukoricatermesztés

A kukorica az egyik legegyszerűbb növény, így a termesztése is. Csak el kell vetni és ősszel learatni, és a nyereséget zsebre tenni – gondolták sokan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!