Dekalb-akadémia

Agro Napló
A repce természetes életfolyamatának a része a becõk felnyílása, a mag kipergése. A növény ezzel a folyamattal a természetes fajfenntartást szolgálja, azonban ez a tulajdonság jelentõs terméskiesést és veszteséget okozhat a termelõknek.  


Egyes mérések szerint hektáronként 250–300 kg mag kipergése is lehetséges, amelynek 15–20%-a a betakarítás során, 80–85%-a pedig az érés során pereg a talajfelszínre. A becők érése között – elhúzódó virágzás esetén – 20 nap különbség is lehet, a korábban megtermékenyült becők érzékenyebbek a külső hatásokra, így könnyen felnyílhatnak erősebb szél, csapadék hatására.

 

Érdemes megfigyelni egy repcetarlót, hogy hány csíranövényt találunk a betakarítás utáni időszakban (árvakelés), vagy egyes hibridek esetében a fehéresen csillogó, felnyílt becőket.

 





Tekintsük át vázlatosan a becőfejlődés folyamatát



A becőfejlődés első fázisában csak a becő hosszának változása figyelhető meg, a magkezdemények fejlődése nem indul el, mindaddig, amíg a becő el nem éri teljes hosszát.



Ezután kezdődik a becő „alkotórészeinek” kialakulása. Kialakulnak az elválasztó hártyák (replumok), elkezdődik a sejtek differenciálódása. Az utolsó szakaszban a magkezdemények a gyors sejtosztódásnak köszönhetően intenzív fejlődésbe kezdenek, a magkezdemények növekedése felgyorsul, a becők „hízni” kezdenek. Ebben a szakaszban alakul ki a felnyílási zóna is, amely mentén az érés során a becő felnyílik.



A nemesítés során a kipergésellenáló képesség egyértelmûen szelekciós tulajdonság, amelyre a nemesítők értékelik, és válogatják a kikerülő hibrideket. A DEKALB repcehibridek a mérések szerint egyértelmûen mutatják a kipergésellenáló képességet.



Rendszeresen vizsgáljuk a kipergést a DEKALB és az egyéb hibridek esetén három különböző módszert alkalmazva.



A mérések közül két mérés szántóföldi körülmények között zajlik, azonban a laboratóriumi mérés, (roppantásos kísérlet eredményei) is megerősítik egymást.

 


 

 


 



 



Temesvári Mihály

Ügyvezető igazgató, 5+1 Kft., Nagyszénás

 

 


 





„Megközelítettük a 6 tonnás terméseredményt a DK EXCELLIUM-mal“



Tíz éve végzünk kísérleteket a MONSANTO repcéivel. Minden évben 20–22 hibridet vetünk el. Ezeknek az eredményei kapcsán válogatom ki, hogy a következő évben mit termesszünk. A hibridrepcék átvették nálunk a főszerepet, a DK EXCELLIUM és a DK EXQUISITE hibridekre épül a termelésünk.





Az elmúlt évben nagyon jó tapasztalataim voltak mind a fajtasorban, mind a táblán. A DK EXCELLIUM-mal megközelítettük a 6 tonnás termést. Ez nagyon szép eredmény! Ugyan a ráfordított költségek is magasak voltak, de az elmúlt évi árakkal számolva eredményes a termelésünk.



Minden évben más nemesítő házak, kereskedők magjait is elvetjük, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Egy versenytársnak sem sikerült felülmúlnia nálam – öntözött körülmények között – a MONSANTO termékeit.



A DEKALB repcék állékonysága és kipergés-ellenállósága sokkal jobb, mint másoké. A környezetemben lévőknek folyamatosan ajánlom a DEKALB repcéket.

 


Nagyításhoz katt a képre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?