2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Az első választások fontossága

Agro Napló
A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor a gabonatarló kezelését, tarlóhántást, alaptrágyázást, vagy éppen a magágykészítési munkákat tervezzük.

Ily módon nyugodtan állíthatjuk, hogy életünk szerves része. Vitathatatlanul technológiai növény, rengeteg múlik a talajmunkálatok és a növényvédelmi beavatkozások mikéntjén és időzítésén. De nem szabad félvállról venni a hibridválasztást sem, hiszen a terméspotenciálon kívül sokat adhat a termésvédelemhez is!

Gondolunk itt többek között a kipergés-ellenállóságra, melyről a DEKALB méltán híres, köszönhetően a nemesítésben használt, olajretekből származó genetikai háttérnek. A terméspotenciál megvédésén túl a talajba kerülő magkészletet is csökkenthetjük ez által.

A DEKALB hibridek betegségekkel szembeni ellenállása is kiváló. Fóma elleni védekezéshez az RLM 7 génnel rendelkeznek, de sok hibridünk poligénes rezisztenciával is bír. Szántóföldi kísérleteinknél végzett állomány- és tarlóvizsgálataink alkalmával a vizsgált konkurenciák átlagánál szignifikánsan erősebb szklerotínia elleni toleranciát igazoltunk.

Ezen kiváló tulajdonságok hátterében komoly nemesítési és tesztelési program áll. Nemesítési állomásaink mellett több országban vannak regisztrációs és fejlesztői kísérleteink. Hazánkban nemesítési kísérletből évente 5-6000 parcella kerül beállításra, fejlesztésünk az ország 30 pontján mezoparcellákon vizsgálja a jelenlegi és leendő DEKALB hibrideket.

Ennek a komoly háttérmunkának köszönhető, hogy 2022-ben is kiemelkedő hibridekből áll hazai portfóliónk. Ezúttal TuYV (tarlórépa-sárgaság vírus) rezisztenciát biztosító génnel rendelkező hibridjeink közül hármat szeretnénk a repcetermesztők figyelmébe ajánlani:

DK EXCITED: a portfólió „igáslova”, legyen szó intenzív, vagy extenzív termesztési környezetről. Kiemelkedő termőképesség, átlagos magasság és egyöntetű állomány jellemzi. Kirobbanó tél előtti fejlődésének köszönhetően megkésett vetéssel is erős állományként megy a télbe. Mind kipergés-, mind betegség-ellenállóság terén kiválónak számít, még az erős DEKALB-mezőnyben is. 2021-ben a GOSZ-VSZT-NAK repce posztregisztrációs fajtakísérleteiben a középérésű csoport abszolút győzteseként végzett. A 2022-es szezonban is elérhető speciális, Acceleron PRECISION vetőmag-kezelési eljárással.

DK EXBURY: a TuYV-rezisztencia mellett az eddigi legnagyobb terméspotenciált is magában hordozza, termésvédelmét kiváló télállóság és stabil szár teszik teljessé. A DK EXCITED hibriddel főbb jellemzőiben egyezik, de vizsgálataink alapján még erőteljesebb tél után regeneráció jellemzi. Kiváló választás a középkorai hibrideket kedvelő intenzív termesztőknek.

DK EXPOSE: a régebbi DEKALB-genetikákra emlékeztető, robusztusabb hibrid. Kiváló tél előtti fejlettsége ellenére nem jellemző rá gyökérnyaki megnyúlás, így a „hagyományos” teleket is kiválóan tolerálja. A tavaszi időszakban későbbi újraindulás és portfólió szinten a legkésőbbi szárbaindulás jellemzi. Ez védelmet adhat az utóbbi éveket jellemző kora tavaszi fagyok okozta szárrepedések ellen, melyek később a betegségek kapujává is válhatnak a növényeken. Későbbi újraindulása és virágzása ellenére az előző hibridekkel egy időben, azonos szemnedvesség mellett takarítható be.

Repce vetőmag választásnál is előfordul, hogy a döntés a hibrid tulajdonságai helyett az ára alapján születik. Pedig egy átlagos 130.000 forintos (és jelenleg ez jóval magasabb) terményfelvásárlási ár mellett is körülbelül csupán 150 kg termés árába kerül egy hektár jó minőségű vetőmag. Új hibridjeink vizsgálatainkban régebbi, kontrollként használt hibridhez képest 300 kg terméstöbbletet adtak, míg a vizsgált versenytársakkal szemben ennél is többet  mértünk.

Idén nyáron adja földjének a legújabb DEKALB-genetikák valamelyikét, éljen a DEKALB repce kelési kockázat-átvállalási program nyújtotta biztonsággal és legyen sikeres a repcetermesztésben!

 

Bayer Crop Science

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?