Prémiumbúza vagy búzaprémium

Agro Napló
– szinte szinonim fogalmak a Lajtamag Kft. és a Saatbau Linz Hungária Kft. közös kínálatában szereplõ õszi búza fajták esetében.  

Azt a legfontosabb megállapítást le kell szögeznünk, hogy a víz az úr. Kinek-kinek mennyi jutott belőle, a termésszintet az döntötte el. Ez a kukoricára, napraforgóra, szójára is igaz lesz. Ennek az évjáratnak az eredményei alapvetően a helyi körülmények hatásait tükrözik, kevésbé a fajtateljesítményeket.



Termésátlagaink hektáronként 3,5–7 tonnáig szórtak, átlagosan 4,5–5 tonna körül alakultak. Ha ezt számokra fordítjuk, akkor sok esetben szinte érthetetlen, hogy a 200 mm-t alig elérő vegetációs időben lehullott csapadékkal hogyan is tudtak 4 tonnás búzák teremni.



A rendelkezésre álló beltartalmi eredmények azt mutatják, hogy a fajtáink minősége kiváló. Az Antonius, Vulcanus, Stefanus esetében is túlnyomóan 15% feletti fehérje- és 33–40% feletti sikérértékeket kaptunk.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 



2012. évi demo kísérleti eredmények



A június eleji bemutatókon szembeötlő volt, hogy szinte mindenhol a középkésői-késői fajták zöldelltek, zászlós levelük, sőt néhány alsóbb levelük is még asszimilált. Az e körüli időszakban esett csapadék még segített rajtuk. Mindez az általános szakmai elvárásoknak ellentmond, de most úgy tûnik, hogy a kevés csapadék olyan eloszlásban jött, hogy a későbbi fajtákat éltette tovább. A kevés csapadék a bokrosodást is kedvezőtlenül befolyásolta, sok helyen be lehetett látni a sorok közé. Ki kell emelni, hogy a tapasztalat és a tőszámkísérletek is igazolták, hogy sûrûbbre vetéssel a termésmennyiséget nem tudnánk növelni, hiszen a búzanövények egymással versenyezve vennék el egymás elől a kevés éltető vizet. Ilyenkor csak a kellően ki nem nevelt kalászok és mellékhajtások száma növekszik, a termésmennyiség nem. Ezért fajtáink esetében továbbra is a 180–200 kg/ha vetőmagmennyiség kivetését ajánljuk, tehát a sûrûre vetést kerülni kell. Ez kedvező a hektárköltség szempontjából is.



Jelentős kórtani problémával nem találkoztunk, de a szükséges technológiai lépésekről továbbra sem szabad megfeledkezni: így első sorban a megelőző kalászvédelemről és az okszerû tápanyagellátásról.



A prémium minőségû termények iránt elsődlegesen a külföldi malmok érdeklődése élénk és úgy tûnik, hogy magas árat is fizetnek értük. Az 5 tonnás termésszintet elérő vagy meghaladó, magas áron értékesített termények rekord árbevételt is hozhatnak a szerencsés termelőknek.



A prémiumbúza termesztésével továbbra is kifizetődő foglalkozni és tartsuk szem előtt, hogy fajtáink első sorban csapadékos évjáratokban tudják csillogtatni erényeiket: a prémium minőséget és a fuzáriumellenállóságot.



Durumtermelőknek a LUNADUR és LUPIDUR, kiváló termőképességû és télállóságú fajták vetőmagjával állunk rendelkezésre.





A magas szintû termeléshez érdemes a Saatbau Linz fajtáit választani, hiszen ez az évjárat is bizonyítja, hogy ezek a fajták „szárazon és vízen” (lásd 2010.) egyaránt kiválóan teljesítenek!

 

 


    

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02