2024. április 28. vasárnap Valéria

Alltech Crop Science technológia a kiváló minőségű tömegtakarmányokért

Agro Napló
Az Alltech vállalat egyik alapértéke a fermentációs technológia. Ha jól belegondolunk, fermentációval találkozhatunk az élet számos területén. Például sörgyártás közben is fermentáció zajlik le, mégpedig irányított módon. A fermentáció helyes úton való tartásához mikroorganizmusokat használunk, például élesztő kultúrákat. Fermentáció zajlik le a silózás során is. A világon a legnagyobb fermentációs ágazat a szilázsok készítése, messze meghaladja más egyéb ágazat fermentációs termelését. Óriási értékről van szó, amit csak irányított fermentációval tudunk jó minőségben előállítani. 

A tömegtakarmányok teszik ki a tejelő tehenek napi adagjának legnagyobb hányadát. A tömegtakarmányok minősége és főleg emészthetősége pedig meghatározza azt, hogy milyen tejtermelést tudunk elérni alacsonyabb abrakmennyiséggel. Nem kevésbé fontos tényező az sem, hogy milyen alapanyagot silózunk be, mennyi annak az energia- és keményítőtartalma. Az amerikai farmerek rendkívül praktikusan gondolkodnak, ha a jövedelmezőségről van szó, hiszen minden befektetett cent megtérülését számolják. Például azt, hogy egy hektár tömegtakarmány mennyi tejtermelést biztosít az adott telepen. Az elmúlt évek aszályos időszakai komoly kihívás elé állítják a telepek vezetőit, hiszen csak silókukoricára alapozni a tömegtakarmány-bázist nagy veszéllyel járhat egy rossz, aszályos év esetén.

Egyre több helyen találkozunk a tavaszi betakarítású fű- vagy gabonaszilázsokkal, melyek bővítik a takarmányválasztékot, nem beszélve a nagyobb biztonságról, amit ezek a takarmányok nyújthatnak.

Az Alltech több, mint 30 éve foglalkozik a fermentációs technológiával és komoly tudásra tett szert ezen a területen. Az itt felhalmozott tudást most az agrotechnikában is kamatoztatja, létrehozva és Európában is bevezetve az Alltech Crop Science ágazatot. Véleményünk szerint csak jó takarmány alapanyagból tudunk jó minőségű szenázst vagy szilázst készíteni.


Impro-Grain alkalmazása a kukorica 4-9 leveles fejlettségi állapotában

Magyarországon is elkezdtük az Alltech Crop Science bevezetését. Az Impro-Grain technológia javítja a fotoszintézist, a növény fejlettebb, nagyobb gyökérzetet is fejleszt. Siló- és szemes kukorica esetében a növény 4–9 leveles állapotában kerül a technológia kijuttatásra 0,6 l/ha mennyiségben. A termék együtt alkalmazható a szokásos gyomirtó készítményekkel, így nem szükséges külön menetben kijuttatni. A nagyobb és erősebb növény nagyobb termést is produkált, hazai kísérletekben 10% terméstöbbletet. A szemtelítettség is figyelemre méltó az Impro-Grain kezelésben. Több felvételt is készítettünk a gyökérzetről, mely meglepő különbséget adott a gyökérzet méretében (2. kép).


Impro-Grain hatása a szemtelítettségre és a csövek méretére


Impro-Grain hatása a gyökér méretére

Amerikai kísérletekben a szilázs keményítőtartalma jelentősen emelkedett, a kontroll csoport 34,1%, az Impro-Grain technológia 39,49% volt. A magasabb keményítő tartalom lehetővé teszi azt, hogy az abrakkal, szemes kukoricával bevitt keményítő mennyiségét csökkentsük, ezzel csökkentve a takarmányozás költségeit. A technológia alkalmazása egyszerű és költséghatékony. Nem csak silókukorica és szemes esetében, de kalászosok, repce és lucerna kezelésekor is jó eredmények születtek. Búzán végzett 26 kísérlet átlagában 13% termésnövekedést tapasztaltunk.

A kiváló minőségű tömegtakarmányok eléréséhez már a szántóföldön meg kell tennünk mindent és csak a kiváló alapanyagból várhatunk jó szilázst vagy szenázst. Az Alltech Crop Science technológia nem egyszerűen termésnövelő hatású, befolyásolja a tömegtakarmányok energiatartalmát és emészthetőségét is. Visszatérve az amerikai farmerekre, gondolkodjunk mi is praktikusan: 1 ha-ról származó szilázsból mennyi tejet tudunk termelni? Érdemes kiszámolni!

Helembai Jenő

A cikk szerzője: Helembai Jenő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!