FLAVO PLANTTAL kompromisszumok nélkül

Agro Napló
Aszályos őszt és kora tavaszt követően májusban jelentős mennyiségű csapadék érkezett az ország egész területére. Az őszi vetésű kultúrák, de különösen a repce esetében a májusi eső nagyon későn érkezett! A növénynek nem volt lehetősége kompenzálni a kedvezőtlen körülmények által előidézett kelésgyengeséget, kis vegetatív tömeg miatt kialakuló gyenge virágzást. Mindezek ellenére kiemelkedő eredményt produkált a Flavo Plant készítményt alkalmazó technológia.

A Flavo Plant öt növény kivonatából készül, a baktericid és fungicid hatóanyag komponensekre standardizált, hosszú hatástartammal és hatásspektrummal rendelkező, magas flavonoid tartalmú növénykondicionáló. A polifenolok csoportjába tartozó flavonoidokat a növények – más élettani szerepük mellett – a saját védelmük céljából állítják elő. A Flavo Plant gyártásánál a flavonoidok ezen specifikus baktericid és fungicid tulajdonságaira fókuszálunk.

Repce. Avagy a növénytermesztő méhész példája!

B-A-Z megyében, 14 ha területen, Phoenix fajta, réti öntéstalajon alacsony termőréteggel sóderes altalajjal. Elővetemény őszi árpa.

Kelés előtt összesen 15 mm csapadék hullott, majd novemberben a téli csapadékok előtt 20 mm összesen. Február végétől április 28-ig csapadékmentes periódus következett, virágzás kezdetéig tavaszi csapadék nélkül és ezek a tényezők okozták, hogy a terület környezetében nagy mennyiségű repcevetést kellett kiművelni, tavaszi kultúrával pótolni. Majd május hónaptól betakarításig 150 mm-t meghaladó eső érkezett, párás meleg gombafertőzéseknek kedvező mikroklimatikus viszonyokkal.

Alacsony alaptrágyázás után, négyleveles állapotban komplex lombtrágyával 0,5 l/ha Flavo Plant kijuttatása történt, ahol a Flavo Plant használata kifejezetten az anyagcsere-folyamatok stimulálása volt. Kétszeri felszívódó regulátor hatású gombaölő szerek használata a telelési időszak előtt.

A keléshez elegendő volt a minimális csapadék, tőszám és területi eloszlás megfelelő volt. Természetesen ez a víz- és szerves anyag megtartó talajművelésnek is köszönhető, mely különösen ezekben az évjáratokban tudja megmutatni a jelentőségét. Itt mutatkozik meg az egyes talajművelési-fitotechnikai-növényvédelmi tényezők egymásra hatásának a fontossága, a tudatos komplex szemlélet, szinergista hatások kiaknázásának lehetősége.

Tavaszra a betelelési kondíciók miatt az átlagostól nagyobb lombvesztést produkált az állomány. Tavaszi vegetatív fejlődését kizárólag a téli csapadékmennyiségre tudta alapozni. Ezek miatt értelemszerűen következne a gyenge növekedési státusz, a kényszervirágzás jelensége.

Kora tavasszal fejtrágyázás, valamint két alkalommal lombtrágyázás történt 0,5 l/ha Flavo Plant és biostimuláns készítményekkel kiegészítve. Fővirágzásban Flavo Plant 1 l/ha és 20 l/ha Nitrosol kezelés történt, majd sziromhulláskor a becőképződés kezdetén Flavo 0,75 l/ha, 10l / ha UAN oldat ismétlés.

Flavo Plant ajánlott dózisa 1 l/ha, ennek ellenére a technológiai kísérletben nem a hektáronkénti dózisra, hanem a tankkeverék minimum 2,5 ezrelékes koncentrációjára és a lehető legjobb fedettségre törekedtünk.

Ezzel a koncentrációval a gombafertőzések megakadályozhatóak voltak egy csapadékmentes kora tavaszi és különösen csapadékos virágzást követő évjáratban is. Kezelések történtek a Flavo Planttal a virágzás környezetében több alkalommal is. Ennek az volt a célja, hogy bizonyítsuk a készítmény termékenyülésre gyakorolt pozitív hatásán túl a méhkímélő tulajdonságát is.

A terület tulajdonosa egyben méhész is, a saját kaptárait vitte a területre, repcehordáson a családok 22 kg/család mézet gyűjtöttek. Ez a környékbeli méhészek gyűjtésének több mint a duplája volt. A családok egészségesen, jó fiasítással indultak az akác hordásban, elhullás egyáltalán nem volt tapasztalható, a növényi kivonatok illó anyagai a tájolást sem befolyásolják negatívan.

A betakarítási átlag 3,15 t/ha volt. A becők lisztharmatos felülfertőződése elmaradt, alul a száron és a leveleken megjelent a lisztharmat és a levélen a fómás tünetek is jelentkeztek de csak a vegetáció legvégén. Humusz- és vízmegkötő technológiának köszönhetően a növény sikeresen vészelte át az extrém száraz időszakokat. A becőemeleteket rendkívül szépen kiépítette a növény, de a termésmennyiséget meghatározta az elágazások kifejlődésének korlátozottsága.

Összefoglalva, a Flavo Planttal:

  • preventíven védekezhetünk a gombafertőzésekkel szemben,
  • javíthatjuk a növény tápanyag-gazdálkodását lombtrágyadomináns technológiánál is,
  • növelni tudjuk a vegetatív tömeget kedvezőtlen időjárási körülmények között is,
  • gyenge virágzási potenciálú körülményeknél is javítható a generatív folyamatok produktuma,
  • jól alkalmazkodhatunk a szántóföldi növényvédőszer-csökkentést célzó technológiához,
  • jól támogathatjuk a megporzó rovarkímélő technológiát,
  • növelhetjük a lúgosító hatású mézünk növényvédőszer-mentességét, és mennyiségét is.

A technológia szélsőségesen mutat be egy alternatív szemléletű tavaszi növényvédelmi stratégiát. Természetesen a Flavo Plant beilleszthető hagyományos technológiába is hosszú hatástartamú szisztémikus szereket alkalmazó növénytermesztők esetében. Ekkor csökkenthető a kísérletben bemutatott kezelések száma is, valamint a tápanyag-utánpótlásnál is alkalmazható merőben más stratégia.

2019 év Gyermely, 5,3 ha Flavo Plant technológia, üzemi kontroll mellett.

Virágzás végén 1 l/ha Flavo Planttal egy alkalommal kezeltük az állományt. Eredmény: 4,18 t/ha. Üzemi technológiában Pictor SC 0,5 l/ha szerepelt és a termésátlag 3,8 t/ha volt. A két területen a tápanyag-utánpótlás és az őszi kezelések megegyeztek. További 34 ha-os szomszédos terület termésátlaga 3,6 t/ha volt. A technológiai kontrollhoz és a szomszédos területhez képest is a lisztharmat fertőzés nem jelentkezett, így a „Flavo Plantos rész nem porzott az aratás során” (jegyezte meg a növénytermesztési vezető).

2019 Bágyogszovát, 50 ha/kezelés virágzás első harmadában. Termésátlag 2,5 t/ha. Tápanyag-gazdálkodási hiányosságok voltak a technológiában. Ugyanakkor ez a termelő is kiemelte, hogy a lisztharmat-fertőzés elenyésző mértékű volt – hasonló termésátlagok mellett –, az eltérő technológiát alkalmazó szomszédos táblákkal összehasonlítva.

Meggyőző érv a saját termelői tapasztalat lehet, ezért alakítsa ki Ön is a saját újgenerációs védekezési stratégiáját! Felhasználással, technológia kialakítással kapcsolatban kollégáimmal együtt örömmel állunk a rendelkezésükre!

Részletes információkért keresse kollégáinkat:

Dankó Róbert növényvédelmi szakmérnök, robert@arravis.hu, +36 30 228 7435
Szőke Tamás agrármérnök, tamas@arravis.hu, +36 30 944 9552
Gombos Gergely kertészmérnök, gergo@arravis.hu, +36 30 785 52 76

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!