Systiva® – Az első vetőmagra csávázott kalászos lombvédelmi kezelés

Agro Napló
Egy teljesen új növényvédelmi technológia elterjedése során a felhasználók és nem felhasználók részéről eltérő vélemények fogalmazódhatnak meg. A végső következtetés levonásához meg kell érteni a technológia működési elvét, az egzakt módon beállított kísérleti eredményeket és az adott tábla körülményeit.

Ez nincs másképp a Systiva® csávázószer esetében sem. A kalászos gabona a vetőmag felületéről folyamatosan leoldódó Xemium® hatóanyagot a gyökerén keresztül veszi fel és már keléstől kezdve belülről, preventíven védi a növényt a lombbetegségek ellen. A Xemium® hosszú hatástartammal rendelkezik a levélkórokozók széles köre ellen, szétáramlik a növény belsejében, minden növényi részt védelemben részesít. Ezzel a betegségek betelepedését késlelteti vagy teljesen megakadályozza, illetve a fertőzés kisebb mértékű lesz a Systiva®-val nem kezelt állományhoz képest. A kórokozók eltérő megjelenésének idejéből adódóan ez a korai betegségekre (lisztharmat, sárgarozsda, szeptória, hálózatos levélfoltosság) vonatkozik.

Megbízható javaslatot a különböző évjáratokban, precízen beállított, több ismétléses kísérleti adatokra támaszkodva lehet kialakítani. A BASF fejlesztőmérnökei által beállított korrekt kísérleti eredmények alapján a Systiva® csávázásra épülő lombvédelmi technológia termésnövelése akkora vagy akár nagyobb, mint a hagyományos, korai lombvédelmen alapulóé (ábra). Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a Systiva® csávázószer alkalmazásával az első indokolt korai fungicides állományvédelem kiváltható.

Az első kora tavaszi kezelésre általában a gyomirtással egy menetben, 1–3 nóduszos kalászos állományban kerül sor. Azonban bizonyos körülmények között ezt korábban kell elvégezni. Az elmúlt években az őszi kalászosok vetése egyre korábban kezdődik. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően az ősz, a tél melegebb, a tél, kora tavasz csapadékosabb, ami kedvez a korai kórokozók felszaporodásának. Nagy nitrogénellátás (pl. hígtrágya használata) esetén az enyhe, nedves idő hatására sűrű állomány alakulhat ki, már akár ősz végére is, és ez a kórokozókra fogékony fajtával párosulva nagyon korai, erős betegség kialakulásához vezethet. Ilyenkor az első indokolt kezelésre szükség lehet már akár ősszel vagy kora tavasszal, márciusban, április elején.

Mivel a korai, általában a kora tavaszi gombaölő szeres lombvédelem elhagyható, erre nem kell külön figyelmet fordítani, így a tavaszi munkaszervezés könnyebb, a rendelkezésre álló gépkapacitás és idő jobban kihasználható. Egyszerre kevesebb terméket kell kipermetezni ezért kisebb a fitotoxicitás veszélye. Időjárásfüggetlen technológia, csapadékos tavaszon is biztosított a lombvédelem, a gyomirtás a gyomok állapotához igazítható, nem lesz taposási kár.

A készítmény számos hazánkban fontos talajból és vetőmagból támadó kórokozó ellen is hatásos, azonban a teljes körű védelem miatt javasolt hagyományos gombaölő szeres csávázószerrel kombinációban együtt a vetőmagra felvinni. Partnernek javasoljuk a Premis® 25 FS (25 g/l tritikonazol) csávázószer használatát. Systiva®-val egymást kiegészítve a legfontosabb csíra- és magbetegségek ellen hatékony. Systiva® Komplett csomagban a Premis® ingyen elérhető, így a technológiának kedvezőbb a hektárköltsége, a Systiva® mellé nem szükséges külön kiegészítő partnert beszerezni.

A Systiva® ajánlott dózisa búzában 1,0 l/t, árpában 0,75 l/t, a Premis® adagja 1,5 l/t az összes kalászos növényben.

Systiva®-val csávázott vetőmagot a tavalyi évben már több mint 100.000 hektáron vetettek el, amit ezúton is köszönünk. A termék beváltotta a hozzá fűződő elvárásokat, a gazdálkodók és szaktanácsadók egyaránt elégedettek a használatával. Próbálja ki Ön is és tapasztalja meg e forradalmi technológia sokrétű előnyeit!

MOST 2000 FT/T VISSZATÉRÍTÉST ADUNK MINDEN SYSTIVA®-VAL CSÁVÁZOTT VETŐMAG VÁSÁRLÁSA UTÁN.

AZ AKCIÓRA 2020. AUGUSZTUS 15-IG LEHET REGISZTRÁLNI.

Jelentkezés, részletek:
www.agro.basf.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!