2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Sikeres évnyitó a sikeres évzáró érdekében

Agro Napló
E cikk írásakor épphogy megmutatta magát a tél az első mínuszokkal és az első szállingozó hópihékkel.

A gazdák többsége már hátradőlt, és élvezi a jól megérdemelt pihenést. Persze tudom, ez csak illúzió, hiszen a többség ilyenkor intézi a papírmunkát, az anyagbeszerzéseket, a hivatalos ügyeket, a termény­eladást. De készen vannak a tarlóápolások, a tavasziak alá kiszórták a műtrágya egy részét, a gabonák szépen fejlődnek, a repcéket is megvédték a korai rovarkárosítóktól és a regulátorozást is elvégezték. Itt az idő, hogy egy kicsit szusszanjunk és átgondoljuk, milyen teendők lesznek az első tavaszi napsugarak beköszöntével!

Ahhoz egyetlen gazdálkodó részéről sem fér kétség, hogy a szélsőséges időjárási körülményekre a megfelelő tápanyag-utánpótlás lehet az egyik válaszlehetőség. A jól felépített tápanyaggazdálkodási stratégia egyik része a pótolandó felvehető táp­anyagmennyiség biztosítása és a kijuttatott tápanyag időbeni felvehetősége.

Ehhez tud a Yara technológiát adni és termékeket biztosítani. A Yara Hungária Kft. portfóliójában az alaptrágyáktól a starteren át a fejtrágyáig és a lombkezelésig minden időpontban rendelkezésre állnak a kiváló minőségű termékek.

ALAPTRÁGYÁZÁS

A legelső és legfontosabb a folyamatban. A tavaszi vetésünk alá, mellé kétféleképpen kerülhet műtrágya: teljes felületre, és az egyre nagyobb mértékben terjedő vetéssel, egy menetes technológiával. Míg előbbi esetben 250–350 kg/ha, az utóbbinál 150–250 kg/ha mennyiségben. Foszforral jobban ellátott területekre a YaraMila 7-20-28, jobb káliumszinttel rendelkező talajokra a YaraMila 16-27-7, általános foszfor-kálium pótlásra a YaraMila 8-24-24, illetve inkább teljes felületre történő szórás esetében napraforgó alá a YaraMila 14-14-21 összetételű komplex műtrágyáinkat javasoljuk.

STARTERTRÁGYÁZÁS

Kifejezetten a kezdeti fejlődés, gyökeresedés elősegítésére ajánljuk a Yara NP Starter magas foszfortartalmú (N-10,5%, P2O5- 47%, 1,8 %- Zn, 0,1 %- B) mikrogranulált termékünket. A vetéssel egy menetben történő kijuttatás korai vetés, szélsőséges talaj-pH és gyenge foszforellátottság esetén javasolt. Dózisa: 10–20 kg/ha.

FEJTRÁGYÁZÁS

Mind a repce, mind a búza kénigényes növény. A kéntartalmú aminosavak képzéséhez nélkülözhetetlen a növény számára a kén. A kellő ellátottság biztosításához szükség van a pótlásra, amihez ideális választás a YaraBela Sulfan műtrágyánk (24% N, 15-18 % SO3).

LOMBTRÁGYÁZÁS

Talán még korainak tűnhet ennek a technológiai elemnek az említése, de higgyék el, nem árt időben tájékozódni a piacon kapható lombtrágyák „rengetegében” és egy kis figyelmet fordítani arra, hogy a minden szempontból legmegfelelőbb terméket válasszák. Számos tényezőt kell figyelembe venni a döntés során: hatóanyag-tartalom, formulázottság, növényspecifikus összetétel, kiszerelés, alacsony hektárdózis, megfelelő ár/érték arány, keverhetőség, és a termék mögött álló szakmai tudás. Bizton állíthatom, aki Yara lombtrágyát választ, ezeket mind megkaphatja. A széles termékskálából hadd ragadjam ki két vezető termékünket, a gabonafélékben javasolt YaraVita Gramitrelt és az olajosokban ajánlott YaraVita Brassitrel Pro-t. Mindkét lombtrágyánk:

  • formulázott (nedvesítő szerrel, tapadásfokozóval, felszívódást elősegítő anyagokkal),
  • magas hatóanyag-tartalmú (604 és 444 g/l),
  • növényspecifikus mezo- és mikroelem-összetételű,
  • 3-4 l/ha hektárdózisú,
  • TankmixIT applikáción vagy a www.tankmix.com honlapon ellenőrizhető a keverhetőség,
  • kedvező ár/érték arányú, amit a www.yaravita.hu honlapon összehasonlíthat a konkurens termékekkel.

Napjaink egyik legnépszerűbb brazil írója, Paulo Coelho így fogalmazza meg: „Mi a siker? Az az érzés, hogy mindennap nyugodt lélekkel fekhetsz az ágyba.” Aki Yara műtrágyát választ, Yara technológiát alkalmaz, sikeresnek érezheti magát, mert a tápanyagutánpótlás szempontjából a megbízható minőséget választotta és nyugodtan alhat.

Tóth Milena
szaktanácsadó
+36 30 883 0731

A cikk szerzője: Tóth Milena

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!