2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Biztos alapok a tápanyag-utánpótlásban a YARA-tól

Agro Napló
Az emelkedő input árak, az időjárási szélsőségek okozta kitettség megköveteli, hogy olyan technológiát kövessünk, ami megbízható háttérrel rendelkező forrásból származik, és bizonyított hatással rendelkezik. A Yara ezen feltételek szerint összeállított javaslatai segítenek, hogy költséghatékony és eredményes növénytermesztést folytathassunk.

A tavaszi NPK-kijuttatás ideális eszköze a YaraMila termékcsalád mikroelemes, különféle összetételű tagjai (8-24-24, 7-20-28, 16-27-7, 14-14-21). Fizikai paramétereik biztosítják az egyenletes kijuttatást, melynek köszönhetően akár a vetést megelőzően felületre szórva, de a vetőgéppel való kijuttatás során is pontos adagolást tesznek lehetővé. A versenytársakkal való összehasonlításban már alacsony talajnedvesség mellett is rendkívül gyors oldódásával emelkednek ki a sorból.

A vetés során, ha van lehetőségünk, ne maradjon ki a mikro­granulált formájú starter műtrágya sem (Yara NP Starter). Kisebb dózisban ugyan, de alacsonyabb nedvességtartalom mellett is gyorsan ható formában biztosítja a gyökérfejlődéshez szükséges tápelemek mennyiségét. Kijuttatása közvetlenül a magárokba történik, így azonnal felvehető a csírázást követően. Alacsonyabb dózisából (10–20 kg/ha) kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont, ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék kiegészítő jellegű használatára.        

A lombtrágyák összetételében kínálatunk gerincét a növényspecifikus összetételű termékek köre adja. A -trel végződésű YaraVita lombtrágyák egy-egy növénykultúra vagy kultúracsoport igényeinek megfelelően összeállított mikroelemek pótlását szolgálják. Kezdve a sort a YaraVita Gramitrel-lel, mely a kalászosokban tavaszi kijuttatás esetén egészen a zászlóslevél megjelenéséig alkalmazható, egyszeri kijuttatásnál 3 l/ha, két alkalommal megosztva pedig 2-2 l/ha dózisban célszerű kijuttatni. Összetétele, mind mennyiségi, mind pedig a benne található tápelemek arányában a kalászosok mikroelemigényének teljes mértékű fedezését szolgálja. Formulázásának köszönhetően biztonsággal alkalmazható, a legtöbb tankkeverékben biztos helye van a tavaszi kezelések alkalmával.

Repcében a YaraVita Brassitrel Pro kijuttatása egészen a virágzás kezdetéig javasolt és ajánlott. Javasolt dózisa 2–4 l/ha, melyet egy-, de szükség szerint két alkalommal megosztva is alkalmazhatunk. Bór, molibdén, mangán megfelelő kombinációban segíti a növényeinket, magnézium, kalcium és nitrogén támogatásával. Összetételéből eredően a napraforgó, szója, borsó lomb­trágyázási javaslatunk alapját is elsődlegesen a Brassitrel Pro 2,5–3,0 l/ha dózisa jelenti, azok korai fejlődési állapotában kijuttatva.

Kukoricában a YaraVita Zeatrel a cink mellett lombon keresztüli foszfor-, kálium- és magnéziumpótlást is jelent. Különösen az intenzív növekedési időszakot megelőző 3–5 l/ha dózisú kijuttatása a robbanásszerű fejlődéshez biztosít energiát, mely még a kedvező évjáratokban is látványos hatású. A korai fejlődési időszakra jellemző hűvös időjárás esetén pedig a relatív tápelemhiányokra nyújt gyors segítséget.

A YaraVita Thiotrac a magas kén- és nitrogéntartalmának köszönhetően száraz időszakban általános kondicionáló szereppel bír, akár a Gramitrel vagy Brassitrel Pro kezelések kiegészítőjeként, akár önmagában. A kalászvédelem idejében pedig meghatározó a minőségi paraméterek emelésében.

Általános kondíció javítására, fejlődési állapottól függetlenül kijuttatva a YaraVita Universal Bio a javaslatunk.               

A YaraVita lombtrágyák pontos összetétele, technológiai javaslatainkkal és tanácsokkal a www.yara.hu honlapunkon érhetőek el. Tápanyag-utánpótlási kérdésekkel, felhasználási javaslatokkal szaktanácsadó kollégáimmal változatlan lelkesedéssel és nyitottsággal állunk rendelkezésre mindenki számára.

Makra Máté
+36-30/785-6549

A cikk szerzője: Makra Máté

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02