2024. április 28. vasárnap Valéria

Szürethez közeledve néhány gondolat a szőlő tápanyag-utánpótlási kérdéseiről

Agro Napló
A közelgő szüret ellenére még nem értek véget tápanyag-utánpótlási teendőink a szőlőkben. A szőlő tápanyagigénye nemcsak a termésmennyiség növelésében kiemelt jelentőségű, de a bor minőségére is kihatással van. A Yara kínálatában a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlásnak jelentős szerepe van, mellyel a szőlőben fellépő problémákra is hatékony megoldásaink vannak.

Az éréshez közeledve a szőlő káliumigénye, felvételi üteme kifejezetten magas. Levélvizsgálati eredmények alapján igazolt hiány oka lehet a talaj alacsony ellátottsága, az alaptrágyázás elmaradása, illetve a csapadékszegény körülmények mellett gátolt felvehetőség is. Szüret előtti elvégzett levélvizsgálat során a megfelelő nitrogén és kálium aránya 1,9–2,4 között kell legyen. Amennyiben ez az arány ettől a nitrogén irányába tér el, a betegségekkel szembeni fogékonyság nő, és csökken a bogyók cukortartalma. Jelentős káliumhiányra utaló tünet a fürtfonnyadás jelensége, mely a bogyó gyenge színesedésével, töppedésével jár, emellett alacsony cukorfok és aránytalanul megnövekedett savtartalom jellemzi. Az ilyen esetekben célszerű a kálium lombon keresztüli pótlásáról gondoskodni, mely a szőlő esetében rendkívül hatékony megoldást jelent. A YaraVita Safe-K magas, literenként 500 g lombon keresztül hatékony, felvehető káliumforrást biztosít. A cukortartalom, íz- és zamatanyagok kialakulásában a zsendülés időszakától kezdődően 1–3 alkalommal célszerű alkalmazni, 3–5 l/ha dózisban.

A zsendülés időszakától kezdve a kalcium pótlásáról se feledkezzünk meg. A borszőlők esetében a repedésre különösen hajlamos, vékonyhéjú fajtáknál kiemelt figyelmet szenteljünk a kalcium megfelelő pótlására. Késői szüretelésű fajtáknál a betegségekkel való ellenálló képesség fokozásában a rugalmas, erős bogyóhéj a védekezés alapja. Technológiai javaslatunk a bogyóhéj rugalmasságának fokozására a YaraVita Stopit termékünk, melyet ebben az időszakban 4–5 l/ha dózisban javaslunk kijuttatni. Használata csemegeszőlőben is a rugalmas, roppanós bogyóhéj mellett hosszabb pultontarthatóságot eredményez.

Ebben az időszakban jelentkező fizikai károsodás (pl. jégkár) esetén célszerű cinkpótlásról gondoskodni, mely segíti a sérült növényi szövetek regenerálódását. A YaraVita Zintrac ilyen esetekben kedvező ár-érték arányú megoldást jelent. Literenkénti 700 g cink, mely alacsony hektárdózis mellett alkalmazható. A szüret utáni zárópermetezések egyik tagjaként a gépi szedésű szőlőültetvényekben a gép okozta sérülések gyógyulását is segíti. Szüret után célszerű a YaraVita Bortrac hozzáadása a permetléhez, ezzel segítjük a későbbi fagykárral szembeni ellenálló képesség fokozását.

A YaraVita lombtrágyák a szőlőben használható növényvédő szerekkel jól keverhető, de a keverési próba elvégzése, illetve a tankmix adatbázisunk használata minden esetben javasolt.

Teljes, a szőlő tápanyag-ellátási technológiai javaslatunk a www.yara.hu honlapon megtalálható, kollégáim és széles kereskedő partnereink elérhetőségével együtt.

Makra Máté
+36 30 785 6549

A cikk szerzője: Makra Máté

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!