Agrotec Magyarország Kft.
– a New Holland új hazai forgalmazója

Agro Napló
Megalakulásának alkalmából tartott sajtótájékoztatót október közepén a Hungexpo területén álló EXPO Congress Hotelben az Agrotec Magyarország Kft., hogy bemutatkozhasson mint a New Holland kizárólagos magyarországi forgalmazója az agrármédiumok képviselőinek is.

Federico Bellotto, a New Holland Agriculture európai import-országokért felelős vezetője szerint a sajtótájékoztató ünnepélyes alkalomként is szolgált a magyarországi jelenlét megerősítésére. A New Holland ugyanis ezentúl épp olyan markánsan lép fel hazánkban, mint a világ több mint 170 országában – ahol a cégcsoport nemcsak a termékkínálatával, de a teljes megoldási palettájával is a termelők szolgálatában áll. A világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártójaként kétezer értékesítőjén keresztül kínálja a termékeit mezőgazdasági vállalkozók, növénytermesztők, állattartók, ültetvényesek és bérszolgáltatók számára, akik a széles kínálatból, illetve számos szolgáltatás közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. A traktorok, betakarítógépek és rakodók 20 sorozata több mint 80 termékcsalád bő 300 különböző modelljét jelenti.


 Illés Zoltán és Federico Bellotto

A CNH International SA – a New Holland márka tulajdonosa – a technológiára, illetve a fejlesztésre épülő megoldási folyamat képviselője, s cégcsoportjába a Case csoport, az Iveco csoport, valamint a New Holland és a Case földmunkagépes vállalata is beletartozik. Tavalyi árbevételük meghaladta a 26 Mrd eurós összeget, és a világon összességében több mint 70 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Az európai terület felelőse elmondta, hogy Magyarország nagyon fontos piac a New Holland számára, hiszen az itteni gazdálkodók igényesek, és magas szintű elvárásokkal rendelkeznek. A New Holland pedig ennek megfelelő szolgáltatást nyújt egyrészt a termékeiken, másrészt a háttérszolgáltatásain keresztül. Ezért is üdvözölte örömmel az Agrotec csoporttal való közös munkát, amely társaság már több mint húszéves múltra visszatekintő kapcsolatban áll a New Hollanddal. Ennek a profi együttműködésnek, és a háttértámogatásnak köszönhetően jelenleg a traktorpiac-részesedésük az általuk képviselt országokban több mint 25%-os, míg a kombájnpiac-részesedés 30% fölötti. Ez az eredmény nemcsak a termékek kapacitásához és megbízhatóságához köthető, hanem az egyéb háttértámogatással is magyarázható, mint például a felelősségteljes vevőszolgálat, a vevőkkel való folyamatos kapcsolattartás, valamint az igen erős marketing jelenlét.

A New Holland ezt a már bevált és működő komplex háttértámogatással stabilizált kapcsolatot szeretné megvalósítani az Agrotec Magyarország esetében is. Folyamatosan törekszik a legmagasabb színvonalú szerviz, képzés, tréningek, illetve vevő kapcsolattartás biztosítására, ezzel is erősítve a márka imidzsének magyarországi növelését. Mára már több mint 120 alkalmazottja van a hazai cégnek, ez pedig nyilvánvalóan optimális indulást jelent mindkét fél számára.

Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője szerint amolyan jótestvéri kapcsolatban állnak az Agrotec Magyarország Kft.-vel, hiszen ennek a vállalatnak is – akárcsak az IKR Agrár Kft.-nek – az Agrofert a kizárólagos tulajdonosa. Meggyőződése szerint a termelők szemében is úgy lesz „kerek” a tevékenységük, ha a gépészek és agronómusok egymást segítik mindennapi munkájuk során.


Nagy Lajos

Az IKR Agrár Kft. létrejöttét az IKR Zrt. nehéz helyzetbe kerülése generálta, amikor is kénytelen volt eladni a műtrágya-, növényvédő szer-, vetőmag és terménykereskedelmi üzletágait. Az Agrofert egyébként kifejezetten szakmai befektető, korszerű műtrágya termékei hiánypótlóak a hazai piacon, forgalmazott termékeik iránt egyre nagyobb a kereslet.

A piaci történésekről szólva Nagy Lajos elmondta, hogy a termelők körében bizonytalanság volt tapasztalható, amikor a nagy múltú IKR Zrt. tevékenysége hanyatlott, és egyfajta „egyensúlytalanság” jelent meg az input kereskedelmi piacon. A helyükre lépő versenytársak nem tudták biztosítani azt a szervizt, és azt a rugalmas, teljes körű kiszolgálást, amelyet korábban megszoktak.

A gazdálkodók ezért várták, hogy ismét megjelenjenek a piacon; ezt vásárlásaikkal hálálták meg. Ez évi forgalmuk mintegy negyven százalékkal növekedett a korábbi esztendőhöz képest. A terveik továbbra is ambiciózusak, jövőre 20%-kal kívánják növelni az árbevételüket. Ehhez jó alapul szolgál, hogy a finanszírozás rendelkezésre áll és kiváló termékeket árulnak.

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy jól érzik magukat a cégben, mert olyan tulajdonosuk van, aki biztosítja a működési feltételeket, a finanszírozást, jelentős pénzt fordít a fejlesztésekre, illetve az elmaradt felújításokra. Utóbbiakra ebben az évben közel 1 Mrd Ft-ot fordítottak. Ahhoz, hogy jól érzik magukat, hozzájárul az a biztonságérzet is, amit egy kifejezetten jogszabálykövető cégben való munkaviszony jelent. Kényesen ügyelnek ugyanis arra, hogy minden törvényesen és szabályosan történjen. Ezt, valamint a termelőkkel kiépítendő korrekt kapcsolatot tekintik a jövő zálogának. Egy ilyen cégben dolgozni manapság unikális.

Ritka példa az is, hogy az IKR Zrt.-től a 250 munkavállaló folytonos munkaviszonnyal került át az IKR Agrár Kft.-be.

Mindennapi munkakapcsolatuk az anyavállalattal fegyelmezett és élvezik a bizalmat, s ahogy vallják, ez azért jó nekik, mert fenntartja azt a fajta bizonyítási kényszert, amellyel szeretnének megfelelni önmaguknak, és megmutatni versenytársaiknak azt, mire képes a volt IKR-es csapat, ha a likviditási gondok nem kötik béklyóba őket. Ily módon készek a „bevetésre”, a további eredményes munkavégzésre.

Meggyőződése, hogy a magas munkakultúrájú és transzparensen működő Agrofert gépkereskedelmi vállalata, az Agrotec, ahogyan megfogalmazta magát és végzi tevékenységét Csehországban és Szlovákiában, úgy a cégcsoport hazai vállalata az Agrotec Magyarország Kft. is méltó kihívója lesz gépkereskedő versenytársainak.

A jövőben a két társaság döntően ugyanazon a telephelyen végzi tevékenységét, így az együttműködésből adódó szinergiákat ideálisan lehet kihasználni. Ehhez pedig filozófiájuk is nagyban hozzájárul, miszerint akkor tudnak eredményesek lenni, ha a termelőkkel együttgondolkodva feltárják a problémáikat, és azokra megoldást tudnak ajánlani.

Kérdésekre válaszolva a jelenlévők megtudhatták, hogy novemberben a hannoveri Agritechnica kiállítás New Holland standján mindenki találkozhat a legújabb fejlesztésekkel, és egy korábban nem látott méretű széles kínálattal. Új szériák és modellek jelennek meg, amelyek között a legnagyobb lépést a fokozatmentes sebességváltóval rendelkező T8-as traktor jelenti. Ennek kifejlesztésében egyébként Magyarország az élen járt, hiszen a nyár folyamán itt is volt egy traktor folyamatos teszten. Emellett a T7-es és a T6-os fokozatmentes változata is bemutatkozik Hannoverben, s még teljesebbé válik a kombájnkínálat, ami eddig is a legszélesebb volt a piacon.

A New Holland számára mindig kulcsfontosságú a környezetvédelmi megoldások létrehozatala és promotálása, ezért a következő szezonra már az új hidrogén hajtású erőgép is rendelkezésre áll. De ők voltak az elsők, akik a TIR4-es motoremissziós szintet bevezették a piacon, a következő szint pedig 2014-ben jön el, s ebben is ők lesznek az elsők, akik ezzel megjelennek.

Martin Rada, az Agrotec Group vezérigazgatója a fentieket kiegészítve elmondta, hogy a New Holland nemcsak a vezető márkát forgalmazza, de több márkát is képvisel. Szeretnének a jövőbe tekinteni, és a jövő kérdéseire megoldást találni – jelenleg azonban a New Hollandra koncentrálnak. Annak érdekében, hogy a gazdálkodók részére teljes árukínálatot tudjanak a továbbiakban biztosítani, ha a jövőben lesz alkalom és lehetőség a további márkák behozatalára, illetve forgalmazására, akkor természetesen nem fognak nemet mondani rá.

Az Agro Napló Illés Zoltánt, az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezetőjét kérdezte.

Az országos lefedettség létrehozása érdekében teljes mértékben közösen képzeljük a jövőt az IKR Agrárral: közös telepeken dolgozunk majd. A bábolnai kereskedelmi központunkban már megkezdtük a munkánkat. Aláírtuk a szerződést a nagyigmándi üzemmel kapcsolatosan, ott látjuk majd el a legnagyobb szaktudást és műszaki, valamint technikai felszereltséget igénylő feladatokat, illetve ez a logisztikai központunk is.

A területi központok hálózata már bővült: Marcaliban megkezdtük egy új telephely kialakítását, Füzesabonyban a közeljövőben építünk központot, és szerződés-előkészítés alatt áll Orosházán egy logisztikai központ létrehozása. A területi központok hálózata teljes mértékben biztosítani tudja majd azt a háttérgondozást, amire igény van. Október elsejével több mint 50 szervizes kezdte meg a munkáját. A feladatuk ellátásához adott a műszaki háttér. Üzletkötői hálózatunk a volt IKR-es kollégákra épül, a közeljövőben szeretnénk további két fővel bővíteni, egyébként jelenleg 12 gépértékesítőnk dolgozik az országban.

Az első nagyobb volumenű, nyilvános megjelenésünket az AGROmashEXPO-ra tervezzük, ahol a fókuszban természetesen a New Holland lesz. Nem titkolt szándékunk, hogy megkíséreljünk minél több újdonságot elhozni az Agritechnica kiállításról. Ha lezárulnak a forgalmazókkal zajló tárgyalásaink, bővül majd a kínálatunk is. Tervezünk egy fiatalosított országos „turnét”, és ha a szezon megkezdődik, bemutatókat is szervezünk.

A New Holland Agriculture teljes támogatással áll a hazai cég mögött, Bellotto úr személyesen tárgyalt a munkaerőbázis képviselőivel is, hitelessé téve azt, hogy a jövőbeni elképzelések és elvárások mindkét résztvevő fél részéről előre tisztázottak.

-Keresztes-

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!