Baromfiállományok gyógyszeres kezelése

Agro Napló
Azállategészségügyi hatósági élelmiszerbiztonsági szemlék (farmtól az asztalig) egyik vizsgálati szempontja az állatállomány szakszerû gyógykezelésének ellenõrzése. Mivel a baromfi is élelmiszertermelõ állat (olyan állat, amelynek húsa vagy egyéb terméke az európai étkezési szokásokat figyelembe véve emberi fogyasztásra kerülhet), az állatgyógyászati készítményeket kezelésükre alkalmazni csak megfelelõ szabályok szerint lehet.

Az állatgyógyászati készítmények felhasználásának szabályai:

- Baromfiállományok kezelésére csak az adott baromfifajra engedélyezett, törzskönyvezett állatgyógyászati készítményt szabad felhasználni.

- Vényköteles állatgyógyászati készítményt csak állatorvos rendelhet – a készítmény rendelése vagy felhasználása alkalmával a használati utasításban foglaltakról az alkalmazást elrendelő állatorvos köteles tájékoztatni az állat tartóját.

- Amennyiben az állatgyógyászati készítményt az állat tartója alkalmazza, az elrendelő állatorvos köteles őt írásban tájékoztatni a használat módjáról, a tárolás előírásairól, valamint az élelmiszer-egészségügyi várakozási időről.

- Az élelmiszer-egészségügyi várakozási idővel jelzett állatgyógyászati készítmények rendeléséről az állatorvos, a felhasználásáról az állattartó nyilatkozatot köteles vezetni.

- Az állattartó nyilvántartásának tartalmaznia kell:

a) Az alkalmazott állatgyógyászati készítmény nevét, adagolását és az alkalmazás módját

b) Az alkalmazás időpontját és időtartamát

c) A kezelt álaltok számát és fajtáját.



- A nyilvántartásokat 3 évig meg kell őrizni.

A tájékoztatás elsősorban az állatok egészségvédelme, másodsorban az ember egészségvédelme szempontjából lényeges.

A baromfi takarmányban, ivóvízben esetleg injekciós készítményben kaphatja a gyógyszert és az állat tartója köteles a szabályokat betartani. Az élelmiszertermelő állat továbbtartásra vagy feldolgozóhelyre szállítása csak állatorvosi ellenőrzés után történhet. A bizonyítvány kiállításának feltétele az előzőekben leírt, az állattartó által vezetett nyilvántartás, mint hiteles dokumentum. Ha az állattartó nem vezet nyilvántartást (ólnapló) vagy azt nem vezetik pontosan, a szállítást ellenőrző hatósági állatorvosnak a bizonyítvány kiadását meg kell tagadnia, amíg laboratóriumi vizsgálattal és egyéb dokumentumokkal az állattartó az előzményi adatokat nem szolgáltatja.

Az előzőekben nagylétszámú állományokat említettünk, de ezek a szabályok vonatkoznak a saját célra felnevelt álaltokra is, hiszen családi fogyasztás esetén is komoly veszélynek teszi ki a termelő családját, ha nem tartja be a gyógyszerfelhasználás szabályait.

Az élelmiszer-egészségügyi várakozási időről az állatorvos ad tájékoztatást, de azt valamennyi gyógyszeren illetve gyógyszeres takarmánykeverék címkéjén feltüntetik.

A takarmány előállító üzemben vényköteles állatgyógyászati készítményt állatorvosi rendelvény alapján vagy a gyógyító tevékenységet végző állatorvos által aláírt megrendelésre lehet a takarmányba bekeverni. Az állatorvosi rendelvényt az állatokat kezelő állatorvos adhatja ki, azon fel kell tüntetni a kiadó állatorvos nevét, címét, az állattartó nevét, címét az állat faját, számát, korcsoportját, tartási helyét, a takarmány megnevezését, mennyiségét, a bekeverendő készítmény megnevezését, hatóanyag tartalmát és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

A takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló rendelet (25/1996.(IX.4.) FM rendelet 13.§) előírása szerint a kizárólag állatorvosi rendelvényre beszerezhető, takarmányba keverhető gyógyszerek jegyzékét minden évben az FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztály közleményben teszi közzé.

A baromfi keveréktakarmányokban alkalmazható törzskönyvezett állatgyógyászati készítmények aktuális listáját a mellékelt táblázatban ismertetjük.

A kizárólag állatorvosi rendelvényre beszerezhető, takarmányba keverhető gyógyszerek (kokcidiosztatikumok, hozamfokozók, antibiotikumok) bekeverésével készült takarmányok már vény nélkül forgalmazhatók a kiskereskedelmi forgalomban is.

Dr. Nemes Zoltán, állatorvos

Táblázat

folytatása a táblázatnak

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

Jönnek a hazai zöld kötvények!

Jönnek a hazai zöld kötvények!

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket, miután megszerezte a „jóváhagyott hitelesítő” státuszt a Climate Bonds Standards and C...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?