A burgonya vírusbetegségei

Agro Napló
Magyarországon a burgonyatermesztés legjelentõsebb problémája a vírusok által okozott terméscsökkenés. A burgonya több mint 30 vírussal fertõzhetõ, melyek közül hazánkban a burgonya levélsodródás, Y-, A-, X-, M- és S-vírusok rendszeres elõfordulásával számolunk. A felsorolt vírusok közül járványos megbetegedést a burgonya levélsodródás és a burgonya Y-vírusok okoznak, ezért a dolgozatban ezekkel a vírusokkal foglalkozunk. Vegetatív szaporításából adódóan a burgonya a vírusokat csaknem mindig átviszi a következõ generációba, ezért a fertõzés erõssége évrõl-évre növekszik. A vírusfertõzés által kiváltott tünetegyüttest és terméscsökkenést vírusos leromlásnak nevezzük, amely vírusfogékony fajták esetében egyik évrõl a másikra 25-30 %-os terméscsökkenést is okozhat. Ez a leromlás az elsõdleges oka annak, hogy a hazai 15-18 t/hektáros termésátlag az Európai Uniós országok átlagának (35 t/ha) felét is alig éri el.
A burgonya levélsodródás vírussal (PLRV) fertőzött növények fejlődésben visszamaradnak, a levelek merevek, a levélkéken érközi sárgulás látható, a színük felé sodródnak (kanalasodás), és pattanva törnek. Vírustörzstől és fajtától függően akár 80 %-os terméscsökkenést is okozhat. A burgonya Y-vírus (PVY) előfordulása az 1950-es évektől folyamatosan nőtt és ma már minden évben járványt okoz a fogékony fajtákban. Elsősorban ez a vírus felelős a közkedvelt régi magyar fajták (Gülbaba, Kisvárdai rózsa, Mindenes, Somogyi sárga, Somogyi korai, Somogyi sárga kifli, Somogy gyöngye) kipusztulásáért. Az általa okozott tünetek változatosak. A levélkéken mozaikos foltokat, tintafröcskölés-szerû fekete pontokat, az erek elhalását okozhatja. Az elhalás kiterjedhet a levélnyélre és a szárra is. Egy 1984-ben leírt törzse (PVYNTN) számos burgonyafajta gumóján gyûrû alakú, vagy íves rajzolatú elhalást okoz. A PVY minden évben járványosan fordul elő Magyarországon és 20-60 %-os terméscsökkenést is okozhat. Mindkét vírus terjedésében a levéltetveknek van elsődleges (a PLRV esetében kizárólagos) szerepük. A PLRV-t azok a levéltetvek terjesztik, amelyeknek a burgonya tápnövénye ezért elsősorban azokban az években okoz járványt, amelyekben ezek a fajok (főleg a zöld őszibarack levéltetû) nagy egyedszámban fordulnak elő. A PVY terjedéséért több mint 30 levéltetû faj felelős és ezek közül számos már a kelés időszakában megjelenik a burgonyatáblán, és próbaszúrásaival terjeszti a vírust. Ez az oka annak, hogy a PVY a fogékony fajtákban minden évben járványt okoz (a hazai szaporítóterületek átlagos fertőzöttsége 1993-ban. 47,3 %, 1994-ben: 54,7 %, 1995-ben: 42,7 % volt).
A vírusok elleni védekezés és az általuk okozott kár mérséklésének lehetőségét régóta vizsgálják. A választható védekezési módszerek szempontjából meghatározó, hogy ha a vírus bejut a fogékony gazda sejtjébe, szántóföldi körülmények között már semmilyen eszköz sem áll rendelkezésünkre annak megakadályozására, hogy a növényben felszaporodjon és megbetegítse azt. Ezért a védekezésnek két lehetősége van: ● a vírus növényi sejtbe jutásának megakadályozása (infekció-profilaxis) és ● vírusrezisztens fajták előállítása: (rezisztenciára nemesítés). A vírusok elleni rezisztenciára nemesítés világszerte erősödő törekvés, külföldi fajták között is egyre több, olyan található, amely a legfontosabb vírusbetegségekkel szemben az elmúlt évtizedekben termesztett, de szerencsére visszaszorulóban lévő fajtáknál rezisztensebb. A vírusok terjedése számára kedvező magyarországi ökológiai feltételek miatt a hazai rezisztencia-nemesítés több évtizedes múltra tekint vissza és kiváló eredményeket ért el. A hazai fajták immunisak a PVY-nal szemben (mesterségesen sem fertőzhetők) és magas szintû rezisztenciával rendelkeznek a PLRV-vel szemben (ez ellen a vírus ellen nem ismert immunitás). Vírusrezisztenciájuk következtében ezek a fajták több évig termeszthetők jelentős terméscsökkenés nélkül. Más betegségekkel szembeni ellenállóságuk és kiváló étkezési minőségük elismerése, hogy kettő közülük az EU fajtalistájára is felkerült (az egyik biotermesztésre ajánlott fajtaként is). A vetőburgonya szaporításban vírusrezisztens fajták esetén sem nélkülözhető a védekezés másik formája, amelynek legfontosabb elemei közé tartozik a fertőzési forrástól mentes környezet; a virológiailag megbízható módon ellenőrzött egészséges szaporítóanyag ültetése; a levéltetvek elleni folyamatos és hatékony védekezés; a levéltetû előrejelzésen alapuló, idejében és tökéletesen elvégzett szártalanítás. Mivel a vetőburgonya biológiai értékét (termőképességét) elsősorban annak virológiai állapota határozza meg, valamennyi burgonyatermesztő számára fontos a garantált minőségû, fémzárolt vetőburgonya ültetése. Sajnos Magyarországon ma az 50-60.000 hektáros burgonya termőterület alig több, mint 20 %-ára ültetnek ellenőrzött, fémzárolt vetőburgonyát. Az összes többi területre gyakorlatilag 100 %-os vírusfertőzöttségû, erősen csökkent termőképességû „vetőburgonyát” ültetnek. Ennek az egyik következménye a jelentős mennyiségû vírusforrás jelenléte a burgonya területek környezetében, amely társulva a korai levéltetûrajzással erős fertőzési nyomást, és a fogékony fajták szaporítótábláinak magas vírusfertőzöttségét eredményezi a betakarítás időpontjára szinte minden évben. A jelenlegi korszerûtlen és módosításra szoruló hazai szabványelőírások - a PVY legelterjedtebb törzsei által okozott tünetek figyelmen kívül hagyása a minősítés során - nem mindig jelentik a fémzárolt vetőburgonya kedvező virológiai állapotát. Ez azért is figyelemre méltó, mert a vírusfertőzés nem csak a termőképességet csökkenti, hanem más kedvezőtlen hatásokkal (stresszekkel) szemben is fokozottan érzékennyé teszi a növényt. Ilyen kedvezőtlen hatások (szárazság, magas hőmérséklet, más károsítók kártétele) hazai körülmények között a tenyészidőszakban gyakran érik a burgonyát. Ennek ellenére a burgonyatermesztő számára adható legfontosabb tanács, hogy bármely fajtából virológiailag ellenőrzött, fémzárolt vetőburgonyát ültessen. A termésátlagok növelésének, a költségek csökkentésének és a gazdaságos burgonyatermesztésnek a garanciáját azonban csak a jelenleg elterjedteknél rezisztensebb fajták termesztése jelentheti.
Wolf István
Veszprémi Egyetem
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Regionális Burgonyakutatási Központ
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!