Hazai fejlesztésű ISOBUS-os gépvezérlő bemutatása

Agro Napló
A hazánkban is egyre nagyobb szerephez jutó precíziós gazdálkodási módok alkalmazása következtében a piac fokozatosan igényli a mezőgazdasági gép- és eszközgyártóktól, hogy lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel. A munkagépeiket mihamarabb fel kell készíteniük az ISOBUS alapú kommunikációra, máskülönben lemaradnak a versenytársaiktól.

A digitális korszak kihívásainak eleget téve egy ISOBUS-os vezérléssel ellátott munkaeszköz a legmodernebb technológiákat ötvözi a már bizonyított és jól bevált hagyományos munkaeszköz tulajdonságaival. Az ISOBUS-os munkaeszköz esetében nagyobb előny, hogy nincs szükésg további kiegészítő terminálok fülkében történő elhelyezésére, hanem a szabványos ISOBUS-csatlakozás révén a traktor beépített terminálján jelenik meg a munkaeszköz saját kezelőfelülete.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 2019-ben is meghirdetett „Beszállítói-Fejlesztési Program” keretében a Bosch Rexroth Kft.-vel kötöttünk egy együttműködési megállapodást. Ebben a megállapodásban azt vállaltuk, hogy kifejlesztünk egy olyan (ISO11783 szabvány szerinti) ISOBUS-os műtrágyaszóró vezérlést, amelynek alapja a Bosch cégcsoport által forgalmazott BODAS RC 10-10/31 típusú járműves vezérlő elektronika.

 A Bosch-Rexroth cégcsoportnak Nyugat-Európában már vannak üzleti partnerei, akik rendelkeznek tapasztalattal a BODAS vezérlők ISOBUS-os alkalmazásában. Ezen tapasztalatok alapján a Bosch cégcsoport úgy döntött, hogy mindkét fél számára hasznos lesz ha Magyarországon is bővül azon szakemberek köre, akik rendelkeznek a megfelelő célirányos képzésekkel, tudással és szakmai tapasztalattal. Ezen szakemberek a megfelelő szakmai felkészültségük révén képessé válnak az ISOBUS-os projektek megvalósítására.

A pályázat során lehetőségünk nyílt a Bosch csoport számos olyan modern tanfolyamán részt vennünk, melyek tudásanyagát a gyakorlatba átültetve cégünk versenyképessége jelentős mértékben növekedett. Szintén a pályázat segítségével sikerült olyan modern diagnosztikai eszközöket, szoftvereket, vezérlő elektronikákat és érzékelőket beszereznünk, melyek nagymértékben meggyorsítják és elősegítik az egyedi gépvezérlések fejlesztését. Ezen pályázati lehetőség nagyon nagy segítséget nyújtott számunkra abban, hogy mérnökeink tudása naprakésszé váljon és felzárkózzunk a technológia jelenlegi fejlettségi szintjéhez. Mára már eljutottunk arra a fejlettségi szintre, hogy a kifejlesztett egyedi szoftverekkel ellátott mobil vezérlők képesek lesznek a XXI. századi kihívásoknak, így az ISOBUS-hoz való csatlakozásnak is megfelelni.

A vevő igényeihez igazítható BODAS alapú vezérlés az ISO11783 (ISOBUS) szabvány alábbi részeivel tud együttműködni: („UT” – Universal Terminal, „AUX-N” – Auxiliary Control, „TC-BAS” – Task Controller Basic, „TC-GEO” – Task Controller Geo-based, „TC-SC” – Task Controller Section Control).

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium valamint a Bosch-Rexrot Kft. jóvoltából megvalósult pályázat keretein belül megszerzett tudásunk, tapasztalatunk és technikai eszközparkunk fejlesztése révén a versenyképességünk jelentősen javult, és szakmailag sikerül felzárkóznunk az Európai színvonalhoz.

Az elért szakmai felkészültségünk kellően felvértezett minket ahhoz, hogy a hazai vagy akár külföldi mezőgépgyártók jelentkezése esetén a gépüket megismerve, és az igényeket felmérve meg tudjuk mondani, hogy a munkaeszközüket milyen módon lehet és hogy egyáltalán célszerű-e ellátni ISOBUS-kompatibilis vezérléssel.

Bízunk benne, hogy a megszerzett tudásunkat sikerül majd a hazai mezőgépgyártás szolgálatába állítani, így elősegítve az iparág európai színvonalhoz való újbóli felzárkózását.

Csóka Antal
www.elektroszoft.hu
anti@elektroszoft.hu
+36-30/515-4177
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!