Új stílusjegyekkel

Agro Napló
A növénytermelés szempontjából rendkívül szélsõséges évvel búcsúzik a második évezred utolsó százada. Ez érint minden szervezetet és vállalkozást, amely kapcsolódik a mezõgazdasághoz, így a Monsanto-t is, aki három meghatározó növényfajjal – kukorica, napraforgó, õszi káposztarepce – és gyomirtó szereivel van jelen a magyar piacon.
Karaktereik különbözőségéből adódóan a növényfajok eltérően reagáltak az időjárási szélsőségekre.

A megelőző néhány, kellő csapadékellátottságú évben folyamatosan növekedett a Monsanto kukoricavetőmag üzletága. A mostani aszály sokakat tett kíváncsivá, vajon milyen teljesítményre lesznek képesek a DEKALB kukorica- hibridek. A válaszadásban – hogy jól vizsgáztak – az üzemi tapasztalatok mellett segítségünkre vannak az országos tesztelőhálózatunk mérési eredményei is, melyet november hónapban eljuttatunk termelőinkhez.

A kukoricavetőmag vásárlók minden negyedik zsákja a DEKALB márkához tartozik, így a Monsanto piacrésze mintegy 25 %. A termékeink iránti bizalom és őszinte kritika jeleként értékeljük folyamatosan növekvő vetőmageladásainkat.

Ennek tulajdonítjuk, hogy ebben az évben is a DK 471 a legnépszerûbb Magyarországon termelt hibrid 9 %-os piacrészével. A mindig megbízhatóan termő AW 043 ebben az évben is bizonyította alkalmazkodóképességét. A DK 386 hibridünk a jó stressztûrőképességének köszönheti az elért termését.

A DK 391 hibridünket már az első évében közel kétszer annyian termelték, mint egy új hibridet szokás. A korai FAO 300-as hibridek termésszintjén teljesít az igen korai hibridekre jellemző szemnedvességgel.

A DK 440 hibridünk forradalmi termés-szemnedvesség arányt produkál minden körülmény között. Bemutatóhelyeinken a korai hibridek termésrangsorában az első helyen van.

A DK 537 termésben nem ismer határokat. A legnagyobb termőképességû középérésû DEKALB hibrid.

A fluktuáló területû, nagy olajtartalmú napraforgó piacon a Monsanto 19 %-ot képvisel. A legnagyobb mennyiségben a Rigasol PR hibridünket adtuk el, mely a hazánkban előforduló összes peronoszpóra rasszra rezisztens. A FLORIX a rá jellemző megbízhatósággal magas olajtartalmat ért el. A FLEURET jól termett, magas olajtartalommal, köszönhetően jó betegség-toleranciájának. Az új hibridünk a LARISOL szépségével is felkeltette a látogatók figyelmét.

A reményeink szerint 120 ezer ha feletti vetésterületû őszi káposztarepce piacon a 40 % körüli részesedésünkkel piacvezetők vagyunk. A legkedveltebb korai fajtánk – a BRISTOL – iránti igény tovább nőtt, országos részaránya meghaladta a 21%-ot. Régóta várt termelői igényt elégítettünk ki, amikor beindítottuk a valódi hibridrepce forgalmazását elsőként Magyarországon. A CODIX hibridünk az üzemi termelésben is biztosan hozta a 20 % körüli terméstöbbletet a fajtákhoz képest.

A termelők közül egyre többen ismerkednek meg a Monsanto gyomirtó szereivel. Az általa felfedezett glifozát hatóanyagú totális gyomirtó – a ROUNDUP – már piacvezető, kedvező fogadtatásra talált a kukoricában is, mint érésgyorsító. A preemergens gyomirtásban használt acetanilid hatóanyag csoporthoz tartozó GUARDIAN EC; GUARDIAN EXTRA; HARNESS; LASSO meghatározó képviselői a kukorica, a napraforgó és a repce gyomirtási technológiáknak. A hozzáadott tulajdonságokkal rendelkező hibridek (gyomirtó szer és rovartolerancia, beltartalom) a továbbfejlődés útját jelenthetik a növénytermesztési technológiáknak, komfortosabbá téve azokat. Így a MONSANTO mint vetőmag és gyomirtószer, továbbá mint hozzáadott értékkel rendelkező hibrid+gyomirtó szer szállítóvá, azaz technológia szállítóvá válik.
(PR)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14