Új regionális védjegyiroda Kaposvárott

Agro Napló
A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet l998-ban azzal a céllal alapította az Agrár Marketing Centrum – összhangban a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal –, hogy javítsák a hazai élelmiszerek fogadtatását és megítélését itthon és a külföldi piacokon egyaránt. Azóta l66 termék szerezte meg a használati jogot, jelezvén azt, hogy az élelmiszer minõsége jobb, csomagolása tetszetõsebb és ára is kedvezõbb, mint más honi vagy külföldi társáé.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy népszerûsítése Dél-Dunántúlon l999-ben kezdődött egy egy hónapig tartó bemutatóval és kóstolással egybekötött termékbemutatón a Csopak Rt. szántódi Tempó Áruházában. A sikeres bemutatkozás 2OOO-ben Kaposvárott folytatódott, itt elsősorban az általános iskolásokkal ismertették meg ezen termékeket. Majd ugyancsak Somogy megye székhelyén tartották meg az első Kiváló Magyar Élelmiszer konferenciát, melyen 15O kiváló árut előállító vett részt, igen nagy érdeklődés mellett. A rendezvényt egy nap alatt mintegy ezren látogatták meg.

A nyár végén az Alpok-Adria nemzetközi szakkiállítás és vásár sem múlt el a védjeggyel ellátott áruk nélkül, külön standon mutatkoztak be, itt alkalom nyílt a konzultációra mind a termelőkkel, mind a gyártókkal. Folytatódott a bemutatkozás a szekszárdi és a pécsi szakmai fórumon. Ezek a lehetőségek, fórumok a tervek szerint a jövőben még inkább bővülnek, szaporodnak és a megyeszékhelyeken kívül eljutnak kisebb településekre is.

A következő állomás az új regionális védjegyiroda létrehozása, mely elsőként az országban Dél-Duinántúlon Kaposvárott alakul meg és decentralizált szakmai feladatok ellátását vállalja fel.

A gyártók termékük védjegyeztetésével kapcsolatos kérdéseikre helyben kaphatnak bővebb információkat, illetve a szervezet több segítséget tud számukra nyújtani a regionális értékesítés és a kereskedelmi kapcsolatok területén is. Bár a régió a mennyiségi termelésben nem tud versenyre kelni a nagy élelmiszergyártó területekkel, de a minőség előállításában igen.

A védjegyiroda azért is igen fontos, mert nemcsak a régióban található élelmiszergyártóknak, hanem a környező megyék gyártóinak is segítséget tud nyújtani. Egy még távolabbi terv: a regionális eredetjelző védjegy bevezetése, ehhez az előkészületek elkezdődtek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!