A jövedelmező repcetermesztés alapjai

Agro Napló


A csapadékos tél és a tavasz sok helyen jótékony hatással volt az ősszel még lemaradt fejletlen repcékre is. Sajnos a sok víz azért bőven okozott gondot is. A repcetermesztés jövedelmezősége az olajos magvak árnövekedésének köszönhetően folyamatosan biztosított, ami a termelőket is a ráfordítások növelésére sarkallja. Az új, korszerű technológiai elemek ma már beépültek a termesztésbe. Ezért egyre nagyobb jelentőségre tettek szert a hibrid vetőmagok, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja a nemesítőket is. De a gazdálkodóknak is meg kell találniuk az összhangot a technológia, a területi adottságaik és a választott fajták között.

A Gabonakutató által kínált hibridek és fajták biztosítékot jelentenek a maximális termés elérésére, ezáltal a jövedelmező termesztésre. 2013-ban két hibridet, köztük egy új, kiváló korai repcét kínálunk. Ebben az évben ismerték el a Nicola hibridet, mely a korai csoport végén érik, a minősítés éveiben 105%-kal teljesített a kísérleti átlaghoz viszonyítva. A Nicola kimagasló termése mellett az egyik legnagyobb olajtartalommal is rendelkezik, a vizsgált években 44,53%, 48,45% és 45,69%-os olajsavtartalommal. Terméspotenciálja intenzív években elérte az 5 t/ha-t, de kedvezőtlenebb viszonyok között is 4 t/ha felett teljesített.

Növénymagassága 160 cm, télállósága és szárazságtűrése is jó. Gombabetegségekkel szemben kiváló ellenállósággal rendelkezik, különösen a phoma és sclerotinia toleranciája kiemelkedő. Koraisága miatt betakarításával termelője az első bevételekhez juthat.

A sokak által keresett és szívesen termesztett Finesse középérésű hibridet továbbra is elsősorban az intenzív technológiát alkalmazó partnereinknek ajánljuk. Potenciális termőképessége jóval 5 tonna felett van. Kiváló regenerálódó képességgel rendelkező, gombabetegségeknek ellenálló repce. A 2012. évi aszályos időjárásban is termése több helyen meghaladta a 4 t/ha-t. Aki a maximális termés elérésére törekszik, annak a legjobb választás.

A fajtarepcék mindenki által jól ismert és évek óta sikeresen termesztett fajtája, a GK Gabriella továbbra is megtalálható kínálatunkban. Télálló és regenerálódó képessége kiváló, termése intenzív technológia mellett meghaladja a 4 tonnát. Az ár-érték aránya igen kedvező.

A Gabonakutató munkatársai, területi képviselői várják kérdéseiket és további részletes információval szolgálnak kínálatukról. Keresse kollégáinkat bizalommal!

Virágné Pintér Gabriella 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Idén tavasszal viszont...

A repce túlélése ősszel

A repce túlélése ősszel

A repce vetésterülete évről évre változik, nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai nagymértékben befolyásolják. Az idei őszön a repce vet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?