Heti fókusz: Stresszkezelés a tavaszi vetésű növényeknél

Agro Napló
Már most, a vetés időszakában tartsuk szem előtt, hogy kiváló készítmények állnak rendelkezésre a szélsőséges időjárás okozta negatív hatások, a csapadékhiány, vagy a gyomirtások következtében fennálló stressz kiküszöbölésére. A válaszokért kattintson a hozzászóló fényképére, vagy nevére!

Stresszkezelés a tavaszi vetésű növényeknél

Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Valovics Attila
UPL Hungary Kft.
Dr. Varga Zsolt
Valcum Agro Kft.

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az egyre erősödő időjárási anomáliák (aszály, túlzott csapadék, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás, szélviharok, késői fagyok), illetve a káros talajviszonyok (belvíz, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás) és a gyomirtó stressz (szermaradék, elsodródás) összességében a termesztett növényeinket érő abiotikus stressztényezők. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban különféle, akár ellentétes hatások is előfordulhatnak. Megelőzésre, védekezésre érdemes olyan készítményt választanunk, amely többféle stressz esetén is képes segíteni az állományt.

A RhizoMagic™ kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok (antioxidáns hatás), fucoidan (védekező mechanizmusok), laminarin (sejtfal vastagodás), mannit (csapadékkal kapcsolatos stressz), alginit (talajstressz), aminosavak (hőmérsékleti stressz) mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalma, tengerialga-kivonat és növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, melyek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátorhatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról.

2022-ben a tavaszi vetésű növényeknek bőven kijutott a különböző stressztényezőkből, elsősorban az aszály okozott óriási gondokat. Nem tudhatjuk, hogy 2023-ban mi vár ránk, de a RhizoMagic™ a korábbi években minden esetben jól vizsgázott akár a hidegstressz, homokverés, aszály, gyenge talaj vagy gyomirtó-stressz esetén is. Néhány példát emeltünk ki a szemléltetés kedvéért.

Hidegstresszes kukorica

2021-ben Tiszavasváriban a takarmánykukorica vetésénél kijuttatott Radistart® Gold biológiai hatású startertrágya, a kukorica gyomirtására használt Diniro® Gold és a tavaszi hidegstressz ellen bevetett RhizoMagic™ növénykondicionáló együttes használata gyommentes, jól fejlett kukoricaállományt eredményezett. A termésátlag 14,5 t/ha lett, amivel nagyon elégedett volt a gazdálkodó. Részletek a lenti videóban:

Homokveréses kukorica

Balra: 2021.05.26., jobbra: 2021.06.07.
A RhizoMagic™ kezelésben részesült homokveréses kukorica 2 hét alatt látványosan regenerálódott és a terméseredménye 8 t/ha lett a kezeletlen 6,5 t/ha-ral szemben (Hódmezővásárhely, 2021)

 

Gyomirtóstresszes napraforgó

  

Balra: kezeletlen, jobbra RhizoMagic™ kezelés után 5 nappal.
RhizoMagic™ a gyomirtószer-stresszes napraforgón gyorsan segített (Hajdúszoboszló, 2021.05.27.)

 

Hidegstresszes napraforgó

 

Balra: Hidegstressz 2021.06.02., jobbra: RhizoMagic™ kezelés után 2021.06.15.
A RhizoMagic™ a hidegstresszes napraforgón is segített (Nyírderzs, 2021.)

 

Aszálystresszes napraforgó

Csegöldön a napraforgó is megérezte a 2022-es nyári aszályt. A negatív hatások csökkentésére és a napraforgó növekedésének serkentésére Matécsa Zsolt gazdálkodó RhizoMagic™ biostimulátort használta, hatását pedig jelölt növénnyel és és NDVI felvétellel is nyomon követte. Részletek a videóban:

 

Stresszmentes kultúrákban is eredményesnek bizonyulnak a RhizoMagic™ kezelések, ezeket a kutatóintézeti és egyetemi, hatósági vizsgálatokon kívül az elégedett felhasználók is visszaigazolták. A készítmény jól keverhető a legtöbb készítménnyel (Diniro® Gold gyomirtó szer, Coragen® 20 SC rovarölő szer, Express™ 50 SX® gyomirtó szer, Rapid® CS rovarölő szer, Komplex Kénesbór™ műtrágya stb.).

További információk:
www.fmcagro.hu/rhizomagic

Részletes termelői tapasztalatokért érdemes feliratkozni YouTube csatornánkra, ahol a RhizoMagic™ lejátszási listában minden eddigi videóriportot összegyűjtve megtalál.

Papp Zoltán (Syngenta Kft.)

A fő tavaszi vetésű növények esetében a fejlődésük kezdetén, májusban elsősorban a hideg és a fagyhatás jelentkezhet, majd a nyári időszakban a hő-, napégés- és az aszály stressz okozhat gondot. A hideg a növények kezdeti fejlődését lelassítja, tápelemfelvételi zavarokat okozhat (főleg relatív foszforhiány alakulhat ki), illetve erős lehűlésnél perzselésre hasonlító fagyás károk keletkezhetnek. Nyáron a magas hőmérséklet szintén akadályozza a fejlődést, lelassul a növekedés, romlik a megtermékenyülés, mivel a pollenek beszáradnak a levegőben. Az erős UV sugárzástól égéses tünetek jelentkezhetnek a felső leveleken, illetve a termésképző elemeken. A szárazság miatt a növény bezárja a sztómáit, csökkenti a párologtatást, ami lassítja, majd leállítja a fotoszintézist és az asszimiláták termelését. A végeredmény gyenge megtermékenyítés, kisebb vagy alacsony termésátlagok, rossz minőség.

A növényápolás legjobban terjedő módja a növények ellenállóképességének fokozása. Olyan anyagokat használunk, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állati gyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan növénykondicionáló (AÖP-ben 1 pontot ér a használata), amely kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Ilyenek a hő, a szárazság, a napégés vagy a hideg stressz.

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szerves szenet, aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrákban felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget.

Összetevői: száraz anyag 55 %, 12-19 % szerves szén, 1,8 % aminosav, 1,9 % nitrogén, 0,9 % P2O5, 17 % K2O, 2,8 % CaO, 5-10 mg/l B, 7,5-15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg

A Quantis aminosav összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabadgyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns és méregtelenítő hatással rendelkezik. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat).

A kukoricában elvégzett 131 kísérlet 92 %-ában azonban pozitív termésreakciót mértek. Az átlagos termésnövekmény 5% volt, ami 274 kg/ha termést jelentett. Szárazság stressz esetén mutatkozott meg a Quantis markáns hatása (1. ábra).

1. ábra: A Quantis kezelés hatása a kukorica termésének alakulására (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2017)

Kukoricában a Quantis alkalmazását vagy önállóan elvégzett kezeléssel vagy pedig lombtrágyákkal és/vagy rovarölő szeres kezeléssel egymenetben ajánljuk. Egy tenyészidőszakban a Quantis 1 vagy 2 alkalommal használható, így egyszeri kezelés esetén a kukorica 7-8 leveles korában vagy címerhányás idején javasolt (2. ábra).

2. ábra: A Quantis egyszeri illetve kétszeri kezelés látványos hatása kukoricában a növény egészségi állapotára (Syngenta, Hajdúböszörmény, 2014)

Napraforgóban végzett fejlesztői kísérlet a Quantis egyszeri, csillagbimbós állapotban történő használatával   5,9%-os terméstöbbletet mutatott, ami hektáronként plusz 192 kg termést jelentett. Hazai eredmények összevágnak a külföldi adatokkal. Bulgáriában végzett vizsgálatok az egyszer alkalmazott Quantis hatására 6 %, míg kétszeri kijuttatás esetén 13 % plusz termést mutattak (3. ábra).

 

3. ábra: A Quantis napraforgó termésére gyakorolt hatása (Syngenta fejlesztői kísérletek Magyarország, Bulgária)

További információ:
www.syngenta.hu

Valovics Attila (UPL Hungary Kft.) 

A tavalyi különlegesen száraz év után talajaink az őszi-téli időszakban elkezdtek feltöltődni vízzel. A nagyobb mennyiségű csapadék érkezése örvendetes, azonban a töltődési folyamat sok helyen koránt sem teljes, egy hosszabb száraz időszak ismét aszályossá teheti területeinket. Ahhoz, hogy ezt a komoly veszélyforrást csökkenteni tudjuk a tavaszi vetésű kultúrák kelése után, elengedhetetlen a mélyre hatoló és megfelelően elágazódó gyökérzet kialakítása.

A Tonivit ebben hathatós segítséget tud nyújtani. Ez egy Ascophyllum nodosum tengeri alga bázisú biostimulátor, amely a GA 142 algakivonat (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) mellett a gyökeresedéshez fontos makroelemeket, a foszfort és a káliumot tartalmazza. Elősegíti a gyökérfejlődést, viszont nem serkenti a hajtások csúcsrügyeinek fejlődését, így a növény föld feletti részeinek növekedését. Használatával a levél/gyökér tömegarány 6-10 %-kal csökken. A tápanyag felvételért felelős enzimrendszerekre hat (pl. nitrát-reduktáz, foszfatáz, vas-reduktáz). A kezelt növények fotoszintetikus aktivitása emelkedik, így a gyökértömegben és a gyökérrendszerben elraktározott tápanyagok mennyiségében egyaránt növekedés tapasztalható. A fejlettebb gyökérrendszer hatékonyabbá teszi a talajból a tápanyagok és a víz felvételét, ezek beépítésével több tartalék tápanyag segíti az életfolyamatok megfelelő végbemenetelét. Néhány lombleveles állapotban érdemes kezelni a Tonivit-tel, dózisa 1,0-1,5 l/ha.

A UPL palettájáról egy kifejezetten stressz elleni biostimulátort is tudunk ajánlani: az Atonik (nitrofenol és nitrogvajakol tartalommal) egy jól bevált és közkedvelt kondícionáló készítmény. 0,6 l/ha dózisban kijuttatva a fotoszintézis felerősítésével, a gyökerek intenzívebb vízfelvételének elősegítésével, az enzimaktiválás és néhány növényi hormon termelődésének fokozásával tudja segíteni a növények gyorsabb aszály- és fagystressz utáni regenerációját. Használatával serkentjük a citoplazma áramlását, melynek következtében intenzívebb hajtásnövekedést idézhetünk elő az osztódószövetek működésének befolyásolásával. A kultúrnövényeket ért kora tavaszi gyomirtó stressz kezelésére, ellensúlyozására is kitűnő választás, ekkor érdemesebb egy magasabb, 1,0 l/ha dózist alkalmazni. Keverhetősége kiváló, a gyomirtó készítményekkel akár egy menetben is kijuttatható. A már bekövetkezett kár mérséklésére lehetőleg 24-48 órán belül juttassuk ki.

Az Atonik kapcsán megfigyeltük azt is, hogy kimondottan serkentő hatást mutat a pollentömlő csírázási sebességére. A gyorsabb pollentömlő fejlesztés nagy segítség lehet a megfelelő kötődés elérésében, például légköri aszály esetén. A kezelés hatása különösen a nehezebben kötődő fajták/hibridek esetén szembetűnő. Ezzel kapcsolatban számos, több éven átnyúló vizsgálatot végeztünk hibrid kukoricában. A kezeléseket a bibevirágzás legelején, 1,0 l/ha-ral végeztük.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

Dr. Varga Zsolt (Valcum Agro Kft.) 

Az elmúlt év gazdasági és időjárási körülményei rendkívül szélsőséges helyzetbe sodorták a növénytermesztőket, így a 2023-as évben a ‘stresszkezelés' már ott kezdődik, hogy választ kapjunk arra, melyik az a tavaszi vetésű növény, amelyet kisebb kockázattal eredményesen lehet termelni. Az országos mezőgazdasági adottságainkat figyelembe véve nem kérdés, hogy továbbra is a kukorica és a napraforgó a meghatározó, míg az egyes régiók kedvező termőhelyi és a mikroklimatikus tényezői  a szójatermesztés perspektivitását is előtérbe helyezik. A termesztett növényekre ható stressz összetett és kombinált tényezők együttes negatív hatása, amelyeket kiküszöbölni nem, de enyhíteni lényeges mértékben lehet, így jelentős hatást gyakorolhatunk növények emelkedő produktivitására. A kérdésre adott válaszban, hogy mivel, milyen módon kezelhetjük a stresszhatásokat az alábbi tényezőket fontos figyelmebe vennünk:

1. Elővetemény és megfelelő vetésforgó – biotikus stresszorként fellépő károsítók kiküszöbölése és visszaszorítása érdekében;

2. Agrotechnika és talajművelés – alapvetően határozza meg a jelentkező stresszhatásokat (főként figyelembe kell vennünk a forgatásos és forgatás nélküli művelési módok pozitív kontra negatív hatásait);

3. Termesztett fajta genetikai adottságai – a kultúrnövény fajta betegségekkel szembeni rezisztenciális jellemzői a terméspotenciált meghatározó stressztompító tényező;

4. Növényvédelmi technológiai elemek – fontos a biotikus károsító ágensek (gyomok, kórokozók, kártevők) elleni hatékony megelőzésben a csávázástól az állományvédelmen túl a tarlóápolásig;

5. Tápanyagellátás optimalizálása – jelenlegi műtrágya piac hektikusságát tekintve kiemelten kényes témakör. Az eredményes és jó termésátlag eléréséhez elengedhetetlen a makro-, mezo- és mikroelemek optimális mennyiségének biztosítása (ezek talajból történő hatékony felvétele további számos tényező hatásán múlik). A tápelemek a növény számára hozzáférhető mennyiségben kiemelten bázikus szerepet töltenek  be a kondicionált és egészséges növényállomány kialakulásában.

Ebben az összetett rendszerben a klimatikus tényezők szélsőséges hatásai (aszály, belvíz, fagyáskár, szélkár, UV sugárzás) ellen nehéz a növények felkészítése, de a növényeket ért külső stresszhatások toleranciájában a növények különböző károsító szervezetekkel szembeni ellenállóképességének és reakciójának fokozásában alappillér a növényélettani és biokémiai folyamatok műkődéséhez fontos mikro alkotóelemek jelenléte.

Ezen indokok miatt a technológiában meghatározó a hazai lombtrágya piac új szereplőjeként megjelent, egyedi mikrokristályos formulációjú DR GREEN termékcsalád. A növényspecifikált DR GREEN termékek a növény igényeinek megfelelő mikroelem (bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink) összetételt tartalmazzák.

A DR GREEN termékek a termesztett növénykultúra igényeinek megfelelő mennyiségben történő kijuttatásával számos fontos növényélettani folyamatot befolyásolnak:

  • a növekedés kezdeti fázisában elősegítik a gyökérrendszer erőteljes fejlődését;
  • serkentik a növények vegetatív és generatív fejlődését és növekedését;
  • aktiválják a növényekben lezajló, anyagcsere folyamatokat;
  • intenzívebbé teszik a virágzást és megtermékenyülést;
  • javítják a hozam biológiai értékét;
  • stresszhelyzetekben (aszály, belvíz, hőmérséklet stressz, károsítók okozta stressz) növelik az ellenálló képességet;
  • elősegítik a növények sérült (mechanikai, biológiai eredetű) részeinek regenerációját;
  • a talajba kerülve javítják a mikroflórát;
  • hozzájárulnak a növény klorofill koncentrációjának növeléséhez, ezáltal javítják a fotoszintézist;
  • az életfolyamatok serkentésén keresztül növelik a talajban található tápanyagok hasznosulásának mértékét.

A kukorica 1 tonna terméshez és a hozzá tartozó melléktermékhez a fontosabb mikroelemek közül 50 g cinket, 35 g mangánt, 12 g rezet, 20 g bórt igényel, amelyet a DR GREEN Kukorica alkalmazásával biztosítani tudunk.

1. kép: DR GREEN technológiával kezelt egészséges kukorica állomány július közepén (Zala megye, 2022)

Kapcsolódó videó:

További információ:
www.valcumagro.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!