Heti fókusz: Stresszkezelés repcében, kalászosban

Agro Napló
A viharkár, a jégverés, a fagykárt előidéző késői fagyok, továbbá a pusztító aszály – gondoljunk csak a tavalyi esztendőre – az egyre szélsőségesebb időjárás velejárói. Ellenük rendkívül nehéz védekezni, megoldást a növények ellenállóképességének fokozása jelentheti. Az erre érdemes készítményeket Partnercégeink szakemberei mutatják be.

Stresszkezelés repcében, kalászosban

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fotójára!

Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Valovics Attila
UPL Hungary Kft.

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az időjárási anomáliák gyakran együtt járnak (pl. aszály, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás), illetve hatásai a talajviszonyokat is kedvezőtlenül befolyásolják (csökkent talajélet, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás), valamint pl. a csapadékhiány az előveteményben alkalmazott gyomirtó szer megfelelő lebomlását is gátolja (gyomirtó stressz). Ugyanakkor az egyre szélsőségesebb időjárás következtében egyre gyakoribbak a viharok (viharkár, jégverés) vagy a késői fagyok (fagykár). A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban különféle, akár ellentétes hatások is előfordulhatnak. Megelőzésre, védekezésre érdemes a gazdálkodóknak olyan készítményt választaniuk, amely többféle stressz esetén is képes segíteni az állományt.

A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok az antioxidáns hatásért, a fucoidan a védekező mechanizmusokért, a laminarin a sejtfal vastagodásért, a mannit a csapadékkal kapcsolatos stressz kezeléséért, az alginit a talajstressz kezeléséért, az aminosavak a hőmérsékleti stressz kezelésért, azaz minden összetevő a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

A hazai növénytermesztők már 2020 óta alkalmazzák a készítményt, ez idő alatt különféle stresszek ellen vetették be nagy sikerrel. 2022-ben a tartós aszály miatt mind az őszi vetésű, mind a tavaszi vetésű szántóföldi kultúrák megsegítésére alkalmazták, ahol a RhizoMagic™ sikeresen helyt állt.

Aszálystresszes őszi búza

2022 márciusában Nyírbátorban a vízhiányos, gyenge őszibúza-állomány a RhizoMagic™ kezelés után már 6 nappal egész más képet mutatott, 13 napra pedig már teljesen megerősödött az állomány.

Aszály elleni RhizoMagic™ kezelés 2022.03.25.  

Kezelés után 13 nappal 2022.04.07.

Egy látóképi kísérletben a tavaszi csapadékhiányos időszakban 2 alkalommal (május 4. és 19.), FMC gyomirtó és gombaölő szerek alkalmazásával egy menetben, 2 l/ha dózisban kijuttatva a standard készítményhez képest is jobb terméseredményt értek el a RhizoMagic™ alkalmazásával.

2x2 l/ha RhizoMagic™ alkalmazása őszi búzában jelentősen javította a terméseredményeket a standard készítményhez képest is (Látókép, 2022)

Aszálystresszes őszi káposztarepce

2022 márciusában Algyőn a RhizoMagic™ kezelés eredménye már 7 nap múlva megmutatkozott a gyenge őszi káposztarepce állományon. A RhizoMagic™ kezelés hatása az NDVI felvételeken is nyomon követhető.

Repcetábla NDVI felvételén is jól látszik a RhizoMagic™ kezelés hatása a kezelést követő 10. napon. (Algyő, 2022.03.15 és 03.25)

A vetés óta csapadékot nem kapott repceállomány a 2 l/ha kezelés után 3 héttel már szép képet mutatott és a kemény talaj ellenére mély gyökérzetet fejlesztett Tiszavasváriban.

Stresszoldás őszi káposztarepcében RhizoMagic™ 2 l/ha kezeléssel (Tiszavasvári, 2021)

A tavasszal is tartó aszály kivédésére ismételt RhizoMagic™ kezelést alkalmaztak, melynek következtében 4,2 t/ha termést értek el.

Az időjárási anomáliák miatt az aszály mellett akár belvízstressz is érheti növényállományunkat egy vegetáción belül. Utóbbi esetben is számíthatunk a RhizoMagic™ stresszoldó hatására, ahogy azt az őszi árpa belvízstressz kivédésében Rozgonyi Zoltán is sikeresen alkalmazta Tiszavasváriban:

A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalommal rendelkezik, a tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról, a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. Formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható, jól keverhető és biztosítja a növények maximális fejlődését. Mindezeknek köszönhetően akár stresszkezelésre, akár az alaptechnológiába illesztve kiváló segítsége lehet a gazdálkodóknak a szántóföldi növények termesztésében, a termésmennyiség és minőség optimalizálásában.

További információ:
www.fmcagro.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.) 

A két őszi kultúra tavaszi termesztésében két erős stressz faktor jelentkezhet: az egyik a hideg vagy fagyhatás, a másik a szezon végén jelentkező meleghatás, illetve szárazság. Az alacsony hőmérséklet különösen a repce virágzása idején nagyon komoly termésveszteséget okozhat. Többször előfordult már, hogy április végén – a repce virágzása idején – hidegbetörés hatására havazás és fagypont alatti hőmérséklet alakult ki, amely jelentős károkat okozott elsorban a megtermékenyítés során. Kalászosban ugyanez az időjárás a levelek tetejét „megcsípte”, lelassította a növény növekedését.

A tenyészidő végén sajnos egyre gyakrabban alakul ki egy olyan időjárási helyzet, amikor a hőmérséklet 30 vagy 35 °C fölé emelkedik és ez párosul egy hosszabb csapadékmentes periódus. A fejlődőben lévő szemek megszorulnak, nem telnek ki, alacsony ezerszemtömeg vagy hektolitersúly jellemzi a termény. Ennek egyenes következménye lesz az alacsonyabb termésátlag.     

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenállóképességének fokozása. A növény immunrendszerét olyan anyagokkal kezeljük, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állati gyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan biostimulátor, amely kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Összetételéből adódóan pont azokat a stresszhelyzeteket képes kezelni, amelyeket rövid távon előre tudjuk jelezni. Ilyenek a hő, a szárazság, a napégés vagy a hideg stressz.

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szerves szenet, aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrákban felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget. Természetes eredetű nádcukor és az élesztő fermentációjának mellékterméke, káliummal és kalciummal dúsítva.

Összetevői: száraz anyag 55%, 12-19% szerves szén, 1,8% aminosav, 1,9% nitrogén, 0,9% P2O5, 17% K2O, 2,8% CaO, 5-10 mg/l B, 7,5-15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg

A Quantis aminosav összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabadgyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns és méregtelenítő hatással rendelkezik. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

Eredmények szántóföldi kultúrákban

  • Kalászos gabona: 42 hely átlagában (2016-2020) + 6-6,5 % terméstöbblet, 95 %-ban pozitív hozadék. A fehérje tartalom 0,3 %-kal, a nedves sikér 0,5-1,5 %-kal nőtt.

1. ábra: Egyszeri (zászlós levél) Quantis kezelés hatása az őszi búza termésére (Syngenta fejlesztői kísérlet, Komárom-Esztergom megye, 2019)
  • Repce: magyarországi vizsgálatok szerint a tavaszi kijuttatás 5 %-kal, az őszi 10 %-kal javította a termést

2. ábra: A Quantis hatása őszi káposztarepcében (Syngenta fejlesztői kísérletek, Komárom-Esztergom megye, 2018/2019)

 

Quantis: www.syngenta.hu/novenykondicionalo-keszitmeny-quantis

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!
www.syngenta.hu

Valovics Attila (UPL Hungary Kft.) 

Az idei melegebb, ismételten hómentes tél próbára teszi az őszi vetésű kultúrákat. Igazi mélynyugalomról évek óta nem lehet beszélni, folyamatosan váltakoznak a hosszabb melegebb és rövidebb hideg periódusok, ezt a növények életfolyamatai is kénytelenek lekövetni. A már beépített tápanyagok mennyisége ilyenkor különös hangsúlyt kap, hiszen ezeket a raktárakat használja a növény életfolyamatai megfelelő biztosításához és a tavaszi indulásához. Ehhez nyújtunk segítséget az UPL Hungary Kft. biostimulátoraival, melyek várhatóan mindegyike felhasználható lesz az induló AÖP pályázatban 1 pontot érően.

A repcék vagy a kalászosok kelése után, néhány lombleveles állapotban érdemes kitenni a Tonivit (Ascophyllum nodosum) tengeri alga bázisú biostimulátort, amely a GA 142 algakivonat (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) mellett a gyökeresedéshez fontos makroelemeket, a foszfort és a káliumot tartalmazza. Elősegíti a gyökérfejlődést, viszont nem serkenti a hajtások csúcsrügyeinek fejlődését, így a növény föld feletti részeinek növekedését. A fejlettebb gyökérrendszer hatékonyabbá teszi a talajból a tápanyagok és a víz felvételét, ezek beépítésével több tartalék tápanyag segíti az áttelelést. Dózisa 1,0-1,5 l/ha. Szárazabb vetés utáni időjárás esetén a készítmény használata tavaszi vetésű kultúrák esetén is hasznos lehet.

A fagyok elmúltával a repce és a kalászosok intenzív növekedésnek indulnak, rögtön ezután az Atonik (nitrofenolok, nitroguajakol Na-sói) kijuttatását javasoljuk 0,6 l/ha dózisban. Őszi búzában érdemes klórmekvát hatóanyagú készítménnyel keverni a markánsabb termésnövelő hatás érdekében. Az Atonik használatával serkentjük a citoplazma áramlását, melynek következtében intenzívebb oldal- vagy mellékhajtás képződést idézhetünk elő az osztódószövetek működésének befolyásolásával. A kultúrnövényeket ért kora tavaszi gyomirtó stressz kezelésére, ellensúlyozására is kitűnő választás (1,0 l/ha dózisban repcében). A bekövetkezett kár mérséklésére lehetőleg 24-48 órán belül juttassuk ki.

A Forthial (GA 142 + N + Mg) kijuttatását (1,0 l/ha) a kalászosok zászlóslevél kiterülésének időszakára pozícionáljuk, amikor a kalászosok energiaigénye a csúcson van. A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációján túl fokozza a talajon, illetve levélen keresztül felvett tápanyagok beépülését és ezáltal javítja a növények kondícióját. Mindez hatással van a zászlóslevél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, melynek következtében a kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba: ez a virágzás időszakában pozitívan befolyásolja a kalászonkénti magszám, később pedig az ezermagtömeg alakulását.

Repcében (és az összes olajos kultúrában) kritikus időszak a terméskötődés fázisa. A Multoleo (GA 142 + N + B) a repce zöld bimbós állapotában, 2,0 l/ha dózisban kijuttatva segít csökkenteni a bekötött becők abortálódását.

A fent említett készítmények használatával nincs kockázat a keverhetőséget illetően sem, mert mindegyik vizes bázisú. Stimulátoraik párban járnak a kalászosok esetében az Adob Extra Gabona (3-4 kg/ha), az olajos növények esetében az Adob Napraforgó-Repce (2-6 kg/ha) lombtrágyáinkkal, a jobb kondíció eléréséért.

 

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!