2024. április 29. hétfő Péter

Heti fókusz: 13 ásványi elemre van szüksége a repcének a jó minőséghez és hozamhoz. Mire fókuszáljunk?

Agro Napló
Szakértők mondják el véleményüket, kattintson!

13 ásványi elemre van szüksége a repcének a jó minőséghez és hozamhoz. Mire fókuszáljunk?

A válaszokért kattintson!

 
Andrei Buznea
Borealis L.A.T Hungary Kft.
Imreh Gergő
Natur Agro Hungária Kft.
Tóth Gábor
Yara Hungária Kft.

Andrei Buznea (Borealis L.A.T Hungary Kft.) 

A hosszú vegetációs időszak és a hatalmas zöldtömeg miatt, a repce nagy mennyiségű tápanyagot igényel, amelyet a talaj készleteinek és a műtrágyáknak együttesen kell biztosítaniuk. A repce kezdeti fejlődése szempontjából érdemes odafigyelni az őszi alaptrágyázásra. A téli fagy hatására csökkent levélfelület okozta stressz leküzdésében pedig gondosan megtervezett tavaszi fejtrágyázási stratégiát kell kialakítani.

A repcenövekedéshez szükséges tápanyagigénye lényegesen magasabb, mint a terméssel kivont tápanyagmennyiség. A repce elsősorban a nitrogén, kálium és kén hiányára reagál érzékenyen, de megfelelő mennyiségű foszforra, kalciumra és magnéziumra is szüksége van. Egy átlagos 3 t/ha-os termésszint eléréséhez 140-170 kg nitrogént, 75-90 kg foszfort, 140-160 kg káliumot, és 120-150 kg kalciumot vesz fel. A talajból származó nitrogén általában nem elegendő az őszi fejlődéshez, az alaptrágyázás meghatározó a termésképző szervek kialakulásához.

A sikeres repcetermesztés kiindulópontja egy jó minőségű NPK-műtrágya használata alaptrágyaként, amely a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest jelentős termésnövekedést biztosít. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag szabja meg: az NPK-műtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg a 50-60 kg/ha adagot. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki, így kisebb a valószínűsége, hogy a tél beállta előtt túlfejlődik az állomány, ilyenkor használjunk mindenképpen regulátort. Az ősszel kijuttatott foszfor elengedhetetlen a fejlődéshez: számos sejtépítő vegyület építőanyaga, emiatt meghatározó a korai fejlődési időszakban, különösen a gyökérképzésben. Növeli az elágazódás mértékét, valamint kedvező hatása van a termékenyülésre és a magfejlődésre, így a kívánt olajtartalom eléréséhez is hozzájárul. A kálium nagymértékben javítja a növények vízfelhasználását, valamint aszály- és fagytűrő képességét. Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

A káposztarepce számára a kén (S) az egyik legfontosabb tápanyag. Minden 10 kg N-re 1 kg S-t (2,5 SO3) is kell számolni. Így akár 50-70 kg/ha S-t is vissza kellene pótolnunk a vegetáció során A kéntartalmú NPK-műtrágyák mellett a tavaszi időszakban kijuttatott kénes nitrogénműtrágya általában fedezi a repce 30-40 kg/ha kénigényét.

Az őszi káposztarepce kiemelkedően jó tápanyagreakciót mutat a termesztés során: a kijuttatott tápanyagokat jelentős termés – és olajtartalom növekedéssel hálálja meg, ahogy azt a szántóföldi kísérleteink eredményei is mutatják az ábrán.

Műtrágya kezelések

  • 165 kg/ha összes nitrogén-hatóanyag mennyiség mindhárom parcellában
  • A nitrogén-hatóanyag megosztása: 45N (ősz) + 70N (első fejtrágyázás) + 50N (második fejtrágyázás)
  • A kijuttatott kén az NPK alaptrágyából és a VARIO 23 N+ 25 SO3kénes nitrogéntrágyából származott

Az NPK-alaptrágyázás, a tavaszi megosztott kénes nitrogén kijuttatás szignifikáns terméstöbbletet eredményezett hektáronként a kísérletek átlagában. A repce kalcium igényes növény, ezért érdemes tavasszal MAS alapú műtrágyát használni a fejtrágyázások során, ami 11.5% CaO-t tartalmaz. A kalcium sokféle szerepet tölt be a növény életében: a sejtfalak stabilitása következtében növeli a növények ellenálló képességét a nehézfémsókkal szemben, részt vesz a szénhidrát anyagcsere szabályozásában, a gyökerek egészséges és normális növekedéséhez nélkülözhetetlen. A fenti adatok alapján világosan levezethető a jól kialakított tápanyag-utánpótlási stratégia magas szintű gazdasági megtérülése. Hiszen a jó minőségű műtrágyákkal bevitt tápanyagok által elért terméstöbblet értéke többszöröse a kezelések költségének.

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiséget, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással, akár a gazdaság teljes területére, és komplett vetésforgókra készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

A Borealis L.A.T a következő, kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó NPK-műtrágyákat javasolja a repce őszi alaptrágyázásához: COMPLEX 15/15/15+8SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20+10SO3. Tavasszal pedig a nitrogén hatóanyagot könnyen felvehető nitrát formában tartalmazó prémium termékeink használata javasolt: NAC 27N, valamint a ként is tartalmazó VARIO 23 N+ 30 SO3.

Imreh Gergő (Natur Agro Hungária Kft.) 

A repce termesztésében kulcsfontosságú a talaj megfelelő előkészítése: akkor lehetünk sikeresek, ha termőföldünk megfelelő szerkezetű, morzsalékos és élettel teli. A talajélet helyreállításában nyújtanak segítséget a Natur Agro Hungária szárbontó- és talajoltó készítményei.

 

A szármaradványok elbontásával, a mikrobiológiai termékek használatával fedezhetjük a növény NPK-igényének egy részét, ami a jelenlegi műtrágyaárak mellett sok gazdálkodó esetében kiemelten fontos szempont. A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük az elővetemény szármaradványainak bontását. A Natur Micro T környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, mely a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat.

Mivel a repce nagy foszforigényű növény, talajoltáshoz Natur Nova termékünket is ajánljuk, mely a Natur Micro módosított összetételén kívül Bacillus thuringiensis var. kurstaki és Bacillus thuringiensis var. tenebrionis baktériumtörzseket tartalmaz kiegészítésként, melyeknek köszönhetően a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. A fent említett törzsek biokontroll hatással is bírnak: kijuttatásukkal a kártevők megtelepedésének és szaporodásának esélye is jelentősen csökkenhet.

Mind a Natur Micro T, mind a Natur Nova Trichoderma hiperparazita gombatörzseket tartalmaz, melyek különböző fertőzések (pl. szklerotínia) elszaporodásának esélyét csökkenthetik.

A repce esetében már ősszel is lehetőségünk van a szükséges tápanyagok állománykezelés általi utánpótlására, amit különösen indokolt lehet a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint a szárazság miatt elmaradottabb állományok esetében. A kezelés elvégzésével minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyagfelvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát. Levélanalízis-szolgáltatásunknak köszönhetően pontosan megállapítható, hogy a növény mely tápelemekben szenved hiányt.

A megfelelően időzített és megválasztott őszi lombkezelés nagy mértékben hozzájárulhat a terméseredmény növekedéséhez. Mindezt bizonyítja a Sopronhorpácson, a Beta-Kutató Intézet Nonprofit Kft. által végzett kísérlet is.

A kutatóállomás munkatársai által végzett vizsgálat célja a Natur Agro Hungária Kft. lombtrágyáinak őszi káposztarepcére gyakorolt hatásának a vizsgálata volt. A kezelés során Natur Plasma T élő algás biostimulátort és Natur Mono Bór adalékot használtak fel.

A Natur Plasma "T" egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget. A MONO-adalékok jelentősen megnövelt dózisban tartalmazzák az éppen szükséges tápelemet. A kísérletünk során alkalmazott bór esszenciális mikroelem, amely alapvető szerepet játszik a növények tápelemfelvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimilátumok szállításában és felhalmozásában. Fokozza a sejtfal stabilitását, segíti a stresszhelyzetek átvészelését és az áttelelést, javítja a növények vízmérlegét.

A kezelés eredményeképp 13,4%-os terméstöbbletet értünk el!

Tavaszi lombkezelések alkalmával ajánlott komplex összetételű Natur Active lombtrágyánk használata, valamint a MONO Ca-adalékunk kijuttatása. A kalcium a növény kezdeti fejlődésétől kezdve az egész tenyészidőszakban kedvező hatással van a növényekre. Elősegíti a többi tápanyag felvételét is, sőt zavartalan anyagcsereforgalom csak megfelelő Ca-ellátottság mellett lehetséges. A kalcium-dúsítás segíti a szárrepedések mértékének csökkentését is.

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse fel tanácsadóinkat!

Tóth Gábor (Yara Hungária Kft.) 

 

A repce ősi növényünk, olaja Mezopotámiában már időszámításunk előtt ismert volt, étkezésre és világításra is felhasználták. Gazdasági értéke, hogy kiváló előveteménye az őszi búzának. Az agronómiai jelentőségéről nem kell bizonyságot tenni, de az időjárás okán sok termelőnél felmerül a kérdés vessünk-e ősszel repcét? Bízva a csapadékban összegyűjtöttük a tápanyagellátást érintő fontos szempontokat. A Yara a nem csupán termékkel, hanem teljes technológiával rendelkezik a repce tápanyagellátásban, ami a termelőknek biztonságot ad az odafigyelést igénylő repcénél.

A repce gyorsan fejlődő növény, sok könnyen felvehető tápanyagra van szüksége. A makroelemek közül nitrogén- és káliumigény mellett jelentős a foszforigénye; 2,5-3-szor annyi, mint a búzának.  A mezoelemekből a kalciumot, magnéziumot, ként kell említeni.

A jelenlegi körülmények között többen későbbi vetésben gondolkoznak, hogy megfelelő csapadék után a repce igényének megfelelő magágyat lehessen készíteni.  Ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy a repce hosszúnappalos növény. A napszakok rövidülésével a repce fejlődése lassul, csökken a fotoszintézis intenzitása. A tápanyagellátást úgy kell összeállítani, hogy az őszi vegetáció végéig a repce érje el az optimális fejlődési állapotot; ami 8-10 valódi levél, legalább 10-15 mm gyökérnyakátmérő, fejlett karógyökér, mely ideális esetben a végleges méret 40-50%-a. Ezekhez az agronómiai szempontokhoz kell a szükséges tápelemeket biztosítani. Ezért nem csupán tavasszal, de ősszel is kulcskérdés a repce helyes tápanyagellátása.

Mire fókuszáljunk a tápanyag ellátásban ősszel?

Az alaptrágya fontos eleme az intenzív repcetermesztésnek. Az összetétel kiválasztás talajvizsgálat alapján történjen, ennek hiányában káliumtúlsúlyos műtrágyát válasszunk. A YaraMila-ban található könnyen felvehető, vízoldható tápelemek közül különösen a foszfor segíti a karógyökér fejlődést, a repce jó startját, és az egyenletes állomány fejlődést. Gyengébb foszforellátottságnál a YaraMila 8-24-24, a 7-20-28, ha káliumot kell jobban pótolnia akkor YaraMila 9-12-25-t javasoljuk, ellátottságtól függően 250-350 kg/ha mennyiségben. Vetéssel egymenetben 150-200 kg/ha a dózisa. Káliumból jól ellátott területen, ahol a foszforellátottság gyenge YaraMila 16-27-7-t javasoljuk.

Számolni most is érdemes! Tegyük mérlegre a vízoldható hatóanyagot, granula minőséget, és a repce számára értékes mikroelemeket. A YaraMila kiváló fizikai tulajdonságai biztosítja az egyenletes, pontos szórást, a könnyen felvehető tápelemeket, mely magasabb termésben fog megtérülni.

A foszfor és kálium mennyisége és aránya mellett az őszi időszak legfontosabb kérdése a szükséges nitrogén mennyisége. A szükségesnél kevesebb, de a több nitrogén is kedvezőtlen a fejlődés szempontjából. Ha szükséges nitrogénkiegészítés az elővetemény vagy környezeti tényezők okán, akkor YaraBela Sulfan-t juttassunk ki, mely a nitrogén mellett ként is tartalmaz.

Ősszel a mikroelem kijuttatására, regulátorozással egymenetben javasoljuk a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyát. Magas hatóanyagtartalmú, szuszpenziós forma, a bór, mangán és a molibdén mellett magnéziumot, kalciumot és ezek felvételét segítő nitrogént is tartalmaz, így egy termékben, hatékony formában juttathatóak ki a repce számára fontos tápelemek. Őszi adagja 2 l/ha.  Célzott bórpótlásra a megoldás a YaraVita Bortrac. Ellátottságtól függően 1-2 l/ha a dózisa.

A megnövekedett inputanyag árak miatt a hatékonyság az eddigieknél is nagyobb szerepet kap. A hatékonyság és ár-értékarányukról jól ismert termékeink mellett, a Yara digitális eszköztára is segít a tápanyagellátás hatékonyságát növelni méréssel, elemzéssel, a kijuttatás helyes időpontjának megválasztásával.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!