2024. október 22. kedd Elõd

Már a következő években piacra dobhatják a laborhúst

Agro Napló
Pár éven belül piacra kerülhet a laboratóriumban előállított steak, ami a klímának, az állatoknak és az egészségnek is jó – írja a Magyar Nemzet az M1 Világ című műsora alapján.  

Pontosan úgy kell elkészíteni, mint egy hagyományos steaket, ugyanolyan az íze és az illata, mégis más a megszokottnál, alapanyaga ugyanis nem a vágóhídról került a tűzhelyre, hanem egy laborban növekedett.

Egy izraeli startup cég a fogyasztók egészséggel, környezeti terheléssel és állatvédelemmel kapcsolatos aggályaira adott választ, amikor belefogott a laboratóriumi körülmények között előállítható hús termelésébe.

Az alapvető ötlet az volt, hogy sejteket vonnak ki egy szarvasmarhából anélkül, hogy az állatot levágnák – számolt be Neta Lavon kutatási és fejlesztési vezető az M1 Világ című műsorában. Mint mondta, az így kapott kismennyiségű sejt a további sejtszaporítás alapja lett, és ezekből alkotják meg azokat a különböző sejttípusokat, melyek az izomszeletet alkotják. Így alakul ki maga a steak, amit megeszünk – tette hozzá.

A laboratóriumban az izomsejteken kívül kötőszöveti-, zsír-, és véredény sejteket állítanak elő, majd ezeket egy megadott összetétel szerint kombinálják, végül pedig 3D technológiával alkotnak belőlük az eredetihez formájában, ízében és textúrájában is hasonló steakszeletet.

A laboratóriumi körülmények között előállított termék iránt valószínűleg piaci kereslet is lenne, hiszen a húsfogyasztás évről évre nő. Az állati fehérje iránti nemzetközi kereslet éves szinten körülbelül 1 trillió dollárra tehető, és ez a szám folyamatosan csak növekszik – közölte Didier Toubia, az Aleph Farms start-up társalapítója.

Hangsúlyozta, a nemzetközi húskereslet a jövőben tovább növekszik majd annak ellenére, hogy egyre több növényi alapú alternatíva került piacra az elmúlt években.

A növekvő igény mellett a mesterségesen előállított marhahús a klímaváltozás megállításában is szerepet játszhat, hiszen a kérődző állatok tartásával nagy mennyiségű szén-dioxid és metán kerül a légtérbe. Bár a szarvasmarhák által kibocsátott szén-dioxid mértéke nagyobb, mint a metáné, utóbbi a légkörben 23-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír.

A légtérben található metán legjelentősebb forrásaként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is a szarvasmarha-állományt jelölte meg. Annak érdekében, hogy a laboratóriumi steaket mielőbb piacra bocsáthassák, a cég hamarosan megkezdi az első biofarmok építését, amelyek a termelés meggyorsítását segítik majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csak átmeneti volt a húsárcsökkenés

Csak átmeneti volt a húsárcsökkenés

Május közepén már megállt a húsár csökkenése. Az élő sertés ára a járvány alatt elérte mélypontját, az átlagosan 400 forintos kilónként árat, de már i...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?