2024. július 16. kedd Valter

A hazai húspiacon megjelentek az importnyomás jelei

Agro Napló
Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent – idézi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Világgazdaságban megjelent megállapítást.

Ezt Oláh Endre, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtanácsosa mondta a gazdasági lapnak. A MOSZ szakértője kifejti: már nyögik a hazai sertéstartók a németországi afrikai sertéspestis (ASP) hatását, ami 350 forint körülire vitte le az élő sertés kilogrammonkénti felvásárlási árát. Két hete ugyanis 1,27-ról 1,19 euróra csökkent a németországi élő sertés ára, a mérséklődés pedig azonnal megjelent Magyarországon is, mivel a nagy felvásárlók a saját áraikat a németországiakhoz igazítják.

A 350 forintos kilogrammonkénti élő-sertésár a tonnánként 60 ezer forintos kukoricaár és a szintén drága szója mellett sokaknál okoz majd veszteséget a MOSZ főtanácsosa szerint .

A szakértő emlékeztet: Németországban, az Európai Unió első számú sertéshúsexportőrénél szeptember 10-én észlelték az első afrikai sertéspestises (ASP) esetet, ami miatt bezárult az ázsiai piac a német hússzállítmányok előtt. Akkor esett az ár a kilogrammonkénti 1,47 euróról 1,27 euróra, ami november közepéig kitartott.

A MOSZ főtanácsosa úgy véli: az segíthetne, ha Kína belemenne a regionalizációba, vagyis abba, hogy az ASP megjelenése esetén ne az adott ország egészéből, hanem csak a fertőzött régiójából származó sertéshús importját függessze fel.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke arról számolt be a lapnak, hogy a hazai húspiacon az elmúlt hetekben megjelentek az importnyomás jelei, érkeznek ugyanis a kiskereskedelemnek kedvező árú ajánlatok. Aggasztónak nevezte azt, hogy a német sertéságazat ötszázezer-egymillió sertést tol maga előtt, és ha ez a mennyiség rászabadul a német vágóiparra és az uniós piacra, annak további jelentős áresés lehet a következménye a boltokban is.

A hosszabb távú várakozások sem utalnak áremelkedésre, mivel Kína importigénye a következő években várhatóan csökken az ottani ASP utáni állománynövelés miatt – foglalta össze Éder Tamás véleményét a gazdasági lap írása alapján a NAK honlapja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?