2024. július 16. kedd Valter

Hatékonyabb és elérhetőbb műholdas adatok a FAO és a Google partnersége révén

Agro Napló
A két szervezet együttműködésével bővülnek ismereteink az erdőtakaró méretéről és az üvegházhatású gázok kibocsátásáról.

A Google Maps és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) összefogott, hogy a térinformatikai adatgyűjtés elérhetőbbé váljon. Kettejük együttműködése révén az országok számára megnyílik az út a high-tech megoldások előtt a klímaváltozás ellen, míg a szakértők kibővült lehetőségeknek örülhetnek az erdészeti és földhasználati irányvonalak kialakításakor.


Kép: ©FAO

A műholdképes digitális technológia forradalmasítja természeti erőforrásaink felmérését, nyomon követését és felhasználását, legyen szó akár az erdők eltűnéséről vagy az elsivatagodás jelenségeiről.

„A FAO számára ez nem egy szimpla partnerség, hanem stratégiai szövetség,” mondta José Graziano da Silva, a szervezet főigazgatója, aki egyúttal kiemelte, hogy a közös munka ötvözete a FAO klímaváltozás elleni tevékenységének és a Google azon törekvésének, hogy az éghajlathoz kapcsolódó adatok mind elérhetőbbé váljanak a tudomány és az átlagember számára.

A három évre tervezett együttműködés a Google Maps és a FAO között elsősorban az innováció serkentésére és arra irányul, hogy jelentősen könnyebb hozzáférést tegyen lehetővé az egyszerű digitális eszközökhöz. Ez illeszkedik a két szervezet már jelenleg is futó közös tevékenységeihez, de közben sokkal látványosabb és hatásosabb eredménnyel jár.

„Partnerségünk ereje az ENSZ FAO és a Google egymást kiegészítő erősségeiben rejlik,” mondta Rebecca Moore, a Google Earth Earth Engine & Earth Outreach részlegének vezetője. A FAO Collect Earth applikáció a Google Earth keresőmotorjára épül és egy így egyszerűen használható, de annál fontosabb eszközt kínál globális és nemzeti szinten az erdők kötöttszén készleteinek nyomon követésére.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Google térkép 1200 helyet kínál föl a „Megbízható” programjához a FAO munkatársai és partnerei számára, továbbá továbbképzést és emellett a lehetőséget a felhasználó oldalról történő visszajelzésre.

Amennyiben szükséges, a különböző országokban tevékenykedő FAO munkatársak és technikai szakértők számára, a Szervezet képzést tart nekik az Open Foris Initiative keretében kifejlesztett szoftverek és a Google eszközök használatáról.

A közös munka egyúttal tudásmegosztást is magában foglal, illetve az igények felmérését a műholdas képek felhasználásának hiányosságairól, és a száraz területek és a mezőgazdasági termények hozamának jobb nyomon követését.

Gyors és felhasználóbarát

A változások figyelemmel kísérése az erdők kiterjedésében és a földhasználatban egyre fontosabbá válik, ahogy az országok a klímaváltozás hatásainak enyhítésére tesznek lépéseket.

Az Open Foris eszközök révén, melyeket finn, német és norvég támogatásból fejlesztettek ki, a részletesebb adatokhoz juthatunk az erdőkről és természeti erőforrásainkról, a korábbinál hatékonyabb módon.

„A műholdas képek letöltése és feldolgozása korábban napokat vett igénybe, most ugyanez ezen idő töredéke alatt megtörténhet,” hangsúlyozta Giulio Marchi FAO erdészeti szakértő.

A Google Earth kereső tehát elérhetővé vált a FAO Open Foris Collect eszközén keresztül, amit azért fejlesztettek ki, hogy előzetes tapasztalattal nem rendelkezők is képesek legyenek a földhasználati tendenciák megfigyelésére. Jelenleg már több mint 30 országban élnek ezzel a lehetőséggel rendszeresen.

A FAO erdészeti egysége már szakértők százainak nyújtott képzést világszerte ezen eszköz használatáról. Az Open Foris Collect Earth akár félhektáros pontosságú adatokat is szolgáltathat.

A felhasználók a földrajzi keresés mellett időbeli áttekintést is kaphatnak, egészen 1972-ig visszamenőleg.

Bár a műholdas információt sokszor össze kell vetni és le kell ellenőrizni helyszíni adatokkal, az eredmény megéri, mert általa képet kapunk többek között erdeink kiterjedéséről vagy az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékéről is.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?