Az Ipsos és az Illyés Kúria friss felmérése1 szerint a magyar fogyasztók közel kétharmada hallott már a bio vagy natúr borokról, a megkérdezettek 13 százaléka pedig már kóstolta is ezeket. A legtöbben (57%) egyértelműen a „nagyüzemi” borkészítés során alkalmazott „vegyszerek” miatt nyitnak a bio borok felé, de a válaszadók szerint fontos érv az is, hogy a natúr borok természetesebb ízt eredményeznek (38%) és fenntarthatóbb termelés mellett készülnek (29 %). Az eredmények arra utalnak, hogy jelentős növekedés ígérete rejlik a szegmensben, hiszen a válaszadók 37 százaléka szeretné megkóstolni az általa eddig csak hallomásból ismert bio borokat, nem is beszélve a magyarok csaknem feléről, akik számára teljesen ismeretlen ez a kategória - olvasható az Ilyés Kúria közleményéből.
Műtrágya és polivinil-polipirrolidon
Míg a nagyüzemi bortermelés során a magas hozam érdekében rendszeresen permetezik a teljes szőlőültetvényt olyan szintetikus növényvédő szerekkel, mint az azoxistrobin vagy a boscalid, a bio tőkék esetében kizárólag réz- és kén-alapú bio-gombaölők, illetve növényi kivonatok és mikroba-alapú termékek engedélyezettek, azok is nagyon korlátozott mennyiségben. A műtrágyák használata is tilos – helyette a régről bevált komposzt és zöldtrágya segítségével növelik a talaj termőképességét. A nagyüzemi borok esetén a tartósításhoz használt kén-dioxid mennyisége is gyakran 2–3-szor magasabb, mint a bio borok esetében, nem beszélve az olyan anyagokról, mint például a színstabilizáló polivinil-polipirrolidonról (PVPP), amely a natúr borok esetében szintén tiltólistán áll. A bio borhoz idő, türelem és tudás kell – amely sokszor generációról generációra száll. Az Illyés Kúriában például 2006 óta készülnek vörösborok natúr eljárással a szekszárdi lankákon.
Számunkra a legfontosabb az, hogy hagyjuk a szőlő adott évjáratra jellemző ízeit és textúráit kiteljesedni, nem erőszakolunk rá a borra egy állandó aromaprofilt
– magyarázza Illyés Miklós, a Kúria társtulajdonosa, borszakértő.
Kerüljük a durva préselést, a ledarált szőlőt kimondottan hosszú ideig tartjuk héjon. Ez segítségünkre van a bor teltségének és karakterének kialakításában
– teszi hozzá Illyés Bálint, a Kúria társtulajdonosa. A Kúria borait évről évre a Bio-Kontroll Hungária is vizsgálja, és tanúsítja a növénytermesztés és a feldolgozás hazai és európai bio-szabályzásnak való megfelelését.
Az ünnepek alatt fogy a legtöbb testes vörös
Az Illyés Kúria tapasztalatai szerint a legtöbb vörösbor a december és február közötti időszakban fogy, hiszen nem csak az ünnepi asztalra, hanem a fa alá is kerül egy-egy palack. Az Ipsos és a Kúria kutatásából az is kiderült, hogy milyen borral nem lövünk mellé, ha ajándékozásra kerül a sor: a magyarok csaknem fele (42%) leginkább a hazai borokat kedveli, és minden negyedik válaszadó kifejezetten helyi őstermelőtől származó vörösbornak, illetve bio bornak örülne. Az eredmények összecsengenek az európai trendekkel, hiszen a csökkenő alkoholfogyasztás mellett a bor kiválasztása egyben értékválasztássá is válik, ahol a legfontosabb szempontok között szerepel a természetesség, a fenntarthatóság és a bor eredete.
A dietetikus tippjei karácsonyi borfogyasztáshoz
A bor akkor illeszkedhet az egészségtudatos életmódba, ha mértékkel fogyasztjuk. Ha odafigyelünk néhány alapvető szabályra, az ünnepi koccintás mindenki számára kellemes közös élmény maradhat
– emeli ki Dobák Zita dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a www.dietetikusod.hu szakértője.
- Ne éhgyomorra igyunk bort. Fogyasszunk előtte valamilyen ételt – lehetőleg fehérjében és rostban gazdag fogást, például halat, sovány húst, zöldséges köretet, teljes értékű gabonát. Így lassabban szívódik fel az alkohol, kevésbé terheli a szervezetet.
- 1 dl bor – 1 dl víz szabály. Minden elfogyasztott 1 dl bor után igyunk meg legalább 1 dl vizet. Ez segít a folyadékpótlásban, és a másnaposság tüneteinek enyhítésében is.
- Édes helyett inkább száraz. A száraz borok - mint például a szekszárdi kadarka, vagy kékfrankos – jellemzően kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a félédes vagy édes tételek, így kevésbé emelik meg a vércukorszintet.
- Lassan kortyolva, nem „lehúzva”. A bort érdemes apró kortyonként, az ízekre figyelve fogyasztani. Így ráadásul csökkentjük a hirtelen véralkoholszint-emelkedés esélyét is.
- Figyeljünk az érzékenységre, tünetekre. Aki szokott fejfájást, kipirulást, gyomorégést vagy emésztési panaszokat tapasztalni borfogyasztás után, csökkentse az alkoholfogyasztását, ha pedig a panaszok ismétlődnek, érdemes orvossal, dietetikussal is egyeztetni.








