2025. december 12. péntek Gabriella
Berobbantak az alkoholmentes borok: nem semmi, ami kiderült róluk

Berobbantak az alkoholmentes borok: nem semmi, ami kiderült róluk

agrarszektor.hu
Az alkoholmentes italok piaca jelentős növekedést mutat, miközben a globális borfogyasztás csökken. A NoLow (no alcohol, low alcohol) termékek értéke 2024-re 13 milliárd dollárra nőtt, ami kétszerese a 2018-as értéknek. Az egészségtudatosság terjedésével egyre többen választják az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú alternatívákat.  

Az év végi ünnepek időszakában, amikor a céges partiktól a családi összejövetelekig számos alkalom kínálkozik az alkoholfogyasztásra, egyre többen keresnek egészségesebb alternatívákat. A WHO ajánlása szerint nincs az alkoholnak biztonságosan fogyasztható mértéke, ami sokakat ösztönöz a mérsékelt fogyasztásra vagy teljes absztinenciára - tudósított a Telex.

A globális borfogyasztás 2024-ben 3,3 százalékkal csökkent 2023-hoz képest, 214 millió hektoliterre esett vissza, ami 1961 óta a legalacsonyabb érték. A visszaesés mögött részben a Z generáció és az ezredfordulósok megváltozott fogyasztási szokásai állnak, akik az alkohol egészségügyi kockázatai és a magas árak miatt más élvezeteket keresnek. A Nielsen kutatócég adatai szerint az alkoholmentes italok már nem csak a józan életet élők körében népszerűek, hanem bekerültek a mainstream kínálatba. Figyelemreméltó, hogy az alkoholmentes italokat vásárlók 92 százaléka rendszeresen vesz alkoholos termékeket is, ami jelzi, hogy ezek a termékek inkább a választási lehetőségek bővítését szolgálják.

Egyre népszerűbb az úgynevezett 'zebracsíkozás' (zebra striping), amikor a fogyasztók felváltva isznak alkoholos és alkoholmentes italokat. Ez a módszer segít a mértékletesség megtartásában, a másnaposság elkerülésében, és meghosszabbítja az ivás élményét – feltéve, hogy a mentes alternatíva is élvezhető. Az alkoholmentes italoknak két fő típusa létezik: az alkoholmentesített borok és pezsgők, amelyek a bor alkoholmentesítésével készülnek, valamint az alkoholmentes alternatívák, amelyek víz, tea, gyümölcslé vagy más természetes alapanyagokból állnak.

Talán kijelenthetem, hogy Magyarországon én kóstoltam a legtöbb alkoholmentesített bort: összesen több mint 4000-et a világ különböző részeiről. Ebből sikerült 15-öt kiválasztanom a portfóliónkba, amire azt mondtam: nemcsak emberi fogyasztásra alkalmas, de kifejezetten finomnak gondolom

– mondja Evans Victoria, magyar sommelier-bajnok és borkereskedő, a Mr Alkohol/Janker cég borstratégiai vezetője.

A szakértő szerint míg 2022-ben ez egy nem létező piac volt Magyarországon, mára a Mr Alkohol/Janker üzleteiben kiemelten fontos kategóriának számítanak az alkoholmentes termékek. Evans Victoria hangsúlyozza, hogy ezeket az italokat saját kategóriájukban kell értékelni, nem a hagyományos borokkal összehasonlítva. A borok alkoholmentesítésére két fő eljárás létezik: a vákuumdesztilláció és a fordított ozmózis. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. Az alkohol kivonása után gyakran cukorral próbálják visszapótolni az ital testét, ami megnöveli a cukortartalmat. Ez különösen a vörösboroknál okoz problémát, ahol nehezebb jó egyensúlyt találni.

Evans Victoria szerint az alkoholmentesített borok vásárlásánál érdemes az aromatikus fehérbor fajtákat választani, mint a Sauvignon blanc vagy az Irsai. Vörösboroknál pedig a magas napsütéses óraszámmal rendelkező területekről származó borokat ajánlja, mint Dél-Afrika, Chile vagy Kalifornia. A kategória fogyasztóinak 60-70 százaléka nő, akik nyitottabbak az újdonságokra, és esetleg a terhesség vagy szoptatás miatt már hozzászoktak az alkoholmentes időszakokhoz. A szénhidrát-anyagcserezavarral küzdők is egyre gyakrabban választják ezeket az italokat, bár a szakember figyelmeztet, hogy az utólag hozzáadott cukor miatt érdemes ellenőrizni a cukortartalmat.

Nem minden borkereskedés áll azonban pozitívan az alkoholmentesített borokhoz. Csizmadia Bence, a Bortársaság választékfejlesztésért felelős vezetője szerint ez nemcsak piaci, hanem elvi kérdés is. A mi fogalmaink szerint ez nem bor - fogalmaz, utalva arra, hogy az alkohol kivonása felborítja az ital egyensúlyát és eltünteti a legfontosabb részleteit. A Bortársaság inkább alkoholmentes alternatívákat kínál, mint izgalmas mustok, gyógynövényes szőlőlevek, alkoholmentes ciderek és az egyre népszerűbb sparkling tea.

Csizmadia Bence ugyanakkor elismeri, hogy a technológia fejlődésével ezek az italok egyre jobbak lesznek, és nem zárja ki, hogy a jövőben találkoznak majd olyan termékekkel, amelyek közelebb állnak az ismerős ízekhez. Az alkoholmentesített párlatok között a gin a legnépszerűbb, mivel karakteres ízvilágát viszonylag könnyű reprodukálni. Az alkoholmentes aperitifek pedig ma már számtalan gyógynövényt, gyümölcsöt és fűszert tartalmazhatnak, így kínálva izgalmas alternatívát az alkoholos italok helyett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?