2024. július 22. hétfő Magdolna
Itt a döntés: újra megnyílhat az export lehetősége

Itt a döntés: újra megnyílhat az export lehetősége

agrarszektor.hu
A francia és ír marhahústermelők ismét exportálhatnak majd marhahúst a Koreai Köztársaságba, miután az Európai Bizottság tárgyalásokat folytatott az uniós marhahúsra vonatkozó helyi korlátozások megszüntetéséről. 

– közölte az Európai Bizottság.

Más tagállamok is jöhetnek

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke által tavaly novemberben Szöulban tett látogatást, amelynek során a miniszterek és parlamenti képviselők előtt felvetette az uniós marhahús behozatalára vonatkozó korlátozások megszüntetését.

A kereskedelmi akadályok megszüntetése nemcsak a Koreai Köztársaságba irányuló francia és ír marhahúsexport kezdetét jelenti, hanem az EU és a Koreai Köztársaság közötti, a forgalmazott élelmiszerek biztonságának és minőségének biztosítása érdekében tett együttműködési erőfeszítéseket is hangsúlyozza.

Több mint húsz éves tilalom

2001-ben a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) kitörése miatt a koreai piacot 15 uniós tagállamból származó behozatal előtt lezárták. Az Európai Unió kiváló minőségű és biztonságos marhahústermékekről ismert, az uniós marhahús biztonságát garantáló szigorú intézkedések ellenére azonban az EU a 2000-es évek elejétől kezdve kereskedelmi blokáddal nézett szembe.

Most, öt évvel később ezt az elismerést kiterjesztették a Franciaországból és Írországból származó marhahúsra is, elismerve az EU harmonizált élelmiszerbiztonsági ellenőrzési intézkedései által biztosított magas szintű biztonságot.

A nemzetközi kereskedelem az európai marhahúságazat egyik legfontosabb bevételi forrása. Az EU jelentős nettó marhahús-exportőr: 2023-ban 1,05 millió tonna marhahúst exportál, és 289 000 tonnát importál, ami 761 000 tonna ágazati kereskedelmi többletet jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26