Most már biztos: hamarosan jön az új-zélandi élelmiszer Európába

Most már biztos: hamarosan jön az új-zélandi élelmiszer Európába

agrarszektor.hu
Új-Zéland 2024. március 25-én bejelentette, hogy május 1-jével hatályba lép az Európai Unióval megkötött szabadkereskedelmi megállapodás. A tájékoztatásra azután került sor, hogy az ország parlamentje ratifikálta a megállapodást.

Új-Zéland a hét elején értesítette az Európai Uniót, hogy ratifikálta a szabadkereskedelmi megállapodást - közölte Todd McClay kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter egy közleményben. Wellington és Brüsszel még 2023 júliusában írta alá a megállapodást, az Európai Parlament pedig novemberben ratifikálta a megállapodás rá eső részét - olvasható a Reuters oldalán.

Új-Zéland arra számít, hogy a megállapodás előnyös lesz a marhahús-, a bárányhús-, a vaj- és a sajtágazat számára, valamint hogy megszűnnek a vámok más exporttermékek, például az ikonikus kivi esetében. Az EU számára a vámok eltörlésére kerül sor többek között a ruházati cikkek, vegyi anyagok, gyógyszerek és gépjárművek, valamint a bor és az édességek tekintetében.

A kormányzati adatok szerint az Európai Unió Új-Zéland negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere. 2022-ben ez a kapcsolat mintegy 20,2 milliárd új-zélandi dollár (közel 11,2 milliárd euró) értékű kétirányú áru- és szolgáltatáskereskedelmet jelentett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!