Szaharai port hoz a szél

Szaharai port hoz a szél

MTI
Idehaza vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett még többórás napsütés valószínű, emellett a szaharai eredetű por is szűrheti a nap fényét. Északnyugatra viszont záporok, akár heves zivatarok érkezhetnek.

Norvégia déli része felett van annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere Lengyelországon és Dél-Németországon át a Pireneusi-félszigetig hullámzik. A ciklon középpontja környékén és a front széles sávjában sok a felhő, és sokfelé esik az eső.

A fent említett frontálzónától délre meleg légtömeg alakítja az időjárást, a mediterrán térségben, Délkelet-Európában 30 fok fölé melegszik fel a levegő. Közvetlenül a fronttól délre meleg nedves szállítószalag helyezkedik el, ami nyugatról kelet felé haladó zivatarokat, zivatarrendszereket generál. Ezeket felhőszakadás és jégeső kíséri, néhol 60-100 mm mennyiségű csapadék is előfordul. Hétfő estig a Kárpát-medencében is többfelé, több hullámban várható zápor, zivatar.

Szaharai port hoznak a felhők

Idehaza vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett még többórás napsütés valószínű, emellett a szaharai eredetű por is szűrheti a nap fényét. Északnyugatra záporok, akár heves zivatarok érkezhetnek. Éjjel felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb számban az ország északi felén - záporral, zivatarral. Helyenként heves zivatarok is lehetnek.

Többfelé, több hullámban pattanhatnak ki csapadékgócok, emiatt lokálisan nagy mennyiség lehullhat. Főként északkeleten, keleten heves zivatarok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, akár nagyobb méretű jégeső, erős, viharos széllökés kísérhet. A szél napközben időnként megélénkül, hétfőn a Kisalföldön zivataroktól függetlenül is megerősödik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?