2024. július 16. kedd Valter
Nappal nyárias idő, éjszaka akár gyenge fagy is lehet

Nappal nyárias idő, éjszaka akár gyenge fagy is lehet

agrarszektor.hu
Vasárnap az ország keleti felében túlnyomóan napos idő várható, máshol a sok napsütés mellett még számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkre, hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában szintén sok napsütésre van kilátás. Csapadék csak helyenként, kis mennyiségben valószínű.

Az időjárási helyzetet Európában továbbra is a Balti-tenger felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon uralja, amely alapvetően határozza meg kontinensünk legnagyobb részének időjárását. Délnyugati irányból is magasnyomású zóna húzódik az Ibériai-félsziget fölé: az említett tájakon túlnyomóan napos, száraz az idő.

A csúcsérték Délnyugat-, valamint Nyugat-Európában a legmagasabb, néhol 30 fok körüli, vagy a fölötti értéket is mérnek, de még Nagy-Britannia térségében is 24, 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet. Nyugat-Oroszországban a leghűvösebb az idő, ott néhol napközben is 5 fok alatt marad a hőmérő higanyszála.

Száraz légtömegek jönnek

A Kárpát-medencét az anticiklon peremén északkelet felől hidegfront súrolja, amely mögött szárazabb és stabilabb levegő érkezik, így a záporok, zivatarok is kiszorulnak délnyugati irányba.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak, a határmentén gyenge csapadék sem zárható ki. Az északkeleti, estétől már egyre inkább a keleti, délkeleti szelet kísérhetik élénk lökések, vasárnap északkeleten és zivatar környékén erős széllökések is lehetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szaharai port hoz a szél

Szaharai port hoz a szél

Északnyugaton heves zivatarok lehetnek még estig, máshol jobbára nyugodt, bár szeles időjárás várható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?