Figyelmeztet a meteorológia: kemény vihar jöhet ma ebben a két megyében

Figyelmeztet a meteorológia: kemény vihar jöhet ma ebben a két megyében

MTI
Keményebb zivatarok, viharos szél és akár jégeső kialakulására is lehet számítani vasárnap Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a HungaroMet Zrt. figyelmeztetése szerint.

Az ország többi részére zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnap éjfélig, itt elsősorban a villámlás jelent veszélyforrást, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Szórványosan lehet zivatar

Emellett Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt, mert az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben pedig a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, itt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt.

Erős széllökések jöhetnek

Vasárnap napközben elsősorban keleten, délutántól egyre inkább északnyugaton, nyugaton alakulhatnak ki zivatarok, ezekhez néhol viharos széllökés, jégeső, felhőszakadás is társulhat. Várhatóan kora estétől, estétől előbb északnyugaton, majd késő este északon, északkeleten, az éjféli óráktól az Észak-Alföldön egyre valószínűbb a zivatarok rendszerbe szerveződése. Környezetükben északnyugaton, északon viharos széllökés is kialakulhat. Az ország északkeleti felében egy-egy heves zivatarra is van esély óránkénti 90-100 kilométeres széllökés, 2 centiméteresnél is nagyobb jég, és 30-40 millimétert meghaladó hirtelen lezúduló csapadék kíséretében. Egy terület fölött a cellák ismétlődő jelleggel is áthaladhatnak, így helyenként 50 milliméter feletti csapadékösszeg is kialakulhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tornádó volt Szombathelyen

Tornádó volt Szombathelyen

A forgószél szabályos tölcsért alkotott és földet is ért Szombathelyen - Ausztria felől érkezett a szupercella.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?