2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Fontos dolog derült ki a magyar földekről: ez sok mindenre hatással lehet

Fontos dolog derült ki a magyar földekről: ez sok mindenre hatással lehet

agrarszektor.hu
Országos felmérést végzett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata márciusban, melynek célja a gazdálkodói hajlandóság megismerése a víz tájban tartására a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken. A felmérés során alig 1 hónap alatt, a válaszadásra kijelölt mintegy 11 ezer potenciálisan érintett termelőből, több, mint 10 ezer gazdálkodó adott választ, ami alátámasztja a klímaszélsőségek okozta problémákra keresendő válaszok szükségességét - olvasható a NAK közleményében. Az éghajlatváltozás hatása a világ agráriumára és a magyar mezőgazdaságra kiemelt téma lesz az AgroFuture 2024 konferencián, amire még nem késő jelentkezni.

Az egyre szélőségesebbé váló időjárás és a globális felmelegedés okozta hektikus csapadékeloszlás miatt egyre sürgetőbb feladat a hatékony vízgazdálkodás kialakítása - az egyes gazdaságok szintjén is. 2022-ben évszázados aszállyal kellett hazánknak megbirkóznia, ráadásul a Meteorológiai Világszervezet is megerősítette, hogy a mérések óta a 2023-as év volt globálisan a legmelegebb. Az Agrárkamara ezért felmérést indított tagjai körében. A NAK falugazdász-hálózaton keresztül feltérképezte a területi vízmegtartási megoldásokra vonatkozóan a gazdálkodói tudást, igényt és hajlandóságot, valamint, hogy ezek alkalmazásához milyen feltételek mellett képesek, illetve tudnak hozzájárulni a gazdák. A felmérés a természeti-környezeti és műszaki szempontok alapján kijelölt, 40 ezer hektár mélyfekvésű, potenciálisan vízvisszatartásra alkalmas területekhez kapcsolódott, mely közel 11 ezer gazdálkodót és 250 ezernyi termőterületét érinti.

Az éghajlatváltozás vitathatatlanul folyamatban van, jelenleg a felmelegedés periódusa zajlik, amihez meg kell tanulni alkalmazkodni. Ez azonban nem csak nem csak állami, hanem termelői feladat is. A NAK nem csak feladatának, hanem küldetésének is érzi, hogy segítse tagjait a változásokhoz szükséges döntések meghozatalában, szakmai támogatásában.

A kérdőív kiértékelését, illetve a szakmai válaszok feldolgozását követően a NAK workshopok elindítását tervezi az érintett termelők körében, ahol szakmai és jogi szempontból is megismerkedhetnek a fenntartható, ökoszisztéma-alapú területi vízgazdálkodás módszereivel, valamint a Közös Agrárpolitika keretében hamarosan megnyíló vízvédelmi célú nem termelő beruházási támogatások részleteivel. A NAK céljai közt szerepel - az Agrárminisztérium megbízásából az OVF, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézetének Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja, valamint az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. szakmai együttműködés keretein belül - olyan mintaterületek kiválasztása, amelyek segíthetik a jó gyakorlatok kialakítását és a pályázatokon való elindulást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?