Újabb élelmiszer-drágulás várható: ezt a magyarok is megérezhetik

Újabb élelmiszer-drágulás várható: ezt a magyarok is megérezhetik

agrarszektor.hu
Újra elkezdtek emelkedni az élelmiszerárak a világpiacon. Ezt jól bizonyítja, hogy a növényi olajokért, a húsért és a gabonáért is többet kellett fizetni idén áprilisban. Raskó György agrárközgazdász szerint Magyarországon annyira alacsony a vásárlóerő, hogy a boltok legfeljebb néhány százalékos áremelést tudnak csak érvényesíteni.

Az EU-ban tavaly Magyarországon drágultak a legjobban a növényi olajok még az élelmiszerár-stop ellenére is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az étolaj 13 százalékkal lett olcsóbb 2023-hoz képest. Az átlagbér tavaly szeptember óta lépést tart az inflációval, és a nyugdíjak is többet érnek a boltokban - számolt be róla az RTL Híradó. A világpiacon hónapokig tartó csökkenés után nőni kezdtek az élelmiszerárak, ráadásul a madárinfluenza-járványok miatt a baromfihús jelentősen drágult. Raskó György úgy véli, hogy a világpiacon még körülbelül 4-5%-os élelmiszer-drágulás jöhet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a gyártóknak vagy a kereskedőknek kell átvállalniuk a megugrott költségeket, ezért a szakértő kisebb áremelkedésre számít. Raskó György az alacsony vásárlóerőt és az inflációt nevezte fő problémának, ezért szerinte csak néhány százalékos áremelés jöhet a magyar boltokban. A KSH 2024-es fogyasztói ár-összehasonlítása alapján idén márciusban a csirkemellfilé 11, míg a sertéscomb 18 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?