Fillérekért veszik a szamócát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Fillérekért veszik a szamócát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

agrarszektor.hu
Jó hír az szamócát kedvelőknek, hogy elindult a hazai szezon, a legtöbb helyen már friss magyar gyümölcsöt kapni. Igaz, többnyire még csak a fóliában nevelt fajtákat árulják, de lassan a főutak mentén és a bevásárlóközpontok parkolóiban is pakolnak ki az árusok. A HelloVidék friss körképében termelőket is kérdezett, de azt is megmutatják, melyik megyében hol nyitnak idén Szedd magad szamócások!

Érésben a legelső gyümölcs, ami hazánkban is megterem, így érthető módon minden évben nagy várakozás előzi meg, mikor indul az szamócaszüret. A fűtött fóliás szamócával már április elején elkezdődött a hazai gyümölcs szezonja. De ahogy Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referense a HelloVidéknek elmondta, már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is beindult a szamóca érése, majd április végén, május elején - az időjárás függvényében - a szabadföldi ültetvényeken is indulhat a szüret.

A legfontosabb, hogy az idei szezon korán kezdődött a márciusi 25-30°C-os hőmérsékletek miatt, volt olyan időpont, amikor 3 héttel jártunk a szokásos menetrend előtt:

Az utóbbi hidegebb időszak csökkentette ugyan ezt az előnyt, de még így előrébb vagyunk a szokásosnál. A nagy melegek másik következménye, hogy egymásra csúsztak a hidegfóliás fajták. Ezek közül mindig a Clery az első, ezt követi a Joly, majd az Asia jön. Egyelőre Asia még kevés van, de a Jolyt már bőven szedik a Cleryvel együtt. A szabadföldi állományok is előrébb járnak, elvétve már vannak piros szemek is, de nekik még 10-14 nap biztosan kelleni fog ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben kerüljenek piacra.

- közölte a HelloVidéknek a FruitVeB szakembere.

Az ország nyugati szélén, május elejére tervezik az indulást

Szalay István és Szalayné Rácz Adél, akik Vas megyében gazdálkodnak, és már több mint 7 éve foglalkoznak többek között szamócatermesztéssel is. A szalmázástól az indázásig minden munkafolyamatot kézi munkával végeznek. Az idei évben 2,5 hektáron várnak termést. Az idei évtől már nemcsak Szombathelyen (a Söptei úton) hirdetnek "Szedd magad" akciót, hanem a Sárvárhoz közeli Jákfán is telepítettek egy nagyobb ültetvényt. Mesélik, hogy tavaly nyáron sokat dolgoztak, ugyanis a szombathelyi ültetvényt újra telepítették a szomszédos területre, illetve a jákfai terület is növekedett. Bíznak benne, hogy idén is bőséges lesz a termés.

Az Alpokalján jellemzően az országban utolsóként, még Győr-Mosonhoz képest is 3-4 nappal később kezdik el az szamócaszüretet. Az eper érésében az a 2-3 fokos különbség (főként éjszaka) is nagyon számít. Úgy tervezik, hogy a szabadföldi epret május 10. környékén fogják tömegesen szüretelni, a "Szedd magad" akciókat pedig rá néhány napra nyitják meg.

Az idei szamócaszezon különösen izgalmasnak mutatkozik. Az elmúlt évek során azt tapasztalták, hogy kétféle forgatókönyv létezik. Az egyik, amilyen volt a tavalyi év is, amikor még májusban is télikabátban szedték a szamócát, és igazán csak június elején kezdett el beérni a termés. Idén épp a másik forgatókönyv látszik megvalósulni: a nyárias márciusi hetek után hamar megindult a növény. A szokatlanul hűvös áprilisban aztán azon kellett izgulni, hogy elviszi-e a fagy a bogyósodó termés javát. Az elkövetkezendő hetekben felmelegedésre számíthatnak, és abban bíznak, hogy szépen megindul a szamóca érése is. Egységesen sok virág van rajta, egyelőre komolyabb betegségeket sem látnak. Összességében nem számítanak rekordtermésre, egy átlagos szezonban bíznak.

Az előző években egyértelműen nőtt a szamóca termőterülete

Ahogy Kocsis Márton, a FruitVeB szakmai referense a HelloVidéknek elmondta, becslések szerint körülbelül 1000-1500 termelő lehet ma Magyarországon, ők szoktak a nagybanin is értékesíteni. És persze rengeteg a nagyon kis területen gazdálkodó, a piacon időnként kis mennyiségekkel megjelenő termelő, de őket például a földalapú támogatások igénybejelentéseit rögzítő TERA rendszer nem is méri. Az előző években egyértelműen nőtt a termőterület, míg 2020-ban 550 hektár, addigra ma már 656 hektár a TERA által rögzített hivatalos terület, de a kis-termelőkkel együtt körülbelül 880-920 hektárra becsülhető a teljes szamócatermő felület Magyarországon (a nagyon kis, szétszórt területek miatt nehéz pontosan ösz-szesíteni). Hazánkban egyébként a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak.

A nagy melegek miatt a fóliasátrakban szokatlanul sok lett a porzáshibás áru

A szamócát egyre elterjedtebben termesztik blokkfóliában, és általában ez sokszor hosszú (akár 50 m körüli) alagutakat jelent. Ahogy a FruitVeB elmondta, a szaktanácsadók nem javasolnak 30 méternél hosszabb létesítményeket, mert középtájon igen erős lehet a melegedés.

Pontosan ez történt az idén: az alagutak közepén, a meleg miatt lett sok „porzós”, deformált gyümölcs, ami onnan is látszik, hogy az ajtók közelében az ilyen gyümölcsök aránya sokkal alacsonyabb volt. A nagy meleg a bibe termékenyülési idejét is lerövidíti, márciusban ezzel is voltak problémák. Az idei szezon érdekessége, hogy porzáshiba általában nem a melegek, hanem a hidegek, késői fagyok miatt szokott kialakulni nálunk, de most ennek a fordítottja történt. A mostani esők komoly károkat, rothadást nem okoztak, mert ehhez meleg is kellett volna. Ráadásul nem egy-folytában esett az eső, hanem általában felszáradtak az állományok két eső között – magyarul nem álltak a vízben a növények huzamosabb ideig.

- közölte a Kocsis Márton, aki azt is elárulta, hogy ennek a mostani hidegebb időszaknak a szamóca piacára igen kedvezőtlen hatása volt, főleg azért, mert visszavetette a keresletet, ami az árakon is meglátszott – ráadásul az importnyomás, különösen a görög árué még mindig magas.

Szedd magad eper 2024 - országos helyszínek vármegyénként a HelloVidék cikkében olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02