2024. július 22. hétfő Magdolna
Ilyet is ritkán látni: naponta változik a karfiol ára ezeken a piacokon

Ilyet is ritkán látni: naponta változik a karfiol ára ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A szokásosnál csaknem két héttel, a tavalyinál pedig egy hónappal korábban indult be a karfiolszezon a lengyeleknél. Az idei évben ráadásul az importárak is magasak.

Idén szokásosnál lényegesen korábban indult a karfiolszezon Lengyelországban: általában május eleje jelenti az idény kezdetét. 2023-ban ráadásul a hideg tavasz miatt május második harmadában kerültek jelentősebb belföldi tételek a piacokra - írta meg a FruitVeB. A jelenleg forgalmazott áru is még a takarásos állományokból származik, mert számos olyan termelő van, akik a koraiságot és az ebből fakadó árprémiumot célozzák meg. Az idei meleg tavasz miatt pedig ez a stratégia sikeresnek tűnik: az előző időszak hűvös időjárása miatt az import tételek ára a korábbi magas szintre tért vissza, és itt stabilizálódott. Vagyis így a belföldi árura sem nehezedik az olcsó import nyomása.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belföldi termésű áru a 6-8 PLN/db (545-730 Ft/db) sávban kapható, de a kisebb rózsákért is 5 PLN/db (455 Ft/db) körüli árat kell fizetni. Ehhez képest a nagykereskedelemben általános import áru most már a 8-11 PLN/db (730-1000 Ft/db) közötti ársávban mozog, azaz a behozott tételek már drágábbak a hazai árunál. Összehasonlításképpen: a hazai termesztésű karfiol átlagára a 2023-as szezon elején 6,50 PLN/db (595 Ft/db) volt a mérvadónak számító Kalisz nagybani piacon (de a szezon eleje május 11-ét jelentette), míg két évvel ezelőtt a szezon indulásakor (május 4-én) az átlagár 6,00 PLN/db (545 Ft/db) körül alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26