Itt az üzemanyag-számítás: 6 forintot nyernek a gazdák literenként

Itt az üzemanyag-számítás: 6 forintot nyernek a gazdák literenként

agrarszektor.hu
A csütörtökön bejelentett döntés értelmében 86 százalékról 90 százalékra emelkedik a visszaigényelhető jövedéki adó a mezőgazdasági gázolaj-felhasználás után. A 24.hu számításai szerint ez 6 forintot jelent a termelőknek literenként.

Az április 11-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amiről az aznapi kormányinfón tett bejelentést Nagy István agrárminiszter. A friss kormányrendelet szerint a mezőgazdasági járműveknél a kormány a gabonaágazat helyzetének javítását szolgáló intézkedésről döntött.

Mennyi az annyi?

A 24.hu kiszámolta, hogy mindez mennyit jelent a termelőknek. Mint a cikk emlékeztet, idén januártól a gázolaj jövedéki adója literenként 142,9 forintra emelkedett (magas kőolaj világpiaci ár mellett), és ennek 86 százalékát, azaz 122,9 forintnyit igényelhettek vissza a gazdák.

2023-ban még csak 82 százalékot lehetett visszaigényelni. Ami még fontos, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter lehetett hektáronként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!