2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Nem csak hatékony, pénzt is hoz a gazdáknak a megújuló energia

agrarszektor.hu
Az amerikai agrárium egyre jobban kihasználja a megújuló energiában rejlő lehetőségeket, amelyekkel nem csak hatékonyabban működtethetők a farmok, hanem akár új jövedelmet is szerezhetnek a gazdák. Az amerikai kormány is felismerte a lehetőséget és programmal segíti a farmokat az átállásban.

A mezőgazdaság az energia különböző formáira támaszkodik a berendezések működtetéséhez, az épületek fűtéséhez és hűtéséhez az istállóktól az üvegházakig, a ventilátorok üzemeltetéséhez az istállókban és silókban, az istállók és karámok megvilágításához, a kútszivattyúk működtetéséhez, a víz melegítéséhez, a robotikához, a kerítések villamosításához, a tartályok fűtéséhez és hűtéséhez, a trágya kezeléséhez, a termények és áruk ültetéséhez, betakarításához, tárolásához és szállításához és még sok máshoz – írja a Fence Post.

Pénzt is keresnek vele

A kukoricát sok esetben azért termesztik, hogy megújuló energiát állítsanak elő etanol formájában. A tejgazdaságok trágyaemésztőiben földgázt állítanak elő. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának becslése szerint a biomasszából előállított energia akár 20 milliárd dollárnyi új jövedelmet is biztosíthat a gazdálkodók, a farmerek és a vidéki közösségek számára. A gazdálkodók és farmerek havi jövedelmüket is növelik, és szél- és naperőművekkel segítik a mezőgazdasági és farmüzemek fenntartását.  Ezt úgy teszik, hogy vagy maguk telepítenek, vagy a megújuló energiával foglalkozó vállalatoknak bérbe adják a földterületet. 

A megújuló energiával párhuzamosan tehát a mezőgazdaság is megújul. A szélmalmok együtt élnek a farmokkal, és a napenergia is. A trágya kezelésére is mindig szükség lesz, és nincs is jobb, mint a trágyát tiszta energiává, tiszta vízzé és tápanyagokban gazdag talajjavító anyagokká alakítani. A lényeg az, hogy a farmokon termelt megújuló energia a művelet üzemanyagává válhat - írja a cikk.

Az amerikai kormány is felismerte a lehetőséget

Az amerikai agrártárca, az USDA felismerte a mezőgazdaság és a megújuló energia közötti szinergiát, és válaszul számos programot dolgozott ki, köztük egy mátrixot és egy "biogazdasági eszköztárat". Ezek az eszközök segítenek a gazdálkodóknak és a farmereknek felismerni és kihasználni a megújuló energiával kapcsolatos lehetőségeket. Az USDA honlapja szerint:

Az USDA számos programmal segíti a gazdálkodókat, a vidéki lakosokat és a nemzetet abban, hogy reagáljanak az energiával kapcsolatos kérdésekre és lehetőségekre. Ezek az alapvető tudományos kutatástól az új technológiák kifejlesztéséig és kereskedelmi forgalomba hozataláig terjednek. A hatékonyabb mezőgazdasági technikáktól kezdve a szélerőműveken és etanolüzemeken át a biokémiai és genomikai kutatásokig az USDA elkötelezett a nemzet energiabiztonságra való törekvése mellett.

A Nemzeti Fenntartható Mezőgazdasági Koalíció szerint a mezőgazdasági üzemekben megvalósuló megújuló energiaprojektek a gazdák és a környezet számára egyaránt előnyösek. Ez a szervezet kidolgozott egy programot, a Rural Energy for America Programot, amely támogatásokat és kölcsönöket nyújt az energiahatékonysági fejlesztésekben érdekelt gazdáknak és vidéki vállalkozásoknak, valamint támogatja a megújuló energiarendszerek beszerzését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?