2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Itt a rendelet a kötelező élelmiszer-bejelentésről

agrarszektor.hu
Csütörtökön késő este megjelent a kormány 80/2024. (IV. 11.) Korm. rendelete egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalával kapcsolatos intézkedésekről, vagyis már rendelkezésre áll a jogszabályi háttere annak az intézkedéscsomagnak, amelyről Nagy István agrárminiszter a legutóbbi kormányinfón beszélt. A jogszabály újabb adminisztrációs terhet jelent az élelmiszerágazat szereplőinek, a hatóságok ellenőrzik a bejelentést, és ha hibát találnak, akár 40 százalékos bírság is jöhet.

A rendelet értelmében a háborúra hivatkozva a veszélyhelyzet ideje alatt egy sor mezőgazdasági termék Magyarország területére történő előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH). A bejelentésköteles termék Magyarország területén tranzitforgalom keretében történő átszállítását nem kell előzetesen bejelenteni. A jogszabály a kihirdetését követő 5. napon, vagyis április 16-án lép hatályba.

A rendelet nem a magáncélú felhasználásra vagy fogyasztásra szánt árukra vonatkozik, amennyiben a termékbehozatal mennyisége az adott bejelentésköteles termék tekintetében nem éri el a 25 kilogramm vagy a 25 liter mennyiséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

Írásban, magyar nyelven

A bejelentést a bejelentésköteles terméket értékesítő, vagy az importot szervező, illetve a fuvart bonyolító szereplőnek kell megtennie írásban, amelynek tartalmaznia kell a lakcímadatokat, a FELIR-azonosítót és számos más adatot is, így például a termék megnevezését, vámtarifaszámát, származási országát és egyéb jellemzőit.

A bejelentést a NÉBIH honlapján közzétett formanyomtatványon kell megtenni magyar nyelven, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. Némileg könnyíti az importőrök helyzetét, hogy egy bejelentésben – ugyanazon bejelentésköteles termékre – több behozatal is megjelölhető, amennyiben a behozatali időpontok nem terjednek túl a bejelentéstől számított 30. napon. A hiánytalanul kitöltött bejelentés befogadásáról a NÉBIH elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolást küld a bejelentő részére.

A fuvart kíséri és bírság is jöhet

Fontos, hogy a bejelentés dokumentációjának a szállítmányt kísérnie kell, azt a bejelentőnek a fuvarozást végző vagy azt szervező rendelkezésére kell bocsátania. Annál is inkább, mert a rendeletben foglaltak megtartását a rendőrség és az állami adó- és vámhatóság ellenőrzi.

Az éjjel megjelent közlönyben szerepel egy másik intézkedés is, amelyet az agrárminiszter bejelentett. A kormány a gabonaágazat helyzetének javítását szolgáló intézkedésként felhívja a pénzügyminisztert, hogy az agrárminiszter bevonásával készítsen előterjesztést a gázolaj jövedéki adó visszaigénylés 2024. május 1. napjától 90 százalék mértékre történő növeléséről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?