2024. május 27. hétfő Hella
Új intézkedésekről döntött a kormány: ez minden gazdát érinteni fog

Új intézkedésekről döntött a kormány: ez minden gazdát érinteni fog

agrarszektor.hu
Az európai agráriumban kialakult helyzetről beszélt Nagy István agrárminiszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol bejelentette, hogy 5 pontos intézkedéscsomagról döntött a kormány a magyar termelők megsegítése érdekében. Többek között döntöttek arról, hogy a Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Emellett megemelik a gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét. Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a gazdálkodók április 10. és június 10. között 44 közvetlen támogatás és vidékfejlesztési jogcímre nyújthatják be a kérelmüket.

Soha ilyen mértékű zöld nyomás nem érte még az agráriumot, mint az elmúlt időszakban. A Green Deal diktátum volt az európai gazdálkodók részére. Emiatt a gazdák elveszítették versenyképességüket és jövőképüket

- mondta Nagy István a Kormányinfón. Hozzátette, jelenleg a magyar és az európai uniós belpiacot túlkínálat jellemzi. A tavaly elindult új uniós támogatási ciklusban több adminisztratív teher hárul a termelőkre és a közigazgatásra egyaránt. Többek között ezeket miatt is a kormány egy 5 pontos intézkedéscsomagról döntött:

  • Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett újabb importot érintő intézkedést hozott. Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány, származzon bármely országból.
  • A Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Eddig 470 milliárd forintot fizetett ki az állam 156 ezer gazdának. Ezt gyorsítják, 265 milliárd forint kerül így a gazdákhoz május végéit.
  • Agrár Széchenyi konstrukciók: a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a programhoz. 5%-os kamatszinten igénybevehető a konstrukció, jelentős az igény erre.
  • Gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét emeli a kormány. Ez egymilliárd forint éves többlettámogatást jelent.
  • Meghirdetésre kerülnek az uniós fejlesztési pályázatok az élelmiszeriparban. Összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz, a napokban.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?