Lesújtó helyzetben a magyar földek: ez most nem hiányzott a gazdáknak

Lesújtó helyzetben a magyar földek: ez most nem hiányzott a gazdáknak

agrarszektor.hu
Miközben a hőmérséklet a nyarat idézi és a vegetáció fejlődése hetekkel megelőzi a szokásosat, a tavaszi vetésekre az Alföldön rendkívül fontos lenne a csapadék. Ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van. A talajhőmérséklet már tartósan meghaladja a napraforgó és a kukorica vetéséhez szükséges küszöbértéket, de a magágy előkészítéshez és a vetéshez igen száraz, poros a talaj az Alföldön. A következő héten száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt.

Az elmúlt tíz napban több olyan időjárási front is érintette hazánkat, melyekből a Dunántúlon vagy az északi országrészben számottevő, 10-30 mm csapadék hullott, az Alföldön azonban nagy területen 5 mm sem esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege is hasonló területi elrendeződést mutat, az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 20-40 mm-rel több eső öntözte az ilyenkor szokásosnál - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

10 napos csapadékösszeg 2024. április 7-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. április 7-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)

A 90 napos csapadékmennyiség az említett nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével hazánk jelentős részén 30-60 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, és ez a hiány a talajok nedvességtartalmában is egyre komolyabban megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A középső talajréteg még kielégítő mennyiségű vizet tartalmaz, a felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj. Így a tavaszi vetések szempontjából nagy területen van aszály.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 7-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 7-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 7-én (%)Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. április 7-én (%)

A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn 25-30 Celsius-fok közé emelkedett. Keddre jelentősen 10-20 Celsius-fokkal visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig a sokéves átlag környékén maradt. A kedd reggelre sokfelé viharos széllel átvonult hidegfront mögött szerda hajnalra nyugalomba jutott levegőben bár többfelé 5 Celsius-fok alá hűlt a levegő, de 2 méteres magasságban fagy sehol sem alakult ki. A hét második felében újra erősödött a nappali felmelegedés, vasárnap már ismét 25 Celsius-fok körüli csúcsértékek voltak jellemzők. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga az előző héten végig meghaladta a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 15 fok körül alakul.

Maximum hőmérsékletek 2024. április 1-én (Celsius-fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 1-én (Celsius-fok)
Maximális szélsebességek 2024. április 2-án (km/h)Maximális szélsebességek 2024. április 2-án (km/h)
5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 7-én (Celsius-fok)5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 7-én (Celsius-fok)

Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. Ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, az erdők is kilombosodtak, több héttel korábban a szokásosnál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt héten hétfőn és kedden délnyugaton, csütörtökön pedig északkeleten volt esős az idő, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) 30-40 óra között alakult, míg az ország nagy részén az időszak kevesebb, mint 10%-át tette ki. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 7. 8 órát megelőző tíz nap során fásszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 7. 8 órát megelőző tíz nap során fásszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a március második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban tovább növekedett az index értéke a korán érkezett tavasz hatására. Az anomália térkép az ország egész területén az átlagosnál sokkal fejlettebb vegetációt mutat.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. március 13. és 28. közötti időszakbanAz NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. március 13. és 28. közötti időszakban

A következő héten nagyrészt száraz időre van kilátás. Szerdán előfordulhatnak gyenge záporok, de számottevő csapadék egész héten nem várható. A levélnedvesség-tartam így alacsony marad, ugyanakkor a talajok tovább száradnak, ami az Alföldön jelent egyre növekvő problémát. A hőmérséklet csúcsértéke kedden még 24-28 Celsius-fok között valószínű, majd szerdára több fokkal hűvösebb léghullám árasztja el hazánk térségét. Ez után ismét napról-napra erősödik a felmelegedés, vasárnap már újra nyár lehet 25-30 Celsius-fokos maximumokkal. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a héten végig 15 Celsius-fok körül, a hét végén már 20 Celsius-fok közelében alakul majd. Bár még messze van, így nagyobb a bizonytalansága, de a jövő héten drasztikusan visszaeshet a hőmérséklet és csapadék is érkezhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?