Fontos dologra hívták fel a figyelmet a húsvéti élelmiszerekkel kapcsolatban

Fontos dologra hívták fel a figyelmet a húsvéti élelmiszerekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
A húsvéti terített asztalon megvan minden: a természetnek, a termőföldnek és a hagyományainknak mindaz a kincse, ami a létünket igazolja - jelentette ki Nagy István agrárminiszter videóüzenetében. Hozzátette, az élelmiszer bizalmi kérdés és az identitásunk része is, ezért döntsünk megfontoltan: ne csak húsvétkor, hanem egész évben válasszuk a friss és biztonságos magyar élelmiszereket.

Válasszuk bátran a hagyományos, magyar élelmiszereket! Nézzünk szét a helyi piacokon, hiszen a kézműves termékek fantasztikus sokaságából válogathatunk - írja az AM. Nagy István kiemelte, hogy a húsvéti időszakban fogy el az éves sonkakínálat 40 százaléka. A háztartásonkénti átlagfogyasztás pedig megközelíti a 2,5 kilogrammot. Egy disznót a fülétől a farkáig feldolgozunk. Családi tradíciók szállnak apáról fiúra, hogy jönne ehhez a sült tücsök vagy sáska az ünnepi asztalon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért is kell ragaszkodnunk a termőföldhöz köthető természetes élelmiszer alapanyagokhoz, mert azok nemcsak mezőgazdasági termékek, hanem szorosan köthetők hozzájuk az ünnepeink, hagyományaink. A miniszter beszélt arról is, hogy nincsen húsvét tojás nélkül sem. A hímes tojás színei és motívumai kultúránk fontos részei, nemzeti örökségünk. A vásárlók ma már jól látható, magyar származásra utaló jelölés alapján tudják kiválasztani az itthon termelt árut. Az ünnepi kalácsból pedig 4,2 millió darabot fogyasztunk ilyenkor.

Nagy István felhívta a figyelmet az európai szinten is kimagasló hazai tormatermesztésre, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók pedig a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására. A kertészeti ágazat számára idén meghirdetésre kerülő pályázatok a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetők lesznek. Termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására biztatta a tárcavezető a gazdálkodókat, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!