Tovább drágulnak az élelmiszerek itthon: foghatják a fejüket a magyarok
Mélynek kell lennie a pénztárcáknak ahhoz, hogy a húsvéti kedvenceket megvehessük.
Mélynek kell lennie a pénztárcáknak ahhoz, hogy a húsvéti kedvenceket megvehessük.
Nincsenek könnyű helyzetben a tormatermelők idehaza, lépésekre lesz szükség a következő években.
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet.
Sokan nem is tudják, de Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője.
Az egyre kevesebb termelő miatt gondot jelent a minőségi torma beszerzése, illetve egyre drágább a feldolgozásra alkalmas alapanyag.
A szakemberek szerint vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood.
Nagy István szerint húsvétkor is fontos, hogy a biztonságos, hazai élelmiszereket válasszuk.
A Magyarországon megtermelt 11 ezer tonna tormából csaknem 10 ezer exportra kerül.
Még mindig elérhető áron lehet hozzájutni a magyar piacokon a húsvéti slágerzöldségekhez.
Csak a gumós zeller behozatala 138 százalékkal 5,94 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest.
Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik.
Már Írországban is termesztik az utóbbi években egyre népszerűbbé váló japán különlegességet.
Európai szinten is kimagasló a hazai tormatermesztés. Mennyisége évi 10-12 ezer tonnát tesz ki. A gazdálkodók a jövőben is számíthatnak tevékenységük...
A belföldön előállított tormamennyiség az európai termelésnek több mint egyharmadát adja.
Az évelő zöldségek nagy előnye, hogy egyszer elültetve őket, hosszú évekig nem kell bajlódnunk velük, csak gondoskodni a szedésükről.
A dísz-, és a haszonnövények között is találunk olyanokat, melyek nem szeretnek napfürdőzni, és kevés fénnyel is beérik.
A kiváló minőségű magyar torma nemcsak hazánkban, de külföldön is keresett zöldség.
A gumós zeller kivitele elképesztő módon, mintegy 124 százalékkal 1,9 ezer tonnára bővült 2022 első tizenegy hónapjában az előző évihez képest.

A szereplők szerint a magyar búza megítélése romlott az elmúlt években, és a hazai termés jelentős része ma már csak a kommersz kategóriában versenyképes a külpiacokon.
Az ENSZ 2026-ot a legelőknek és a pásztoroknak és az ő kiemelt szerepüknek dedikálja.
Az ÖMKi aktuális kísérleti eredményeik alátámasztják a csökkentett művelésen alapuló ökológiai mezőgazdaság előnyeit.
Csak az integrált, tudásalapú, helyspecifikus tápanyag-utánpótlás jelenthet valódi kiutat a piacot jellemző bizonytalanságból.
A magyarok nem lelkesednek a változásért és nincs igazi kapcsolat a kutatók és a gyakorlat között sem.