Elképesztő felfedezést tettek a kutatók ezzel a zöldséggel kapcsolatban

Elképesztő felfedezést tettek a kutatók ezzel a zöldséggel kapcsolatban

agrarszektor.hu
Bár sokan nem szeretik, a brokkoli mégis a legegészségesebb zöldségfélék közé tartozik. Ráadásul egy friss kutatás kiderítette, hogy egy olyan anyagot is tartalmaz, amely több kritikus egészségügyi probléma megelőzésében is közrejátszhat.

Egy friss kutatás szerint a brokkoli nemcsak nagyon egészséges, de kritikus egészségügyi problémák megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a benne lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni - írta meg az Infostart a hvg.hu értesülései alapján. A Sydney Egyetem kutatói nemrég 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületen végeztek laboratóriumi vizsgálatot, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez.

A kutatók arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik. A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt. Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése most kimutatta, hogy képes lassítani a vérlemezkék csomósodását is és gátolni a vérrögképződést egy meghatározott fehérje aktivitásának módosítása révén.

A szakemberek szerint emiatt akár megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata. A vizsgálat eredményét az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?