2024. április 23. kedd Béla
Végzetes hiba a kertben: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat

Végzetes hiba a kertben: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat

agrarszektor.hu
A kertészek többsége tudja, hogy a tojáshéjnak milyen jótékony hatásai vannak a kertben, érdemes tehát nem a kukába dobni, hanem felhasználni akár a talajba keverve, akár a növények köró szórva. Arról azonban keveset hallani, hogy bizony nem minden növény szereti, ha tojáshéj kerül a környezetébe. Összegyűjtöttünk most 10 olyan növényt (gyümölcs, zöldség és dísznövény egyaránt van köztük), amelyre kifejezetten rossz hatással van, ha tojáshéjat keverünk a földjébe, vagy a talajba, ahova ültetjük. 

Ha lelkes kertész vagy, akkor biztosan mindig a lehető legtöbb gondoskodást szeretnéd adni a növényeidnek a kertben. Habár a tojáshéjat sokan használják természetes műtrágyaként, azt a legtöbben nem tudják, hogy akadnak olyan növények, amelyek kifejezetten nem szeretik és rosszul tolerálják, ha tojáshéj kerül a talajukba, illetve a környezetükbe - írja a balconygardenweb.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Áfonya

Az áfonya az első helyen áll a tojáshéjat nem kedvelő növények listáján, a jellemzően 4 és 5 között pH-jú talajokat kedvelő gyümölcsnek ugyanis megzavarhatja az optimális növekedését, ha tojáshéjat szórunk köré. Jobb, ha inkább például fenyőtűt vagy tőzegmohát használunk az áfonya mellé.

2. Szamóca

A szamóca az áfonyához hasonlóan az enyhén savas talajokat szereti. A tojáshéj lúgos kémhatásának köszönhetően megemelheti a talaj pH-ját, ez pedig akadályozhatja a növényt abban, hogy felszívja az alapvető tápanyagokat a földből. 

3. Petúnia

A petúnia az enyhén savas, semleges kémhatású talajokban fejlődik jól, ezért nem szereti, ha tojáshéj kerül köré. Bár igen széles pH-tartományt toleráló növényről van szó, a tojáshéj befolyásolhatja a tápanyag-elérhetőségüket.

4. Burgonya

Habár a tojáshéjban lévő kalcium segíti a növények növekedését, emellett a talaj pH-értékét is megemeli. A burgonyánál érdemes inkább komposztot használni vagy különböző szerves anyagokat, esetleg valamilyen műtrágyát.

5. Brokkoli

A tojáshéjat nem kedvelő növények listáján van a brokkoli is, ami inkább a savas vagy semleges talajokat preferálja. A tojáshéj lúgos hatása miatt növelheti a talaj pH-értékét, ami nem kedvez a brokkoli fejlődésének, ezért soha ne szórjunk a növény köré.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Muskátli

A muskátlik a jól kiegyensúlyozott tápanyagprofilt részesítik előnyben, a tojáshéjban lévő kalcium azonban nem biztos, hogy kedvez ennek az egyensúlynak. Használjunk inkább komposztot vagy műtrágyát a muskátli gondozása során.

7. Fejes káposzta

A káposzta optimális növekedéséhez elengedhetetlen a 6 és 7,5 közötti pH-tartomány fenntartása. A komposzt, tőzegmoha vagy egyéb szerves anyagok használata sokkal optimálisabb a káposztánál, mint a tojáshéj, így talajjavításhoz inkább az előbbieket alkalmazzuk.

8. Bársonyvirág, azaz büdöske

A büdöske szintén azon növények közé tartozik, amelyek nem szeretik a tojáshéjat. Ahogyan már több növénynél is említettük, a tojáshéj lúgos kémhatása miatt nőhet a talaj pH-ja, ami így nem biztos, hogy kedvezne és ideális lenne a büdöske számára.

9. Karfiol

A karfiol az 5,5 és 7 közötti pH-tartományt preferálja, ezért érdemes inkább komposztot, vagy egyéb szerves anyagokat, esetleg különböző műtrágyákat használni ennél a zöldségnél. Az biztos, hogy a tojáshéjat inkább mellőzük a karfiolnál. 

10. Rózsa

A rózsák az enyhén savanyú talajokat szeretik, és nagyon érzékenyek a talaj tápanyag-egyensúlyának változásaira. A tojáshéjban található sok kalcium könnyen magnéziumhiányhoz vezethet a rózsáknál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!