Megszületett a döntés: ez komolyan érinti az élelmiszerforgalmat

Megszületett a döntés: ez komolyan érinti az élelmiszerforgalmat

agrarszektor.hu
Az Európai Parlamentben a képviselők 514 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 91 tartózkodás mellett támogatták az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására irányuló szigorúbb célkitűzéseket, és 2030-ig nemzeti szinten teljesítendő, szigorúbb, kötelező érvényű hulladékcsökkentési célokat javasoltak - írja a Portfolio.

A textilipart is érinti

Az elfogadott javaslatok értelmében az EU-ban textíliákat értékesítő gyártók kötelesek lesznek fedezni a textilhulladékok elkülönített gyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának költségeit, kiterjesztve ezzel a gyártói felelősségvállalási rendszerek (EPR) hatályát.

A rendeletek különböző textiltermékekre, többek között ruházati cikkekre, kiegészítőkre, matracokra és szőnyegekre terjednek ki, és olyan anyagokra is vonatkoznak majd, mint a bőr, a gumi vagy a műanyag.

A szépséghibásat is értékesítenék

Anna Zalewska előadó hangsúlyozta a Parlament elkötelezettségét az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló célzott megoldások mellett, beleértve a szépséghibás gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának előmozdítására irányuló kezdeményezéseket, a tisztességtelen piaci gyakorlatok kezelését és a dátumjelölés tisztázását. A textíliák esetében a javaslatok célja, hogy kiterjesszék a hatályát a nem háztartási termékekre és az online értékesítési platformokra is, és a hulladékgazdálkodási gyakorlatok javítása érdekében a termékek széles körére kiterjedjenek.

Mivel az EU-ban becslések szerint évente 60 millió tonna élelmiszerhulladék és 12,6 millió tonna textilhulladék keletkezik, ezek a kezdeményezések összhangban vannak a polgárok elvárásaival a körforgásos gazdaság elveinek végrehajtásával és a fenntartható gyakorlatok előmozdításával kapcsolatban, és visszhangozzák az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseiben megfogalmazott véleményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!