A körforgásos gazdasági modellben óriási lehetőségek rejlenek. A termelésben keletkező melléktermékekből ugyanis úgy születhet új érték, hogy az a környezetet is kíméli és a cégek nyereségét is növeli. Ennek sokak által ismert esete az értékcsökkentő újrahasznosítás, ahol a tápanyagban gazdag melléktermékből állati takarmány lesz, létezik azonban értéknövelő újrahasznosítás is, ahol ugyanazt a mellékterméket egy hozzáadott értékkel bíró élelmiszer előállításához használják fel.
De vajon mire volna szükség ahhoz, hogy egyre több feldolgozó végezzen értéknövelő újrahasznosítást és ez hosszú távon fenn is maradjon? Milyen követendő példákat lehet felhozni, ahol az élelmiszeripari melléktermékből valóban népszerű termék született? És miért éri meg egyáltalán foglalkozni ezzel a vállalatoknak? Az Alapvetés podcast eheti epizódjában ezekről a kérdésekről is szó esett.







