2024. április 25. csütörtök Márk
Permetezel még vagy már Léébezel?

Permetezel még vagy már Léébezel? (x)

PR
A precíziós pályázat keretein belül is nagyon sok növényvédő gépet (permetező) vásároltak a termelők. A precíziós vagy precíz két fogalom. Lehet valami precíziós, ha éppen a precizitása marad el. A növénytermesztésnek meg volt fogalmazva 2030-ig teljesítendő terv, amiben eddig felére kellett volna csökkenteni a növényvédő szerek és műtrágyák mennyiségét. Ez most egyelőre leseperve az asztalról, de ha már egyszer ott volt, akkor érdemes azzal foglalkozni, hogy egyáltalán lehetséges-e kevesebb növényvédő szerrel hasonló eredményeket elérni, mint most.

Erre a zsigeri válasz az, hogy nem!

Nagyon sokszor a jelenleg forgalomban levő szerek sem elégségesek nagyon sok gond megoldására, nemhogy a mennyiséget még felére csökkentsük.

Amikor a permetezőfúvókát elhagyja a permetlé sok minden történhet. A cél az, hogy arra a felületre kerüljön, ahova szántuk. A kérdés csak az, hogy ez megtörténik-e?

Nézzünk meg egy kísérletet, ami légcsatornában történt, és azt elemzi, hogy mi történik akkor, ha a szórókeret 50 vagy éppen 25 cm-re van a célfelülettől.

Elsodródás mérése szélcsatornában
Elsodródás mérése szélcsatornában

Azt látjuk, hogy a két görbe az elején teljesen másképp viselkedik. Az 50 cm-re levő fúvókánál már picivel több mint 2 m/s szélsebességnél a kiáramló mennyiség 20%-a elsodródik. Ezzel szemben a 25 cm-es rendszernél (feleakkora fúvóka mellett) 98%-a lének 5 m/s szél mellett is megérkezik a célfelületre. Itt alapból 25% veszteségről beszélünk, mert elsodródik. Lehet, hogy valahova ezek a cseppek megérkeznek, vagy éppen elpárolognak – de nem találtak célba.

Leeb AX – már aktív keretvezérléssel
Leeb AX – már aktív keretvezérléssel

Elég jó keretvezérléssel kell rendelkeznünk, hogy permetezés közben a keret 50 cm-es távolságra legyen a célfelülettől. A legtöbb használatban levő permetező kerete 70–80 cm-re van a célfelülettől, ez még nagyobb elsodródást jelent – még nagyobb veszteséget – és a szerek még így is hatnak!

Ez azt jelenti, hogy lenne potenciál nagyon sok szer esetében a mennyiség csökkentésére, akár akkor is, ha teljes felületre juttatjuk ki. Egyszerű a helyzet, a keretet közel kell vinni a célfelülethez.

A Leebnek az egyedi keretvezetéssel ezt sikerült elérnie, ezért van akár a 25 cm fúvókaosztás is.

Leeb BoomControll Pro – és a 25 cm-es fúvókaosztás
Leeb BoomControll Pro – és a 25 cm-es fúvókaosztás

A gyérsoros kultúrnövényeknél nagyon könnyen megvalósítható a sávos permetezés. A levélen keresztül felszívódó anyagokat, ha a sor közé a földre juttatjuk ki, az veszteség! Így bárki nagyon hamar ki tudja számolni, hogy mennyi lehet a megtakarítás, ha csak a sorra koncentrálunk (kb. 20–25 cm sáv). Ezenfelül pl. egy kukoricánál, amennyiben valamilyen oknál fogva feljön a gyom és állományban kell permetezni, akkor még azt is meg lehet csinálni, hogy a sor felett haladó fúvókát kisebbre cseréljük, így kevesebb gyomirtó jut a kukoricára és így kisebb lesz a depresszió is!

Sávpermetezés -
Sávpermetezés - növényvédőszer -spórolás
növényvédőszer -spórolás

Szász Zoltán +36-30/743-0302  

(Fotók: Horsch)

Home | HORSCH
Facebook

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!