A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

agrarszektor.hu
Precíziós permetezőgépet fejlesztett ki a Bayer Crop Science. A német vállalat a gép prototípusát a 2023-as hannoveri Agritechnica szakkiállításon mutatta be. A MagicSprayer 6000 névre keresztelt munkagép a tervek szerint 6 méteres munkaszélességgel fog rendelkezni, amely 3 egységből fog állni.

Igen ambíziózus projektbe kezdett a Bayer Crop Science: precíziós permetezőgépet kezdtek fejleszteni, amelynek a prototípusát Hannoverben, az Agritechnicán mutatták be - írta meg a Future Farming. A MagicSprayer 6000 névre keresztelt modell elvileg hasonló lesz a jól ismert EcoRobotix ARA-hoz, amely szintén 6 méteres munkaszélességgel rendelkezik, ám a MagicSprayer szórófejei még közelebb helyezkednek el egymáshoz: 4 centiméter helyett 3 centiméteres távolságban. Ez a távolság 4x4 centiméteres "pixeleket" eredményez a talajon a foltonkénti gyomirtás érdekében.

LED-lámpák és kamerák a nagyobb pontosságért

A Bayer közlése szerint az alul elhelyezett LED-világítás a hasonló gépeknél használt megoldásokhoz képest több fényt biztosít, amely minden körülmények között egyenletes lesz. Az elülső és hátsó LED-es lámpák között, menetirányban nézve, egy kamera található a gyomfelismeréshez, két további fényforrás, valamint két kamera/érzékelő a gyomok pontos helyének meghatározásához. Ezt követi egy sor permetezőfúvóka.

Nem lesz önállóan forgalmazva

A Bayer azt is elmondta, hogy a gépet eddig csak 6 km/h maximális sebességgel tesztelték. A gyártó szerint a permetezőgép végső sebessége 8-12 km/h lesz. Az egyelőre még csak prototípusként létező gépet 2024-ben további tesztelésnek és fejlesztésnek fogják alávetni. A Bayer - némileg talán meglepő módon - a hírek szerint nem tervezi a MagicSprayer 6000 önálló forgalmazását. A gyártó a technológiát ugyanis a gyomirtószer-felhasználás csökkentését célzó rendszerek egyikének tekinti, és ennek megfelelően is fogja kezelni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?