Ilyet még nem láttál: így spórolnának az üvegházakban az élelmes svájciak

Ilyet még nem láttál: így spórolnának az üvegházakban az élelmes svájciak

agrarszektor.hu
Az üvegházi munka egyszerre fárasztó és időigényes. A Floating Robotics ETH cég szedőrobotja azonban képes lehet arra, hogy átvegye a különösen unalmas és ismétlődő feladatokat, ezzel tehermentesítve az emberi szedőket. A robotot jelenleg a svájci Hinwilben található Beerstecher AG-nál tesztelik.

A Hinwilben található Beerstecher AG üvegházában a munka igényes: a 80%-os páratartalom és az akár 35 Celsius-fokos hőmérséklet miatt az ott dolgozók nagyon hamar kimerülnek. A hinwili családi vállalkozásnak ezért kihívást jelent, hogy megfelelő munkaerőt találjon és tartson meg a zöldségtermesztéshez. Ezekre a problémákra adhat választ a Floating Robotics ETH cég szedőrobotja - írta meg a Future Farming. A cég szerint a gép automatizálhatja az olyan létfontosságú feladatokat, mint a zöldségek lombtalanítása, betakarítása és dobozolása.

A robot elsősorban a megerőltető és ismétlődő tevékenységeket veszi át, így a munkatársaink a kreatív és kritikus gondolkodásmódot igénylő, igényesebb feladatokra koncentrálhatnak

- magyarázta Bianca Curcio, aki a Beerstecher üvegházában a termelés irányításáért felelős.

Bár a robot még csak kísérleti fázisban van, Bianca Curcio szerint állandó szerepet fog játszani a Beerstecher AG gyártási folyamatában. A robotot az ETH Zürich Robotic Systems Lab (RSL) mérnökei és diákjai fejlesztették ki. Salman Faraji vezetésével 2023-ban alapították meg a Floating Robotics nevű céget azzal a céllal, hogy a komissiózó robot mögött álló technológiát piacra dobják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?