2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Kész, vége? Ezt a munkát is elvehetik tőlünk a robotok?

Kész, vége? Ezt a munkát is elvehetik tőlünk a robotok?

agrarszektor.hu
A vásárlók egyre inkább a prémium, automatizált megoldásokat keresik a kertápolásban is. Az okosszenzorok és adatvezérelt rendszerek révén olyan precíz és időtakarékos megoldások is elérhetők a kertekben, amelyek csökkentik az emberi munka igényét. A kerti robotok az otthoni kényelmen túl megoldást nyújthatnak a munkaerő- és az eszközpark hiányára is.

A kertészeti és erdészeti termékeket gyártó svéd cégcsoport, a Husqvarna évtizedek óta foglalkozik robotfűnyírókkal, annak érdekében, hogy felhasználók időt és energiát takarítsanak meg, miközben a robotfűnyírók a legmagasabb szintű kertápolást biztosítják nekik. A gyártó új modellje egy olyan speciális robot, amelynek hosszú élettartama és alacsony karbantartási igénye csökkenti a hulladéktermelést, míg az automatizált rendszer optimalizált energiafelhasználást biztosít, ami tökéletesen illeszkedik az okoskertészet koncepciójába. Mobil applikációval a felhasználók távolról is irányíthatják a robotot, testre szabhatják a nyírási mintázatokat és valós időben követhetik a működését. Óráként akár 1800 négyzetméter vágására is alkalmas, és akár 75 ezer négyzetméteres területet is képes lefedni, így ideális lehet nagyobb kertek, sportpályák, parkok és közterületek karbantartására.

Az intelligens kertészkedés trendjei

A kerti robotika fejlődése illeszkedik az automatizáció trendjébe, amely a korábban emberi beavatkozást igénylő, fáradságos házimunkákat könnyíti meg. Kánai András jövőkutató és kommunikációs szakember szerint

a jövő mindennapi élete a gyárakban már jól látható trendeket követi: szenzorokat helyezünk el, amelyek otthonon belüli minihálózatként kommunikálnak a kerti gépekkel. A munka így sokkal pontosabbá válik, miközben az emberi részvétel, beavatkozás redukálódik: könnyebbé teszi a házimunkát és időt takarít meg a felhasználók számára.

Kánai András hozzátette, hogy megfigyelhető egy innovációs mozgás a vállalatitól a fogyasztói világ felé: ilyen például az automatikus öntözés, amely először „nagyban” mutatkozott be, de hamar utat talált a magánkerti felhasználás felé is. A jövőkutató úgy látja, hogy a kertápolásban is egyre nagyobb szerepet kapnak az adatalapú megoldások, mint például a növényfigyelő rendszerek és a mesterséges intelligencia algoritmusok. Ez utóbbiak képesek időben jelezni a növénybetegségek tüneteit, így megelőzhetővé válik a komolyabb károsodás. Emellett a különféle kerttervező szoftverek és webes alkalmazások is egyre elterjedtebbek lesznek, amelyek megkönnyítik a kertészkedést, anélkül, hogy mérnöki tudásra lenne szükség.

Az okoskerteké a jövő?

Az okoskertek koncepciója az intelligens technológiai megoldások integrációját jelenti a kertészkedésben. Az okoskertekben használt eszközök valós időben gyűjtik és elemzik az adatokat, optimalizálva a növénygondozást. Az ilyen rendszerek nemcsak időt és energiát takarítanak meg, hanem csökkentik a víz- és energiafelhasználást is, hozzájárulva a környezetvédelemhez. A digitalizált kertek tehát nemcsak a jelen, hanem a jövő kertészkedésének alapjait is lefektetik, lehetővé téve a precíz és hatékony növénygondozást.

A jövőkutató szerint a városi lakosok számára kiemelten fontos lesz a klímavédelemmel összefüggő kérdések kezelése, mint például a vízpazarlás és -felhasználás, valamint az energiafelhasználás. A technológia ezeken a területeken fog segíteni egyre pontosabb optimalizációval. Kánai András felhívta a figyelmet, hogy valószínűleg gondolkodásmód váltásra is szükség lesz, hogy a szenzorokkal felszerelt, mobilról is irányítható kerti rendszerek elterjedhessenek, és ne csak egy szűk, technológiailag fogékony réteg használja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?